12.5.2014

Hivin ja muiden seksitautien tarttuminen suutelemalla/suun kautta

Kysymys

Olen saanut käsityksen, että hiv ei tartu suutelemalla, jos molemmilla osapuolilla on terve suu. Voiko vahingossa huomaamattaan suudella henkilöä jolla olisi hivin tarttumista ajatellen epätervesuu? Haittaako jos suun limakalvot ovat rikki ja veri maistuu suussa, mutta näkyvää verta ei ilmeisesti ole?

Jos suutelun toisella osapuolella olisi jokin muu sukupuoli/seksitauti suussa, niin voiko se tarttua suutelemalla toiselle?

Voiko suutelun jälkeen tulleilla oireilla, kuten kurkkukipu, valkoinen kieli, haavaumia kielessä, afta huulessa, turvonneet kaulan imusolmukkeet olla viittaus johonkin sukupuolitautiin, joka olisi tarttunut suusta suuhun suutelemalla? Missä sukupuolitaudissa suuhun tarttuessa on tuollaiset oireet?

Kiitos paljon tästä neuvonnasta. Olen ihan paniikissa, koska pelkään saaneeni suutelusta hivin tai muun sukupuolitaudin suuhuni.

Vastaus

Hei!  Syljessä ei ole tartuttavaa määrää hi-virusta. Tilanne jossa henkilön suusta vuotaisi verta suudellessa on äärimmäisen harvinainen ja syljen joukossa pitäisi siis olla selvästi näkyvää verta.  Seksitaudit eivät tartu suudellessa, poikkeuksena herpes-virus joka voi tarttua herpeksen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Seksitaudit voivat tarttua suun alueelle suojaamattomassa suuseksissä, tällöin seksitautitestit on otettava erikseen nielun alueelta. Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua suun limakalvoille suojaamattomassa suuseksissä, häviävän pienessä riskissä hiv-tartunnalle  on se osapuoli joka saa itse omaan suuhunsa emätineritettä, esiliukastetta tai spermaa.|Hei!  Syljessä ei ole tartuttavaa määrää hi-virusta. Tilanne jossa henkilön suusta vuotaisi verta suudellessa on äärimmäisen harvinainen ja syljen joukossa pitäisi siis olla selvästi näkyvää verta.  Seksitaudit eivät tartu suudellessa, poikkeuksena herpes-virus joka voi tarttua herpeksen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Seksitaudit voivat tarttua suun alueelle suojaamattomassa suuseksissä, tällöin seksitautitestit on otettava erikseen nielun alueelta. Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua suun limakalvoille suojaamattomassa suuseksissä, häviävän pienessä riskissä hiv-tartunnalle  on se osapuoli joka saa itse omaan suuhunsa emätineritettä, esiliukastetta tai spermaa.|Hei!  Syljessä ei ole tartuttavaa määrää hi-virusta. Tilanne jossa henkilön suusta vuotaisi verta suudellessa on äärimmäisen harvinainen ja syljen joukossa pitäisi siis olla selvästi näkyvää verta.  Seksitaudit eivät tartu suudellessa, poikkeuksena herpes-virus joka voi tarttua herpeksen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Seksitaudit voivat tarttua suun alueelle suojaamattomassa suuseksissä, tällöin seksitautitestit on otettava erikseen nielun alueelta. Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua suun limakalvoille suojaamattomassa suuseksissä, häviävän pienessä riskissä hiv-tartunnalle  on se osapuoli joka saa itse omaan suuhunsa emätineritettä, esiliukastetta tai spermaa.