Lääkkeet ja rokotukset matkaillessa

Miesoletettu henkilö pitää sormissaan prep-tablettia, vierellään kampanjatunnus Matkalla nautintoon.

Sivu on viimeksi tarkistettu 2.9.2024

Kun suunnittelet matkaa, on matkakohteesta hyvä ottaa selvää hyvissä ajoin. Rokotuksille ja muille ehkäiseville toimille, kuten prepin hankkimiselle, kannattaa varata riittävästi aikaa. Voit kysyä neuvoa Hivpointin seksuaaliterveyden asiantuntijoilta, omalta terveysasemaltasi, opiskelija- tai työterveyshuollosta tai yksityisiltä lääkäriasemilta.

Matkaa varten otettavat rokotteet

Hepatiitti A- ja B -rokotteet

Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, saavat Suomessa maksuttomasti hepatiitti A- ja B-rokotteet. Suomessa seksin kautta saatuja hepatiittitartuntoja todetaan vuosittain verrattain vähän, mutta monessa suositussa lomakohteessa, kuten Berliinissä tai Barcelonassa, tartuntoja todetaan merkittävästi enemmän.

M-rokkorokote (ent. apinarokko)

Toukokuussa 2022 Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa todettiin useita m-rokkotapauksia. Vuonna 2022 valtaosa todetuista tartunnoista on saatu seksissä. Tartuntoja on todettu etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Tartunnat ovat vähentyneet rokotuksen myötä, mutta niitä ilmenee edelleen.

M-rokkorokotuksia ei tarjota aktiivisesti tällä hetkellä, mutta rokotetta suositellaan edelleen miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Rokotuksia voi tiedustella oman hyvinvointialueen terveyspalveluista.

Prep-, pep- ja hiv- ja muut lääkitykset matkalla

Prep

Prep (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkehoito, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep on tarkoitettu seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. Oikein käytettynä prep ehkäisee tehokkaasti hiv-tartuntoja. 

Prep-lääkitystä kannattaa harkita, jos matkustaa alueilla, joissa hivin esiintyvyys on korkea eikä kondomi ole aina käytössä seksissä. Prepiä voi käyttää säännöllisesti tai tarpeen vaatiessa, on-demand, esimerkiksi matkojen aikana lyhytaikaisesti. Prep ei suojaa muilta seksitaudeilta. 

Joissain maissa, esimerkiksi Thaimaassa, prepiä voi hankkia kohteesta. Jos haluat hankkia prepiä kohdemaasta matkan aikana, kannattaa selvittää etukäteen, mitä se vaatii ja paljonko prep-lääkitys maksaa.

Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa. Älä käytä matkalla muiden prep- tai pep-lääkkeitä, koska et voi tietää, mitä prepiksi tai pepiksi kerrotut lääkkeet sisältävät. Jos kuitenkin päätät toimia näin, toimi prep-hoitosuosituksen mukaisesti ja hakeudu laboratorio- ja seksitautitesteihin matkan jälkeen, jos sinulla on ollut matkan aikana seksiä. 

Prep-asioissa voi olla yhteydessä Hivpointin asiantuntijoihin sähköpostitse: prep(at)hivpoint.fi 

PEP

Lääkäri voi määrätä PEP-lääkityksen (post-exposure propylaxis) eli hivin jälkiehkäisylääkityksen tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Lääkitys pienentää hivin tarttumisriskiä, kun se aloitetaan mahdollisimman pian, viimeistään 72 tunnin sisään altistuksesta.

Matkoilla PEP-lääkitystä voi saada lääkärin reseptillä esimerkiksi yksityisistä sairaaloista. Jossain kohteissa voit ottaa yhteyttä hiv-järjestöihin. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat maakohtaisesti, joten pep-lääkityksen hankkimista kannattaa varmuuden vuoksi selvittää etukäteen.

Jos matkan aikana on aloitettu PEP-lääkitys eli hivin jälkiehkäisyhoito tai hoidettu seksitautia, hakeudu jälkitarkastukseen matkan jälkeen ohjeistuksen mukaisesti.

Hiv-lääkkeet

Jos sinulla on hiv-lääkitys, muista ottaa matkalle riittävästi lääkkeitä mukaan. Lääkkeitä kannattaa varmuuden vuoksi ottaa mukaan todellista tarvetta enemmän – esimerkiksi kahden viikon ylimääräiset lääkkeet sen varalta, että matkalla tapahtuu jotain yllättävää, esimerkiksi kotiinlähtö viivästyy. Hivin hoidossa ei suositella hoito- tai lääkitystaukoja.

Lääkkeet ja reseptit kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissa käsimatkatavaroissa.

Huomioithan, että joillakin hiv-lääkkeillä on yhteisvaikutuksia malarian estolääkkeiden kanssa. Tämä on huomioitava, jos matkustat alueelle, jossa esiintyy malariaa. Asiasta kannattaa keskustella etukäteen lääkärin kanssa.

Paljon matkustaville, erityisesti jos matkakohteissa on rajoituksia hiv-positiivisten matkustamiselle, yksi vaihtoehto voi olla pitkävaikutteiset hiv-lääkkeet. Asiasta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Hiv-tartunta ei juurikaan rajoita matkustamista, mutta asiaa kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen ennen matkalle lähtemistä. Jotkin maat rajoittavat edelleen hiv-positiivisten maahanpääsyä matkaillessa tai pysyvämmän maassa oleskelun aikana. Matkustusrajoituksista saa tietoa esimerkiksi kansainväliseltä HIVTravel-sivustolta sekä suomeksi Positiiviset ry:n sivuilta.

Lääkkeiden säilytys matkan aikana

Lääkkeet kannattaa säilyttää huolellisesti alkuperäisissä pakkauksissa ja kuljettaa käsimatkatavaroissa yhdessä reseptien kanssa. Näin minimoit riskit lääkkeiden katoamiselle. Sähköiset reseptit kannattaa tulostaa mukaan Kanta.fi-palvelusta.

Jos sinulla on säännöllisesti otettavia lääkkeitä, matkalle kannattaa koostaa mukaan ajantasainen lääkityslista käyttämistäsi lääkkeistä. Huomioithan, että lääkevalmisteiden kauppanimet vaihtelevat maittain, joten on hyvä tietää lääkkeiden nimien lisäksi niiden vaikuttavat aineet.

Käytä lääkkeitä myös matkan aikana saamasi ohjeistuksen mukaan. 

Mitä tehdä, jos lääkkeet loppuvat tai katoavat?

Jos lääkkeet loppuvat tai katoavat matkan aikana, hakeudu paikallisen lääkärin vastaanotolle. Tällaista tilannetta varten olisi hyvä, että sinulla olisi lääkityslista käyttämistäsi lääkkeistä. Olisi tärkeää, että tiedossasi on lääkkeiden kauppanimien lisäksi myös niiden vaikuttavat aineet.

Jos osa lääkkeistä katoaa tai matkan kesto pitenee ja lääkkeet meinaavat loppua kesken, ole yhteydessä paikalliseen lääkäriin tai Suomessa olevaan hoitotahoosi, jotta saat toimintaohjeet. Älä koskaan säätele itsenäisesti lääkkeidesi annostusta. Älä myöskään käytä muille määrättyjä lääkkeitä.