Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin.
Alle kolmannes pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu
Äskettäin julkaistun tutkimuksen[1] mukaan vain 28 % pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että väärinkäsitykset hivin tartuntatavoista, hiv-hoidon vaikutuksista ja suhtautumisessa hiv-positiivisiin ovat yleisiä.
ECDC:n tuoreen raportin[2] mukaan myös terveydenhuollon työntekijöiden tiedot hivin tarttumisesta ja ehkäisystä ovat huolestuttavan puutteellisia. Tiedon puute näkyy hoitotilanteissa ennakkoluuloisina asenteina ja syrjivinä käytäntöinä.
Tutkimustuloksista laajemmin Positiiviset ry:n Maailman aids-päivän erikoisjulkaisussa.
Maailman aids-päivän tatuointitapahtuma syrjintää vastaan
Tatuointitaiteilija ja aktivisti Scarlet järjestää yhteistyössä Hivpointin ja Positiiviset ry:n kanssa Maailman aids-päivän tatuointitapahtuman Blue Punk Tattoo -studiossa Helsingin Hakaniemessä su 1.12. klo 11-18.
Studioon voi tulla ottamaan tatuoinnin ilman ajanvarausta, ja valikoimista löytyy erilaisia Maailman aids-päivän teematatuointeja. Tapahtumalla otetaan kantaa niin tatuointitoimialalla kuin muissakin yhteyksissä tapahtuvaa hiv-positiivisiin kohdistuvaa syrjintää vastaan.
Oodissa tarinoita hivin kanssa elämisestä
Maailman aids-päivänä 1.12. klo. 16 Helsingin keskustakirjasto Oodissa kuullaan tarinoita hivin kanssa elämisestä. Tarinatuokion päätteeksi esiintyy Helsingin gay-kuoro Out’n’loud. Kaikille avoin, maksuton tapahtuma.
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Sini Pasanen, Positiiviset ry
puh. 0445544556
sini.pasanen@positiiviset.fi
Toiminnanjohtaja Vilma Pietilä, Hiv-säätiö / Hivpoint
puh. 044 544 0900
vilma.pietila@hivpoint.fi
Lähteet
[1] Moseholm E, Brännström J, Kivelä P, Collins P, Miglar A, Hammer J, Vuorte J, von Stockenström, S. Public Knowledge and Attitudes on HIV/AIDS in the U=U Era: Insights from a Nordic Survey Study. P2. Nordic HIV & Virology Conference 2024.
[2] European Centre for Disease Prevention and Control. HIV stigma in the healthcare setting. Monitoring implementation of the Dublin Declaration on partnership to fight HIV/AIDS in Europe and Central Asia. Stockholm: ECDC; 2024.