Turvallisesti Thaimaassa!

Tarvitsenko hivin jälkiehkäisylääkitystä (PEP)?

Milloin hiv-testiin?

Reissumiehen kumivinkit

Reissussa sattuu ja tapahtuu. Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Hiv ei kuitenkaan näy päälle tai aiheuta oireita vuosikausiin. Suojaamattomasta suhteesta jää usein turhaan käteen vähintäänkin loppuloman pilaava säikky fiilis. Lomasta on helpompi nauttia, kun sen tekee turvallisesti!

Suomalaiset saavat yhä useammin hiv-tartuntoja Thaimaasta suojaamattoman seksin välityksellä. Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi kuin Suomessa. Siellä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Thaimaassa hiv-tartunnan saaneilla ei aina ole saatavilla toimivaa hiv-lääkitystä, joka estäisi hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Sarjakuva kondomin käytöstä Thaimaassa

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhun. Tartunnat voidaan välttää käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä alusta loppuun saakka. Suuseksissä suojaudutaan käyttämällä kondomia peniksen päällä tai halkaistua kondomia tai suuseksisuojaa emättimen päällä.

Liukuvoiteen käyttö ehkäisee haavaumien syntyä, estää kondomia hajoamasta kesken yhdynnän ja lisää molempien osapuolten nautintoa. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen. Kondomi on hyvä matkavakuutus!

Reissumies, tule juttelemaan!

Kahdenkeskinen chat hivpoint.fi -nettisivuilla (ma klo 10-15:30 Suomen aikaa)

Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (ma-to klo 10-15:30 Suomen aikaa)

Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

sarjakuva PEP-lääkityksestä

Tarvitsenko hivin jälkiehkäisylääkitystä?

Hiviin on olemassa jälkiehkäisylääkitys PEP (Post-Exposure Prophylaxis). Lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumisen jälkeen. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut yhdyntä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä. Lääkitys kestää kuukauden.

Thaimaassa seksityömarkkinoilla on ns. ladyboyita, jotka saattavat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä (esimerkiksi katoy). Heillä voi yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia olla suurempi riski saada hiv-tartunta.

PEP-lääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa.

Vaikka lääkityksen teho on hyvä, se ei suojaa hiviltä sata prosenttisesti. Hiv-testi kannattaa tehdä lääkekuurin loputtua ja vielä uudelleen kolmen kuukauden kuluttua lääkekuurin loppumisesta.

Asiakas maksaa Thaimaasta saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat 100-1000 euroa lääkkeestä riippuen.

Ensisijaisesti PEP-lääkkeiksi suositellaan samaan aikaan käytettäväksi kahta eri lääkettä: Truvada ja Isentress. Lääkäriltä kannattaa siis pyytää resepti juuri näihin lääkkeisiin. On myös olemassa tiettyjä muita lääkkeitä, joita voidaan käyttää PEP-lääkkeinä. Huom. Nevirapiinia ja abakaviiria ei tule käyttää PEP-lääkkeinä. Lue lisää pepistä täällä

Thaimaassa ulkomaan kansalaiset voivat saada PEP-lääkitystä lääkärin reseptillä esimerkiksi alla mainituista yksityisistä sairaaloista. 

Testiin Thaimaassa

Muut seksitaudit: Jos seksitautitartuntaan viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, on tarpeellista hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. Tällöin kannattaa ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus. Matkalta palattua on hyvä hakeutua lääkäriin kotimaassa ja varmistaa, että tartunta on varmasti parantunut.

Hiv: Jos olet matkalla kuukauden tai pidempään, voit hakeutua hiv-testiin jo Thaimaassa. Varmistustesti tulee ottaa kuitenkin 3kk kuluttua. Testiin voit hakeutua esimerkiksi näille luotettaville yksityisille lääkäriasemille:

Bangkok Hospital Pattaya

Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
Puh. +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on sekä kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta että tarvittaessa käytössä myös suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

The Tourist Clinic, Phuket

Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 min kävelymatka Patong Beachiltä. Puh. +66 76 297 000 tai sähköposti: thetouristclinic@gmail.com.

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

Doctor Bangla Clinic, Phuket

Osoite:  31 Ocean Plaza Bangla (1st Floor) Soi Bangla, Bangla Road, Patong, Kathu, Phuket Kathu, Phuket 83150. Puh. +66 76 341 444.

Täältä PEP-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road. Puh. +66 824 956 642, +66 38 414 078.

Täältä hiv-testaus, muiden seksitautien testaus.

Neuvontaa ja lisätietoa:

  • Hivpointin Thaimaa-neuvontapuhelin +358 40 685 8519 (ma-pe klo 13-19 paikallista aikaa)
  • Kahdenkeskinen chat hivpoint.fi-nettisivuilla (ma klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Hivpointin neuvontapuhelin Suomessa +358 207 465 705 (ma-to klo 10-15:30 Suomen aikaa)
  • Kaikkia Hivpointin neuvontapalveluita voi käyttää nimettömänä.

Testiin Suomessa

  • Hivpointin maksuton ja nimetön hiv-pikatestaus Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.
  • Varaa aika numerosta: +358 207 465 705 (ma-to 10–15.30). Voit myös jutella luottamuksellisesti chatissa (ma klo 10-15:30 osoitteessa hivpoint.fi).
  • Minne muualle testiin Suomessa?