Turvallisesti Thaimaassa! – tärppejä matkailijalle hivistä, seksitaudeista, niiden testauksesta ja hoidosta

Hivin jälkiehkäisylääkitys PEP: kenelle, miksi ja miten?

Milloin hiv-testiin?

Reissumiehen kumivinkit

Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi, sillä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Suomalaiset saavat yhä useammin hiv-tartuntoja juuri Thaimaasta suojaamattoman seksin välityksellä.  Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Thaimaassa hiv-tartunnan saaneille ei kuitenkaan aina ole saatavilla toimivaa hiv-lääkitystä, joka estäisi hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Sarjakuva kondomin käytöstä Thaimaassa

Hivin ja seksitautien tarttuminen

Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä. Tartunnan voi välttää käyttämällä kondomia koko yhdynnän ajan. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pienempi, ja se voi tarttua sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhun. Hivistä poiketen muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa, tarttuvat suuseksissäkin herkästi kaikille osapuolille. Tartunta voi siis tapahtua seksikumppanin nielusta genitaaleihin tai peräaukkoon, tai genitaaleista tai peräaukosta nieluun. Suuseksissä suojaudutaan käyttämällä kondomia peniksen päällä tai halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa emättimen tai peräaukon päällä.

Liukuvoiteen käyttö auttaa pitämään kondomin ehjänä yhdynnän ajan ja lisää molempien osapuolten nautintoa, sekä ehkäisee hankauksesta johtuvia iho- ja limakalvorikkoja. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen.

Thaimaassa tai Suomessa, Hivpoint neuvoo!

Huom! Hivpointin neuvonta- ja testauspalvelut ovat kesätauolla 4.8. saakka.

  • Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (ma-to klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Neuvontachat hivpoint.fi -nettisivuilla (ma klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

Testiin Suomessa

  • Hivpointin maksuton ja nimetön hiv-pikatestaus Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.
  • Varaa aika numerosta: +358 207 465 705 (ma-to 10–15.30).
  • Minne muualle testiin Suomessa?

sarjakuva PEP-lääkityksestä

Hivin jälkiehkäisylääkitys PEP: kenelle, miksi ja miten?

Thaimaassa seksityötä tekevä henkilö voi olla nk. ladyboy. He voivat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä, joilla on yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia suurempi riski saada hiv-tartunta. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut yhdyntä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä.

Hivin jälkiehkäisylääkityksellä eli PEP-lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. PEP-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Lääkitys kestää kuukauden. Hiv-testi tulee tehdä lääkekuurin loputtua ja vielä 4 kuukauden kuluttua altistuksesta.

Thaimaassa ulkomaan kansalaiset voivat saada PEP-lääkityksen lääkärin reseptillä. Asiakas maksaa Thaimaasta saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat 100-1000 euroa lääkkeestä riippuen. Ensisijaisesti PEP-lääkkeiksi suositellaan samaan aikaan käytettäväksi kahta eri lääkettä: Truvada ja Isentress. Lääkäriltä kannattaa siis pyytää resepti juuri näihin lääkkeisiin. On myös olemassa tiettyjä muita lääkkeitä, joita voidaan käyttää PEP-lääkkeinä. Lue lisää pepistä täällä

Testit ja lääkitykset jo Thaimaassa?

Hiv

Jos olet matkalla pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Ensimmäisen hiv-testin voi tehdä kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Varmistustesti tulee ottaa vielä 3kk kohdalla, paitsi PEP-lääkityksen jälkeen, jolloin varmistustesti otetaan 4kk:n kuluttua.

Muut seksitaudit

Seksissä ilman kondomia voivat hivin lisäksi tarttua muutkin seksitaudit, kuten klamydia, tippuri tai kuppa. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia.

Mikäli seksitauteihin viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, kannattaa hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle, jotta tämä voi tarvittaessa määrätä sopivan antibioottihoidon. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. On hyvä ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus. Klamydia, tippuri ja kuppa ovat eri bakteerien aiheuttamia seksitauteja, joiden hoitoon käytetään eri lääkkeitä. Omatoimisesti antibiootteja ei siis kannata syödä, vaan käydä lääkäriltä hakemassa omaan tilanteeseen sopiva lääkitys.

Matkalta palattua on tärkeä hakeutua kotimaassa lääkäriin jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että tartunta on parantunut. Seksitautitesteihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle.

PEP-lääkitystä tai hiv- ja seksitautitestejä varten voit Thaimaassa hakeutua esimerkiksi näille luotettaville yksityisille lääkäriasemille:

Bangkok Hospital Pattaya

Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
Puh. +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on sekä kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta että tarvittaessa käytössä myös suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

The Tourist Clinic, Phuket

Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 min kävelymatka Patong Beachiltä. Puh. +66 76 297 000 tai sähköposti: thetouristclinic@gmail.com.

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

Doctor Bangla Clinic, Phuket

Osoite:  31 Ocean Plaza Bangla (1st Floor) Soi Bangla, Bangla Road, Patong, Kathu, Phuket Kathu, Phuket 83150. Puh. +66 76 341 444.

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road. Puh. +66 824 956 642, +66 38 414 078.

Täältä hiv-testaus, muiden seksitautien testaus.