Turvallisesti Thaimaassa! – tärppejä matkailijalle hivistä, seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta

Pep- ja prep-lääkitykset: kenelle, miksi ja miten?

Milloin hiv-testiin?

Reissumiehen kumivinkit

Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi, sillä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet tulee matkailun kautta. Merkittävä osa näistä saadaan Thaimaassa suojaamattoman seksin välityksellä.  Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Thaimaassa hiv-tartunnan saaneille ei kuitenkaan aina ole saatavilla toimivaa hiv-lääkitystä, joka estäisi hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Sarjakuva kondomin käytöstä Thaimaassa

Hivin ja seksitautien tarttuminen

Hiv voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pienempi, ja se voi tarttua sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhunsa. Hivistä poiketen muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa, voivat tarttua suuseksissä kaikille osapuolille. Tartunta voi siis tapahtua seksikumppanin nielusta genitaaleihin tai peräaukkoon, tai genitaaleista tai peräaukosta nieluun. Tartunnoilta suojaudutaan käyttämällä kondomia peniksen päällä koko yhdynnän tai suuseksin ajan. Suuseksissä voi käyttää halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa emättimen tai peräaukon päällä.

Liukuvoiteen käyttö auttaa pitämään kondomin ehjänä ja lisää molempien osapuolten nautintoa. Se myös ehkäisee hankauksesta johtuvia iho- ja limakalvorikkoja. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen.

Thaimaassa tai Suomessa, Hivpoint neuvoo!

  • Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (ma-to klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Hivpointin neuvontapuhelin Thaimaan matkailijoille +358 40 685 8519 (ma-to klo 15-20.30 Thaimaan aikaa) Kiireellinen neuvonta, kuten pep-asiat, soittamalla. Viesteihin vastaamisessa voi olla viivettä.
  • Neuvontachat hivpoint.fi -nettisivuilla (ma klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Thaimaan matkailijoita neuvotaan myös matkailu@hivpoint.fi -sähköpostin kautta. Viesteihin vastataan arkisin toimistoaikojen puitteissa.
  • Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

Testiin Suomessa

Huom! Koronaviruksesta johtuen Hivpointin toimistoilla tapahtuvaa hiv-testausta toteutetaan poikkeusjärjestelyin ja vain ajanvarauksella. Testiaika varataan etukäteen Neuvontapuhelimen kautta p. +358207465705. Neuvontapuhelimesta ja chatista voi tiedustella mahdollisuutta saada hiv-kotitesti.

sarjakuva PEP-lääkityksestä

Pep- ja prep-lääkitykset: kenelle, miksi ja miten?

Pep-lääkitys

Hivin jälkiehkäisylääkityksellä eli PEP-lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. Pep-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Lääkitys kestää kuukauden. Hiv-testi tulee tehdä lääkekuurin loputtua ja vielä 4 kuukauden kuluttua altistuksesta.

Thaimaassa seksityötä tekevä henkilö voi olla nk. ladyboy. He voivat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä, joilla on yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia suurempi riski saada hiv-tartunta. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut yhdyntä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä.

Thaimaassa ulkomaan kansalaiset voivat saada pep-lääkityksen lääkärin reseptillä. Asiakas maksaa Thaimaasta saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat noin 100-1000 euroa lääkkeestä riippuen. Lue lisää pepistä täällä. Tällä sivulla alempana on mainittu joitakin klinikoita, joista pep-lääkitystä voi Thaimaassa hakea.

Prep-lääkitys

Prep on hiv-tartunnan ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka estää tehokkaasti hivin tarttumisen. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta riski sen saamiseen on huomattava. Prep-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Prep on todettu tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. Sitä suositellaan henkilöille, joilla on seksiä ilman kondomia ja mahdollisesti useita seksikumppaneita. Myös viimeisen vuoden aikana todettu muu seksitautitartunta (esimerkiksi tippuri tai kuppa) ja hivin jälkiehkäisylääkityksen eli pepin käyttö ovat syitä harkita prep-lääkitystä.

Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Hiv- ja muut seksitautitestit, hepatiittitestit sekä munuaisten toimintaa selvittävä verikoe otetaan ennen lääkityksen aloittamista. Näitä seurataan säännöllisesti koko lääkityksen käytön ajan. Prep-lääkitystä tulee käyttää aina lääkärin valvonnassa. Kontrollikäynnit ovat 3 kk:n välein.

B-hepatiitin kantajilla prep voi vaikuttaa hepatiitin aktivoitumiseen elimistössä, joten on tärkeää, että hoidon toteutuksessa on mukana asiaan perehtynyt lääkäri. Kaikille matkailijoille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusten ottamista.

Prep-lääkitystä käytetään lääkärin antaman lääkemääräyksen mukaan. Useimmiten hoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on hyvin siedetty. Lieviä sivuoireita, kuten vatsavaivoja, voi ilmetä ohimenevästi aloituksen yhteydessä.

THL julkaisi keväällä 2019 prep-ohjeistuksen. Kyseessä on suositus, joka ei velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaisesti prep voidaan aloittaa hiv-hoitoon perehtyneen lääkärin toimesta julkisessa terveydenhuollossa tai yksityislääkärin vastaanotolla. Julkisella puolella prep-hoito aloitetaan paikkakunnasta riippuen joko sukupuolitautien poliklinikalla tai infektiopoliklinikalla. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia eivätkä ne kartuta lääkekattoa. Käyttäjä maksaa lääkkeet itse.

Thaimaassakin on mahdollista hakea prep-lääkitystä esimerkiksi yksityisiltä klinikoilta. Lääkityksen ja siihen liittyvät muut kustannukset maksaa käyttäjä. Mikäli harkitsee prepin aloittamista, on tärkeä huolehtia, että kaikki tarvittavat laboratoriokokeet tulee otettua, ja lääkkeen käyttö ja seuranta on säännöllistä. On hyvä huomioida, että esimerkiksi laboratoriokontrollien suhteen voi maiden välillä olla eroja käytännöissä.

Jos miettii, sopisiko prep-lääkitys omaan käyttöön, Hivpointin palveluista saa neuvontaa näihin kysymyksiin. Lomamatkaa varten lääkitys aloitetaan yleensä seitsemän vuorokautta ennen lähtöä. Mikäli haluaa prepin käyttöön lomansa ajaksi, kannattaa asia hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Julkisiin terveyspalveluihin voi myös olla jonoa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Lääkityksen saantia voi alkaa selvittää jo silloin, kun on tehnyt päätöksen matkalle lähtemisestä.

Testit ja lääkitykset jo Thaimaassa?

Pep- ja prep-lääkitystä tai hiv- ja seksitautitestejä varten voit Thaimaassa hakeutua esimerkiksi alla luetelluille yksityisille lääkäriasemille. Tarkempi palvelutarjonta, aukioloajat ja hinnastot löytyvät klinikoiden omilta verkkosivuilta.

Hiv

Jos olet matkalla pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Ensimmäisen hiv-testin voi tehdä kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Varmistustesti tulee ottaa vielä 3kk kohdalla, paitsi pep-lääkityksen jälkeen, jolloin varmistustesti otetaan 4kk:n kuluttua.

Muut seksitaudit

Seksissä ilman kondomia voivat hivin lisäksi tarttua muutkin seksitaudit, kuten klamydia, tippuri tai kuppa. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia.

Mikäli seksitauteihin viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, kannattaa hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle, jotta tämä voi tarvittaessa määrätä sopivan antibioottihoidon. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. On hyvä ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus. Klamydia, tippuri ja kuppa ovat eri bakteerien aiheuttamia seksitauteja, joiden hoitoon käytetään eri lääkkeitä. Omatoimisesti antibiootteja ei siis kannata syödä, vaan käydä lääkäriltä hakemassa omaan tilanteeseen sopiva lääkitys.

Jos on saanut seksitaudin hoitoa varten antibioottikuurin on tärkeä muistaa hakeutua lääkäriin jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että tartunta on parantunut. Kontrollinäyte otetaan yleensä kuukauden kuluttua lääkityksen loppumisesta. Mikäli ehtii palata Suomeen, voi jälkitarkastukseen hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. Silloin on hyvä varata mukaan Thaimaassa saadun lääkityksen tiedot.

Klinikoiden yhteystietoja:

Pulse Clinic, Bangkok

Bangkokissa kaksi klinikkaa, Silomilla ja Nanalla. Yksi klinikka myös Phuketissa.

Silom: 60/4 Silom Road, Suriyawong, Bangkok, BTS Sala Daeng Exit 3, MRT Silom Exit 2

Nana: Trendy Building, Sukhumvit 13, Bangkok

Puh: +66959156385

Email: info@silompulse.com

Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset. Suositellaan ajanvarausta verkkosivujen kautta.

The Thai Red Cross AIDS Research Centre, Bangkok

Address: 104 Ratchadamri Road, Pathumwan, Bangkok 10330
(5 minuutin kävely Rajdamri BTS ja Silom MRT asemilta)

Puh. (+66) 2-251-6711-5 Lisätietoa ja ohjeita toimistoaikoina soittamalla.

Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset.

Bangkok Hospital Pattaya

Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
Puh. +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on sekä kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta että tarvittaessa käytössä myös suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

The Tourist Clinic, Phuket

Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 min kävelymatka Patong Beachiltä. Puh. +66 76 297 000 tai sähköposti: thetouristclinic@gmail.com.

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

Doctor Bangla Clinic, Phuket

Osoite:  31 Ocean Plaza Bangla (1st Floor) Soi Bangla, Bangla Road, Patong, Kathu, Phuket Kathu, Phuket 83150. Puh. +66 76 341 444.

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road. Puh. +66 824 956 642, +66 38 414 078.

Täältä hiv-testaus, muiden seksitautien testaus.