Turvallisesti Thaimaassa – Tärppejä Thaimaan matkailijoille hivistä ja muista seksitaudeista

Sivu on viimeksi tarkistettu 1.3.2024

Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet saadaan matkaillessa. Merkittävä osa näistä saadaan Thaimaassa suojaamattoman seksin välityksellä. Thaimaassa seikkaillessa hiv-tartunnan riski on suurempi, sillä tartuntojen esiintyvyys on kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Kondomi jää herkästi takataskuun, kun kumppani vaikuttaa terveeltä. Seksikumppanin hiv-tartuntaa ei kuitenkaan voi päätellä esimerkiksi ulkonäöstä tai käytöksestä.

Hiviltä voi suojautua monella eri tavalla, kuten kondomilla sekä suun kautta otettavilla prep- ja pep-lääkityksillä. Lue alta lisää!

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pienempi, ja se voi tarttua sille osapuolelle, joka saa emätineritettä tai spermaa suuhunsa. Hivistä poiketen muut seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa, voivat tarttua suuseksissä kaikille osapuolille. Hiv ja muut seksitaudit ovat usein oireettomia.

Kolmen kuvan sarjakuva. Kuva 1: Lentokone, jonka sisältä kuuluu keskustelua "Olipa ihana loma Thaimaassa" "Juu, ja kotisuomessa odottaa taas stressi ja piina!".  Kuva 2: Kaksi miestä juttelevat. "Täytyy varata aika verikokeisiin ja inhoan piikkejä! Tulosten odottaminen käy hermoille, ja entä jos sain taudin!?". Kuva 3: Keskustelu jatkuu. "Eikö olisi paljon helpompi vain käyttää kondomia?" "Mutta kun se voi joskus vähentää tuntoherkkyyttä".

Kondomi suojaa hiviltä ja seksitaudeilta hyvin. Liukuvoiteen käyttö auttaa pitämään kondomin ehjänä ja lisää molempien osapuolten nautintoa. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Erilaisten kosteusvoiteiden tai öljyjen käyttö haurastuttaa kondomia ja saattaa rikkoa sen.

Prep (pre-exposure prophylaxis) on hiv-tartunnan ennaltaehkäisyyn tarkoitettu lääkitys, joka estää tehokkaasti hivin tarttumisen. Prep-lääkitys ei kuitenkaan suojaa muilta seksitaudeilta.

Kenelle prep on tarkoitettu?

Prep-lääkitys on tarkoitettu henkilöille, joilla on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Heitä ovat esimerkiksi matkailijat, joilla on seksiä (ilman kondomia) korkean hiv-esiintyvyyden maissa, esimerkiksi Venäjällä tai Thaimaassa, sekä seksuaalisesti aktiiviset miehet, joilla on seksiä (ilman kondomia) miesten kanssa. Myös viimeisen vuoden aikana todettu seksitautitartunta, esimerkiksi tippuri tai kuppa, sekä hivin jälkiehkäisylääkityksen eli pepin käyttö ovat syitä harkita prep-lääkitystä.

Miten prep-hoito toteutetaan?

Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Hiv- ja muut seksitautitestit, hepatiittitestit sekä munuaisten toimintaa selvittävä verikoe otetaan ennen lääkityksen aloittamista. Näitä seurataan säännöllisesti koko lääkityksen käytön ajan.

Prep-lääkitystä tulee käyttää vain lääkärin valvonnassa. Kontrollikäynnit ovat kolmen kuukauden välein. B-hepatiitin kantajilla prep voi vaikuttaa hepatiitin aktivoitumiseen elimistössä, joten on tärkeää, että hoidon toteutuksessa on mukana asiaan perehtynyt lääkäri. Kaikille matkailijoille suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusten ottamista!

Prep-lääkitystä käytetään lääkärin antaman lääkemääräyksen mukaan. Useimmiten hoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on yleisesti melko hyvin siedetty ilman merkittäviä sivuoireita. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyvät lääkityksen aloittamiseen.

Miten prep-lääkitykselle pääsee?

Prep-lääkityksen voi aloittaa kuka tahansa lääkäri, jolla on riittävästi tietoa prepistä ja hivistä. Julkisessa terveydenhuollossa prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit, laboratoriokokeet ja lääkkeet ovat käyttäjälle maksuttomia. Yksityisen lääkärin määräämät lääkkeet asiakas maksaa itse. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- ja sukupuolitautien poliklinikat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi vuonna 2019 kansallisen prep-suosituksen. Prep-hoitoja toteutetaan suurimmassa osassa hyvinvointialueita.

Prep-asioissa Hivpointiin voi olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: prep(at)hivpoint.fi. Sähköpostiin vastaavat Hivpointin prep-asiantuntijat. Sähköpostiin pyritään vastaamaan viikon sisällä.

Prep Thaimaassa

Thaimaassakin on mahdollista hakea prep-lääkitystä esimerkiksi yksityisiltä klinikoilta. Joitain klinikoita on listattuna alempana tällä sivulla. Lääkityksen ja siihen liittyvät muut kustannukset maksaa käyttäjä. Jos harkitsee prepin aloittamista, on tärkeä huolehtia, että kaikki tarvittavat laboratoriokokeet tulee otettua ja lääkkeen käyttö ja seuranta ovat säännöllisiä. On hyvä huomioida, että esimerkiksi laboratoriokontrollien suhteen voi maiden välillä olla eroja käytännöissä.

Mitä tulee huomioida, jos haluaa prepin käyttöön matkalle?

Jos miettii, sopisiko prep-lääkitys omaan käyttöön, Hivpointin neuvontapalveluista saa apua askarruttaviin kysymyksiin. Lomamatkaa varten lääkitys aloitetaan yleensä seitsemän vuorokautta ennen lähtöä. Jos haluaa prepin käyttöön lomansa ajaksi, kannattaa asia hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa. Julkisiin terveyspalveluihin on myös usein jonoa, etenkin pääkaupunkiseudulla.

Kahden ruudun sarjakuva, joissa kaksi miestä puhuu PEP-lääkityksestä.  Kuva 1:  Mies sanoo "Tuli harratettua seksiä ilman kondomia viime yönä! Menin heti aamulla lääkäriin ja sain jälkiehkäisylääkkeet". Toinen mies vastaa: "Jälkiehkäisy? Öh, pelkäätkö, että tulit raskaaksi?". Kuva 2: Mies sanoo "En tietenkään! Hiv-tartuntaa voi jälkiehkäistä estolääkityksellä", toinen mies vastaa "Ahaa, luulin jo, että et ole kertonut ihan kaikkea itsestäsi".

Hivin jälkiehkäisyyn käytettävällä pep-lääkityksellä voidaan merkittävästi pienentää hiv-tartunnan riskiä altistumistilanteen jälkeen. Pep-lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian, viimeistään 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa. Lääkitys kestää kuukauden. Hiv-testi tulee tehdä lääkekuurin loputtua ja uudelleen neljän kuukauden kuluttua altistuksesta.

Thaimaassa seksityötä tekevä henkilö voi olla nk. ladyboy. He voivat olla transnaisia tai jonkin muunsukupuolisen identiteetin omaavia ihmisiä, joilla on yhteiskunnassa esiintyvän syrjinnän takia suurempi riski saada hiv-tartunta. Lääkitystä kannattaa hakea, jos on ollut seksiä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa tai jos on ollut miesten välistä suojaamatonta seksiä.

Matkailijat voivat saada PEP-lääkityksen myös Thaimaassa lääkärin reseptillä. Asiakas maksaa saadun lääkityksen itse. Kustannukset ovat noin 100–1000 euroa lääkkeestä riippuen. Alempana tällä sivulla on mainittu joitakin klinikoita, joista PEP-lääkitystä voi Thaimaassa hakea.

Vaikka et juuri nyt olisi lähdössä reissuun, kannattaa hiv-testi tehdä, jos edellisellä reissulla tai joskus aiemmin on ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan silloin, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut kolme viikkoa. Negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta, paitsi pep-lääkityksen jälkeen, jolloin varmistustesti otetaan neljän kuukauden kuluttua riskitilanteesta. Milloin sinä kävit viimeksi hiv-testissä? 

Testiin Suomessa

  • Hiv-testiin voi hakeutua omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle.
  • Voit testata hivin myös hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.
  • Hivpointin maksuton ja nimetön hiv-pikatestaus toimii Helsingissä torstaisin. Katso palvelun tarkemmat aukioloajat täältä.

Testit ja lääkitykset jo Thaimaassa?

Jos on ollut seksiä ilman kondomia, voi hiv- ja seksitautitesteihin hakeutua myös Thaimaassa esimerkiksi alempana tällä sivulla luetelluille yksityisille lääkäriasemille. Osa klinikoista tarjoaa myös matkailijoille prep- ja pep-lääkitystä. Tarkemmat palveluvalikoimat, aukioloajat ja hinnastot löytyvät klinikoiden omilta verkkosivuilta.

Jos seksitauteihin viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, kannattaa hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle, jotta tämä voi tarvittaessa määrätä sopivan antibioottihoidon. Hoito saatetaan aloittaa epäilyn perusteella ilman tarkempia laboratorionäytteitä. On hyvä ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä esimerkiksi säilyttämällä lääkepakkaus ja sen pakkausseloste.

Klamydia, tippuri ja kuppa ovat eri bakteerien aiheuttamia seksitauteja, joiden hoitoon käytetään eri lääkkeitä ja lääkeyhdistelmiä. Omatoimisesti antibiootteja ei siis kannata syödä, vaan käydä lääkäriltä hakemassa omaan tilanteeseen sopiva lääkitys.

Jos on saanut seksitaudin hoitoa varten antibioottikuurin, on tärkeä muistaa hakeutua lääkäriin jälkitarkastukseen, jossa varmistetaan, että tartunta on parantunut. Kontrollinäyte otetaan yleensä kuukauden kuluttua lääkityksen loppumisesta. Jos tällä välin ehtii palata Suomeen, voi jälkitarkastukseen hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. Silloin on hyvä varata mukaan Thaimaassa saadun lääkityksen tiedot.

Tarkista aina klinikoiden aukioloajat heidän omilta nettisivuiltaan.

Pulse Clinic, Bangkok

  • Bangkokissa kaksi klinikkaa, Silomilla ja Nanalla. Yksi klinikka myös Phuketissa.
  • Silomin toimipisteen osoite: 60/4 Silom Road, Suriyawong, Bangkok, BTS Sala Daeng Exit 3, MRT Silom Exit 2
  • Nanan toimipisteen osoite: Trendy Building, Sukhumvit 13, Bangkok
  • Puh: +66959156385
  • Sähköposti: info@silompulse.com
  • Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset. Suositellaan ajanvarausta verkkosivujen kautta.

The Thai Red Cross AIDS Research Centre, Bangkok

  • Osoite: 104 Ratchadamri Road, Pathumwan, Bangkok 10330. 5 minuutin kävely Rajdamri BTS ja Silom MRT -asemilta.
  • Puh: (+66) 2-251-6711-5. Lisätietoa ja ohjeita voit kysyä soittamalla toimistoaikoina. https://en.trcarc.org/anonymous-clinic/
  • Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset.

Bangkok Hospital Pattaya

  • Osoite: 301 Moo 6 Sukhumvit Road, Km. 143, Banglamung, Chonburi, Thailand 20150
  • Puh: +66 38 259 999 tai Hotline Call Center 1719 (local). 
  • Täältä pep-lääkitys sekä hiv- ja muiden seksitautien testaus. Bangkok Hospital Pattayalla on kokemusta ulkomaalaisten asiakkaiden hiv-hoidosta ja tarvittaessa käytössä suomenkielinen yhteyshenkilö/tulkkaus. 

M.T. Inter Lab Company, Pattaya

  • Osoite: Tony’s Trade Center, Talo 1, Huoneisto 101, Moo 10, Pattaya 3rd Road
  • Puh: +66 824 956 642, +66 38 414 078
  • Täältä hivin ja muiden seksitautien testaus.

The Tourist Clinic, Phuket

  • Osoite: 186/15 Thawewong Rd, Tambon Patong, Amphoe Kathu, Chang Wat Phuket 83150. 1 minuutin kävelymatka Patong Beachiltä.
  • Puh: +66 76 297 000
  • Sähköposti: thetouristclinic@gmail.com
  • Täältä pep-lääkitys sekä hivin ja muiden seksitautien testaus. Ilman ajanvarausta seksitautitestit klo 9 (am) – 11:59 (pm) joka päivä.

CM Mediclinic, Chiang Mai

  • Osoite: 155/28 Moo 2, Jed Yod-Yu Yen Soi 10, T Chang Phueak, A Mueang, Chiang Mai, 50300, Thailand
  • Puh: 0805 362362
  • Sähköposti: info@cmmediclinic.com
  • Täältä hiv- ja seksitautitestit sekä pep- ja prep-lääkitykset.

Onko sinulla ollut matkaillessa seksiin liittyviä tilanteita, jotka ovat jääneet mietityttämään? Hivpointin neuvontapalveluihin voi olla yhteydessä hiviin, seksitauteihin, seksuaaliterveyteen ja matkailuun liittyvissä asioissa. Tarkista puhelinneuvonnan ja chatin aukioloajat täältä >>

Jos kaipaat neuvoja prep-lääkitykseen liittyvissä asioissa, voit laittaa viestiä osoitteeseen prep(at)hivpoint.fi. Sähköpostiin vastaavat Hivpointin prep-asiantuntijat. Sähköpostiin pyritään vastaamaan viikon sisällä.