
Testausviikko yhdistää pian taas terveydenhuollon toimijoita kaikkialla Euroopassa viikon ajan 19.-26.5. Eurooppalaisella testausviikolla tehostetaan seksuaaliterveydestä puhumista, seksitautitesteihin ohjaamista ja lisätään hiv- ja seksitautitietoisuutta. Miten voimme madaltaa ihmisten kynnystä hakeutua testeihin?
Häpeä ja syyllisyys voivat estää ihmisiä hakeutumasta seksitautitesteihin. Seksitauteihin liittyvän häpeän tai syyllisyyden taustalla voi olla laajempia yhteiskunnallisia tai historiallisia syitä, jotka liittyvät seksuaalisuuden normittamiseen ja rakenteisiin. Keskeisesti seksuaalisuutta normittavat ainakin heteronormatiivisuus, cisnormatiivisuus sekä yksisuhteisuuden normit ja vaatimukset. Normatiivisuutta purkamalla voimme lisätä ihmisten hyvinvointia ja edistää seksuaaliterveyttä.
Miksi normatiivisuutta pitää purkaa?
Normatiivisuuden ja oletusten purkaminen….
- madaltaa kynnystä hakeutua seksitautitesteihin.
- lisää yhdenvertaisuutta ja luottamusta terveyspalveluihin.
- tehostaa testauskäytäntöjä ja parantaa tartuntatautien ehkäisyä.
Asiantuntijamme Yurin vinkit terveydenhuollon ammattilaisille heteronormatiivisuuden purkamiseen
Älä oleta asiakasta cissukupuoliseksi, monoamoriseksi tai heteroksi. Pidä tietoisesti mielesi avoimena kaikille vaihtoehdoille. Muista käyttää neutraalia kieltä; puhu esimerkiksi kumppaneista, jos et tiedä sukupuolta.
Älä pelkää käytätkö oikeita sanoja, sillä termit myös muuttuvat. Esitä avoimia kysymyksiä ja kuuntele, mitä asiakas vastaa. Voit käyttää asiakkaan käyttämiä sanoja, jotta teillä pysyy yhteinen ymmärrys aiheesta. Jos jokin sana ei ole entuudestaan tuttu, kysy rohkeasti, mitä se tarkoittaa. ”Tämä onkin uusi termi minulle, selittäisitkö sen?”. Muista kiittää, kun asiakas valistaa sinua.
Laadukas seksitautien testaus sisältää aina seksitapojen kartoituksen, jotta asiakas saa tarvittavat testit. Moninaisuusolettaman mukaan jokaiselta asiakkaalta kysytään eri seksitavoista.
Jos jokin menee pieleen asiakkaan kohtaamisessa: Pyydä anteeksi ja ota vastuu. ”Anteeksi, minun mokani”. Terveessä työyhteisössä voi myös tehdä virheitä ilman pelkoa.
Keskustele kollegoiden ja työryhmän kanssa säännöllisesti. Uskaltakaa kertoa myös vähemmän onnistuneista kohtaamisista – erityisesti jakakaa kokemuksia, kun jokin meni pieleen, mutta silti kävi hyvin.
Työnantajalla on suurin vastuu siitä, miten sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta keskustellaan terveydenhuollon yksikössä tai osastolla – syrjivään kielenkäyttöön tai naureskeluun on puututtava. Kyse on asiakkaiden kunnioittamisesta ja ammattitaidosta.
Henkilökunnalla tulee olla mahdollisuus kouluttautua seksuaaliterveyden teemoista ja pitää osaaminen ajan tasalla. Työnantajan on kohdennettava tähän resursseja – työntekijöiltä ei voi olettaa osaamista ilman perehdytystä.
