Turvallisesti Thaimaassa! – tärppejä matkailijalle hivistä, seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta

Pep- ja prep-lääkitykset: kenelle, miksi ja miten?

Milloin hiv-testiin?

Reissumiehen kumivinkit

Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi, sillä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Suomalaiset saavat yhä useammin hiv-tartuntoja juuri Thaimaasta suojaamattoman seksin välityksellä.  Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Thaimaassa hiv-tartunnan saaneille ei kuitenkaan aina ole saatavilla toimivaa hiv-lääkitystä, joka estäisi hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Sarjakuva kondomin käytöstä Thaimaassa

Hivin ja seksitautien tarttuminen

Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä. Tartunnan voi välttää käyttämällä kondomia koko yhdynnän ajan. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pienempi, ja se voi tarttua sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhun. Hivistä poiketen muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa, tarttuvat suuseksissäkin herkemmin kaikille osapuolille. Tartunta voi siis tapahtua seksikumppanin nielusta genitaaleihin tai peräaukkoon, tai genitaaleista tai peräaukosta nieluun. Suuseksissä suojaudutaan käyttämällä kondomia peniksen päällä tai halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa emättimen tai peräaukon päällä.

Liukuvoiteen käyttö auttaa pitämään kondomin ehjänä yhdynnän ajan ja lisää molempien osapuolten nautintoa, sekä ehkäisee hankauksesta johtuvia iho- ja limakalvorikkoja. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen.

Thaimaassa tai Suomessa, Hivpoint neuvoo!

  • Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (ma-to klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Hivpointin neuvontapuhelin Thaimaan matkailijoille +358 40 685 8519 (ma-to klo 15-20.30 Thaimaan aikaa) Kiireellinen neuvonta, kuten pep-asiat, soittamalla. Viesteihin vastaamisessa voi olla viivettä.
  • Neuvontachat hivpoint.fi -nettisivuilla (ma klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

Testiin Suomessa

Huom! Koronaviruksesta johtuen Hivpointin toimistoilla tapahtuvaa hiv-testausta toteutetaan poikkeusjärjestelyin: ajanvarauksella testiin pääsee Helsingissä ja Tampereella 19.5.2020 ja Oulussa kesäkuussa (ajankohta varmistuu myöhemmin). Testiaika varataan etukäteen Neuvontapuhelimen kautta p. +358207465705. Neuvontapuhelimesta ja chatista voi myös tiedustella mahdollisuutta saada hiv-kotitesti. Puhelin- ja chat-neuvonnat palvelevat tehostetusti. Neuvonnan aukioloajat löytyvät täältä

sarjakuva PEP-lääkityksestä

Pep- ja prep-lääkitykset: kenelle, miksi ja miten?

Pep-lääkitys

Hivin jälkiehkäisylääkityksellä eli PEP-lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. Pep-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Lääkitys kestää kuukauden. Hiv-testi tulee tehdä lääkekuurin loputtua ja vielä 4 kuukauden kuluttua altistuksesta.

Thaimaassa seksityötä tekevä henkilö voi olla nk. ladyboy. He voivat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä, joilla on yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia suurempi riski saada hiv-tartunta. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut yhdyntä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä.

Thaimaassa ulkomaan kansalaiset voivat saada pep-lääkityksen lääkärin reseptillä. Asiakas maksaa Thaimaasta saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat noin 100-1000 euroa lääkkeestä riippuen. Lue lisää pepistä täällä. Tällä sivulla alempana on mainittu joitakin klinikoita, joista pep-lääkitystä voi Thaimaassa hakea.

Prep-lääkitys

Prep on hiv-tartunnan ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka estää tehokkaasti hivin tarttumisen. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta riski sen saamiseen on huomattava. Prep-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Prep on todettu tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi. Sitä suositellaan seksuaalisesti aktiivisille henkilöille, joilla on paljon seksiä ilman kondomia ja mahdollisesti useita seksikumppaneita. Myös viimeisen vuoden aikana todettu muu seksitautitartunta (esim. tippuri tai kuppa) ja hivin jälkiehkäisylääkityksen eli pepin käyttö ovat syitä harkita prep-lääkitystä.

Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Hiv- ja muut seksitautitestit, hepatiittitestit sekä munuaisten toimintaa selvittävä verikoe otetaan ennen lääkityksen aloittamista. Näitä seurataan säännöllisesti koko lääkityksen käytön ajan. Prep-lääkitystä tulee käyttää aina lääkärin valvonnassa. Kontrollikäynnit ovat 3 kk:n välein.

B-hepatiitin kantajilla prep voi vaikuttaa hepatiitin aktivoitumiseen elimistössä, joten on tärkeää, että hoidon toteutuksessa on mukana asiaan perehtynyt lääkäri. Kaikille matkailijoille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusten ottamista.

Prep-lääkitystä käytetään lääkärin antaman lääkemääräyksen mukaan. Useimmiten hoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on hyvin siedetty. Lieviä sivuoireita, kuten vatsavaivoja, voi ilmetä ohimenevästi aloituksen yhteydessä.

THL julkaisi keväällä 2019 prep-ohjeistuksen. Kyseessä on suositus, joka ei velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaisesti prep voidaan aloittaa hiv-hoitoon perehtyneen lääkärin toimesta julkisessa terveydenhuollossa tai yksityislääkärin vastaanotolla. Julkisella puolella prep-hoito aloitetaan paikkakunnasta riippuen joko sukupuolitautien poliklinikalla tai infektiopoliklinikalla. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia eivätkä ne kartuta lääkekattoa. Käyttäjä maksaa lääkkeet itse.

Thaimaassakin on mahdollista hakea prep-lääkitystä esimerkiksi yksityisiltä klinikoilta. Lääkityksen ja siihen liittyvät muut kustannukset maksaa käyttäjä. Mikäli harkitsee prepin aloittamista, on tärkeä huolehtia, että kaikki tarvittavat laboratoriokokeet tulee otettua, ja lääkkeen käyttö ja seuranta on säännöllistä. On hyvä huomioida, että esimerkiksi laboratoriokontrollien suhteen voi maiden välillä olla eroja käytännöissä.

Jos miettii, sopisiko prep-lääkitys omaan käyttöön, Hivpointin palveluista saa neuvontaa näihinkin kysymyksiin.

Testit ja lääkitykset jo Thaimaassa?

Pep- ja prep-lääkitystä tai hiv- ja seksitautitestejä varten voit Thaimaassa hakeutua esimerkiksi alla luetelluille yksityisille lääkäriasemille. Tarkempi palvelutarjonta, aukioloajat ja hinnastot löytyvät klinikoiden omilta verkkosivuilta.

Hiv

Jos olet matkalla pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Ensimmäisen hiv-testin voi tehdä kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Varmistustesti tulee ottaa vielä 3kk kohdalla, paitsi pep-lääkityksen jälkeen, jolloin varmistustesti otetaan 4kk:n kuluttua.

Muut seksitaudit

Seksissä ilman kondomia voivat hivin lisäksi tarttua muutkin seksitaudit, kuten klamydia, tippuri tai kuppa. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia.

Mikäli seksitauteihin viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, kannattaa hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle, jotta tämä voi tarvittaessa määrätä sopivan antibioottihoidon. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. On hyvä ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus. Klamydia, tippuri ja kuppa ovat eri bakteerien aiheuttamia seksitauteja, joiden hoitoon käytetään eri lääkkeitä. Omatoimisesti antibiootteja ei siis kannata syödä, vaan käydä lääkäriltä hakemassa omaan tilanteeseen sopiva lääkitys.

Matkalta palattua on tärkeä hakeutua kotimaassa lääkäriin jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että tartunta on parantunut. Seksitautitesteihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle.

Klinikoiden yhteystietoja:

Pulse Clinic, Bangkok

Bangkokissa kaksi klinikkaa, Silomilla ja Nanalla. Yksi klinikka myös Phuketissa.

Silom: 60/4 Silom Road, Suriyawong, Bangkok, BTS Sala Daeng Exit 3, MRT Silom Exit 2

Nana: Trendy Building, Sukhumvit 13, Bangkok

Puh: +66959156385

Email: info@silompulse.com

Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset. Suositellaan ajanvarausta verkkosivujen kautta.

The Thai Red Cross AIDS Research Centre, Bangkok

Address: 104 Ratchadamri Road, Pathumwan, Bangkok 10330
(5 minuutin kävely Rajdamri BTS ja Silom MRT asemilta)

Puh. (+66) 2-251-6711-5 Lisätietoa ja ohjeita toimistoaikoina soittamalla.

Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset.

Bangkok Hospital Pattaya

Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
Puh. +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on sekä kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta että tarvittaessa käytössä myös suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

The Tourist Clinic, Phuket

Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 min kävelymatka Patong Beachiltä. Puh. +66 76 297 000 tai sähköposti: thetouristclinic@gmail.com.

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

Doctor Bangla Clinic, Phuket

Osoite:  31 Ocean Plaza Bangla (1st Floor) Soi Bangla, Bangla Road, Patong, Kathu, Phuket Kathu, Phuket 83150. Puh. +66 76 341 444.

Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road. Puh. +66 824 956 642, +66 38 414 078.

Täältä hiv-testaus, muiden seksitautien testaus.