Hiv on nykypäivänä hyvin erilainen sairaus kuin ennen. Hivin hoito on kehittynyt merkittävästi, ja sitä voidaan hoitaa tehokkaasti, jolloin tartunnan saanut voi elää tervettä ja täysipainoista elämää. Hiv-tartunta ei estä ihmistä esimerkiksi työskentelemästä, opiskelemasta tai perustamasta perhettä. Kun lääkitys on toimiva, hiv ei tartu seksissä ilman kondomia eikä raskauden aikana äidiltä sikiölle.
Täällä Suomessa olemme etuoikeutetussa asemassa hivin hoidon suhteen. Hivin testaus ja hoito on ilmaista ja hoitoon pääsee, mikäli tartunta todetaan. Samaan aikaan tehokkaasta lääkehoidosta huolimatta, ihmisiä sairastuu hiviin ja kuolee aidsiin, kun tarkastelemme hivin ja aidsin tilannetta maailmalla. Kaikkialla ei ole samanlaista mahdollisuutta hivin hoitoon ja hiviin liitetty stigma on vahvaa. Hiviin liittyvä stigma on tunnistettu ilmiö kaikkialla maailmassa, mutta kulttuurinen konteksti vaikuttaa stigman ilmenemiseen. Mutta mitä hiviin liittyvällä stigmalla tarkoitetaan?
Hiviin liitetyllä stigmalla tarkoitetaan sitä, että hiv-tartunnan saaneita arvotetaan ja leimataan negatiivisella tavalla. Heitä kohtaan voidaan käyttäytyä ennakkoluuloisesti ja heitä voidaan syrjiä erilaisissa sosiaalisissa suhteissa ja tilanteissa. Stigma voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä tavalla hiv-tartunnan saaneita kohdataan terveydenhuollossa tai deittaillessa. Asenneilmapiiri hivin suhteen ei ole muuttunut yhtä nopeaa tahtia kuin tieto hivistä on lisääntynyt ja hoito kehittynyt. Moni ei tiedä sitä, että hoito mahdollistaa terveen elämän tai sitä, että hiv ei tartu seksissä, jos tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä. Hiviltä voi myös suojautua monella tavalla, ja tavoista yksinkertaisin on kondomin tai suuseksisuojan käyttö, mikäli puhutaan seksitilanteista. Hiv ei tartu pinnoilta, suudellessa, wc-istuimelta tai halatessa. Hiv ylipäätään on huonosti tarttuva virus ja myös seksitapa vaikuttaa tarttuvuuteen. Anaaliyhdynnässä tartuntariski on korkeimmillaan, mutta kondomin ja liukuvoiteen käyttö suojaa tehokkaasti tartunnalta. Hiv on Suomessa harvinainen sairaus, ja tartuntoja todetaan vain noin 200 vuosittain, kun esimerkiksi klamydiaa todetaan vajaat 15 000 tartuntaa vuosittain. Klamydia myös tarttuu huomattavasti helpommin kuin hiv.
Stigman purkaminen hivin ympäriltä on monella tavalla tärkeää. Stigma vaikuttaa merkittävällä tavalla tartunnan saaneiden hyvinvointiin. Pahimmillaan seuraukset voivat olla traagiset. Lisäksi leimatuksi tulemisen pelko voi estää ihmisiä hakeutumasta hiv-testiin, vaikka testissä olisi syytä käydä.
Meillä Hivpointilla on tällä hetkellä meneillään U=U-kampanja, jonka tarkoituksena on levittää tietoa hivin hoidosta sekä purkaa hivin ympärillä liehuvaa stigmaa. U=U kirjainlyhenne viittaa sanoihin undetectable (ei-havaittava) = untransmittable (ei-tarttuva). Kyse on siis siitä, että iv-lääkitys laskee virustasot niin matalaksi kehossa ettei hiv kykene tarttumaan seksissä ilman kondomia. Aloitimme kampanjoinnin artikkelilla, jossa käsittelimme kampanjan ideaa ja sanomaa (linkki juttuun: https://hivpoint.fi/uu-laakitty-hiv-ei-tartu/).
Sunnuntaina 1.12.2019 julkaisimme artikkelin, jossa haastattelemme Positiiviset Ry:n työntekijää Tapani Valkosta, joka avaa meille tärkeitä näkökulmia liittyen stigmaan. Artikkeli on kaksiosainen, ja sen toinen osa julkaistaan itsenäisyyspäivänä. Ensimmäisessä osassa Valkonen ottaa kantaa hiviin liitettyyn stigmaan sosiaalisissa rakenteissa. Sosiaalisilla rakenteilla voidaan tarkoittaa vuorovaikutuksessa rakennettuja sosiaalisia systeemejä kuten Suomen lakia tai terveydenhuoltoa. Jopa terveydenhuollon ammattilaisella voi olla liian vähäiset tiedot hivin ammattitaitoiseen kohtaamiseen työssään, mikä osaltaan ylläpitää hiviin liitettyä stigmaa. Jutun voi lukea Hivpointin sivuilta: https://hivpoint.fi/uu-stigmaa-purkamassa-stigma-yhteiskunnallisissa-rakenteissa/.
Jokainen meistä voi auttaa purkamaan stigmaa kysymällä itseltään, mihin perustan tietoni hivistä, ja mitä voisin tietää lisää. On myös tärkeää pohtia sitä, mistä tietonsa hankkii. Netin keskustelupalstat voivat olla pullollaan virheellistä tietoa, joten hyvät lähteet ovat tässä avainasemassa. Tietoa voi hakea esimerkiksi Hivpointin (hivpoint.fi) tai Positiiviset Ry:n (positiiviset.fi) sivuilta. Omiin asenteisiin ja käyttäytymiseen voi vaikuttaa, kun tulee tietoiseksi siitä, miten hivistä ajattelee.
”Nyt on tullut aika avata silmät. Tässä tilanteessa, kun tiedetään vankoin tieteellisin perustein, että lääkitty hiv ei tartu, ei syrjinnälle eikä stigmalle ole mitään sijaa. Ei sille ollut perusteita tosin ennenkään. Yhden potilasryhmän henkinen kiduttaminen ja ahdistaminen nurkkaan on loputtava tähän.”
Tapani Valkonen, Positiiviset Ry