Miten hiv voi tarttua (ja miten ei voi)

Hiv-tartunta voi tulla suojaamattomasta seksistä. Kuvassa henkilö pitää kädessään valikoimaa erilaisia kondomeja. Kondomi suojaa hyvin hiv-tartunnalta.

Sivu on viimeksi tarkistettu 5.4.2024

Hiv voi tarttua näin

Seksikontaktissa

  • Emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suurin hiv-riski on anaaliyhdynnässä ilman kondomia sillä osapuolella, joka saa siemennestettä tai esiliukastetta peräsuoleensa.
  • Suuseksissä on hyvin pieni hivin tartuntariski sillä osapuolella, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Riski tartunnalle on erittäin pieni, mutta sitä ei ole voitu tutkimuksen keinoin sulkea kokonaan pois.
  • Suuseksissä ei ole hiv-tartunnan riskiä sillä osapuolella, jonka sukuelimiä tai genitaalialuetta hyväillään suulla. Suusta tai syljestä ei voi saada hiv-tartuntaa. 

Verestä

  •  Yleisimmin huumeiden käytön yhteydessä, kun käytetään samoja pistovälineitä.

Raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana

  • Hiv voi tarttua sikiöön raskauden aikana silloin, kun raskaana oleva ei ole hiv-lääkityksellä. Lapsi voi saada hiv-tartunnan hiv-positiiviselta vanhemmaltaan synnytyksen tai imetyksen välityksellä, kun vanhempi ei ole hiv-lääkityksellä.

Hiv ei tartu näin

  • Hiv-tartunnan saaneelta, joka on toimivalla lääkityksellä
  • Ruoan, juoman tai ruokailuvälineiden kautta
  • Pyyheliinoista, lakanoista tai vaatteista
  • Pinnoilta, kuten ovenkahvoista, saunan lauteilta, uimahallista tai WC-istuimesta
  • Hyttysten tai muiden eläinten kautta
  • Syljen, kyynelten, hien, virtsan, ulosteen tai oksennuksen kautta
  • Suutelemalla, halaamalla tai koskettamalla
  • Ihon läpi, ei myöskään rikkoutuneiden kynsinauhojen tai pintanaarmujen kautta
  • Anaali- ja emätinyhdynnässä, kun kondomi on käytössä koko yhdynnän ajan
  • Seksissä ilman kondomia, jos on prep-lääkityksellä

Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella. Happi tuhoaa viruksen nopeasti.

Lääkitty hiv ei tartu

Useissa tutkimuksissa on todettu, että hiv-lääkitys on tehokkain tapa estää hi-viruksen tarttuminen. Jo vuonna 2008 sveitsiläiset asiantuntijat julkaisivat julkilausuman, jossa todettiin, että hiv ei tartu seksin välityksellä, kun hiv-positiivinen osapuoli on lääkityksellä ja hänen hi-virustasonsa on mittaamattomissa.

Kesällä 2016 Partner-tutkimus vahvisti aiemmat tutkimukset ja havainnot. Tutkimuksessa seurattiin vuodesta 2010 lähtien yhteensä 1166 hetero- ja homoparia, joista toisella oli hiv-tartunta ja toisella ei. Pareilla oli keskenään suojaamatonta seksiä yhteensä 58 000 kertaa tutkimusjakson aikana. Hiv ei tarttunut kertaakaan lääkitystä käyttävältä hiv-positiiviselta kumppanilta hiv-negatiiviselle osapuolelle. 

Voit lukea lisää Partner-tutkimuksesta täältä.

Hivin tarttuminen emätin- ja anaaliyhdynnässä

Hiv voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Tartuttavia eritteitä ovat emätinerite, sperma, esiliukaste ja veri. Korkein hiv-tartunnan riski on anaaliyhdynnässä vastaanottavalla osapuolella, koska peräsuolen limakalvot ovat hauraampia ja rikkoutuvat helpommin.

Turvallisessa seksissä eritteitä ei pääse limakalvoille seksin aikana. Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta. Vesiliukoinen tai silikonipohjainen liukuvoide estää kondomia rikkoutumasta, suojaa limakalvoja ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta. Runsas liukuvoiteen käyttö anaaliyhdynnässä on erityisen tärkeää.

Suuseksissä on pieni hiv-tartunnan riski

Suuseksissä on hyvin pieni hivin tartuntariski sillä osapuolella, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhunsa. Riski tartunnalle on erittäin pieni, mutta sitä ei ole voitu tutkimuksen keinoin sulkea kokonaan pois. Suuseksissä ei ole hiv-tartunnan riskiä sillä osapuolella, jonka sukuelimiä tai genitaalialuetta hyväillään suulla. Suusta tai syljestä ei voi saada hiv-tartuntaa.

Suuseksissä erittäin pienen hiv-tartunnan riskin voi poistaa käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Muut seksitaudit voivat suuseksissä tarttua molemmille osapuolille. Suuseksissä voi käyttää peniksen päällä kondomia ja emättimen tai peräaukon päällä halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa.

Suomessa hiv-tartunta veren välityksellä on erittäin harvinainen

Suomessa pistämällä huumeita käyttävien hiv-tartuntoja on todettu aiempia vuosia enemmän pääkaupunkiseudulla. Yhteisten neulojen ja ruiskujen käyttö sisältää hiv-tartuntariskin. Omien henkilökohtaisten pistosvälineiden käyttö on siksi tärkeää. Suomessa ei ole koskaan todettu työperäisten neulanpistotapaturmien eikä maastossa olleiden huumeidenkäyttövälineiden kautta tulleita hiv-tartuntoja.

Verensiirrosta ei ole Suomessa saatu hiv-tartuntaa vuoden 1985 jälkeen, koska kaikki verituotteet testataan tartuntatautien varalta.

Lapsi voi saada hiv-tartunnan hiv-positiiviselta vanhemmalta raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana, kun vanhempi ei ole hiv-lääkityksellä. 

Hiv voi tarttua vanhemmasta lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen yhteydessä. Jos odottavan vanhemman tartunta on tiedossa raskauden alkuvaiheessa ja hän on toimivalla hiv-lääkityksellä, lääkitys suojaa lasta raskauden ja synnytyksen aikana. Suomessa on syntynyt yli 500 tervettä lasta hiv-positiivisille odottajille. Lisää tietoa hivistä ja raskausajasta löydät täältä.

Videon on tehnyt Avert. Lisää tietoa Avertista löytyy täältä.