Hiv ei saa olla este tatuoinnin ottamiselle
Iso-Britanniasta lähtöisin oleva tatuointitaiteilija Scarlet hämmästyi Suomen vanhentuneita käytäntöjä alalla.
”Olin aivan ihmeissäni, kun luin tatuointistudioiden nettisivuilta, että he kieltäytyvät tatuoimasta ihmisiä tiettyjen terveyssyiden vuoksi. Hiv näytti olevan yksi isoimmista esteistä tatuoinneille. Se on syrjintää”, painottaa Scarlet.
Suomessa arviolta 25 %:lla aikuisväestöstä on yksi tai useampi tatuointi. Syrjivät käytännöt laajalti käytetyssä palvelussa lisäävät hiv-positiivisiin liitettyä stigmaa yhteiskunnassamme.
Hiv-tartunta ei saisi olla este tatuoinnin ottamiselle. Tartuntariskiä tatuoinnin ottamiseen ei liity, kun tatuointia tehtäessä noudatetaan asianmukaisia hygienia- ja turvallisuuskäytäntöjä.
”Kuten terveydenhuollossa, myös tatuoinnin oton yhteydessä tulee noudattaa samoja asianmukaisia varotoimia jokaisen asiakkaan kohdalla riippumatta siitä, onko asiakas hiv-positiivinen vai ei”, toteaa infektiolääkäri Jussi Sutinen.
Tatuointitaiteilija Scarlet ajaa oikeudenmukaisuutta tatuointikäytäntöihin
Suomessa tatuointistudiota noin kaksi vuotta pyörittänyt Scarlet halusi oikeudenmukaisuutta tatuointikäytäntöihin ja otti yhteyttä hiv-positiivisten parissa työtä tekeviin järjestöihin, Positiiviset ry:hyn ja Hivpointiin. Tästä alkoi yhteistyö, jonka tavoitteena on tatuointien mahdollistaminen yhdenvertaisesti kaikille. Keskeinen asia on tatuointistudioissa käytettävien asiakastietolomakkeiden päivittäminen, jotta ne eivät ole syrjiviä tai loukkaa asiakkaiden yksityisyydensuojaa. Suomen tatuointialan edustaja Finnish Tattoo Artists Association (FTAA) on kutsuttu mukaan yhteistyöhön päivittämään tatuointitoimialan tiedot hivistä ajan tasalle.
”Kaikkien alalle tulevien tatuointiartistien tulisi perehtyä alan lainalaisuuksiin ja tutkimukseen sekä selvittää asiakkaiden oikeudet. Toivon avointa keskustelua ja ajantasaisen tiedon jakamista alalla työskentelevien keskuudessa”, sanoo Scarlet.
Hiv-positiivinen Maya järkyttyi kuullessaan, että Suomessa kysytään hiv-statusta tatuoinnin ottamisen yhteydessä
Maya on Suomessa asuva brasilialaistaustainen hiv-positiivinen aktivisti, joka haluaa omalla toiminnallaan vähentää hiv-positiivisiin kohdistettua stigmaa ja syrjintää. Maya rakastaa tatuointeja ja hänelle itsellään on niitä useita.
Maya oli pöyristynyt kuullessaan, että Suomessa tatuointia ottaessa kysytään hiv-statusta.
”Minun olisi vaikeaa luottaa tatuointiartistiin, joka kokee tarpeelliseksi kysyä asiakkaan hiv-statusta ja miettisin, onkohan paikan hygieniataso kunnossa. Kun noudatetaan asianmukaisia hygieniaohjeistuksia, ei tatuointiprosessissa ole hiv-riskiä”, sanoo Maya painokkaasti.
Hiv-positiiviset kohtaavat usein vanhentuneita käytäntöjä terveydenhuollossa ja muissa palveluissa. Kauneus-, hyvinvointi- ja terveyspalveluja tarjoavien ammattilaisten keskuudessa esiintyy yhä edelleen leimaamista, ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä hivistä ja hiv-lääkityksestä sekä aiheetonta pelkoa hivin tarttumisesta. Stigma Index -tutkimuksen (2023) mukaan hiv-positiivisia henkilöitä on muun muassa kieltäydytty hoitamasta hiv-tartunnan vuoksi, neuvottu pidättäytymään seksistä ilman perustetta, pyritty olemaan koskematta, tehty tarpeettomia suojautumistoimenpiteitä tai puhuteltu ikävään tai syyllistävään sävyyn.
Terveys-, kauneus- ja hyvinvointialan ammattilaiset tarvitsevat tietoa ja koulutusta käytäntöjen uudistamiseen
Hivpoint konsultoi ja neuvoo hiviin liittyvissä kysymyksissä ja tarjoaa koulutusta eri ammattiryhmille.
Positiiviset ry tarjoaa asiantuntijuutta, tietoa ja tukea hiviin ja hivin kanssa elämiseen liittyen kaikille, joita hiv koskettaa.
Hivpoint järjestää FTAA:n kanssa yhteisen Instagram Live -lähetyksen 1.12 klo 12. Lähetystä voi tulla seuraamaan @ftaa.fi ja @hivpoint Instagram-tileille. Lähetyksessä keskustellaan haasteista liittyen vaihteleviin tatuointikäytäntöihin, annetaan ajantasaista tietoa hivistä ja ohjeistetaan uuden lomakkeen käyttöönotosta, jolla poistetaan syrjivät käytännöt ja siirrytään kunnioittamaan asiakkaiden yksityisyydensuojaa.
Maailman aids-päivänä 1.12. poistetaan stigmaa upeiden tatuointien avulla
Maailman aids-päivänä on mahdollista ottaa upea tatuointi, jolla on merkitystä hiviin liittyvän stigman poistamiseksi. Uniikit Maailman aids-päivän tatuointikuvat voi nähdä etukäteen @hivpoint Instagram-tilillä. Tatuointitapahtumissa ei kysytä ihmisen hiv-statusta, ja kaikki asiakkaat kohdataan yksityisyyttä kunnioittaen!
Kannustamme kaikkia tatuointitoimialalla työskenteleviä jakamaan Maailman aids-päivänä 1.12. ja sen ympärillä ajan tasalla olevaa tietoa hivistä sekä mahdollistamaan tatuoinnit yhdenvertaisesti kaikille! Tägää @hivpoint julkaisuissa!
BluePunk Tattoo, Helsinki
Kampanjan käynnistänyt tatuointitaiteilija Scarlet järjestää Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa BluePunk Tattoo -studiossaan walk-in-tatuointitapahtuman. Studioon voi tulla ottamaan tatuointia ilman ajanvarausta. Maailman aids-päivän uniikit tatuoinnit on suunnitellut BluePunk Tattoon neljä tatuointitaiteilijaa, jotka ovat mukana tapahtumassa. Osa kuvateoksista tehdään vain yhdelle henkilölle. Tapahtumassa on varauduttava odotukseen.
Maailman aids-päivä 1.12. Winter walk-in day at BluePunk Tattoo Studio
klo 11-18 ilman ajanvarausta
Hinnat alkaen 100€
Pitkänsillanranta 17, Helsinki
Tervetuloa!
Seuraa @bluepunktattoo Instagramissa!
Studio Nokkasiili, Helsinki
Katajanokalla Helsingissä tatuointistudio Nokkasiilissä järjestetään tatuointitapahtumat kahtena eri ajankohtana. Studio Nokkasiilin tatuointitaiteilijoiden suunnitteleman teematatuoinnin voi tulla ottamaan ajanvarauksella.
Maailman aidspäivä 1.12. – Flash Day at Studio Nokkasiili
klo 12-20. Varaa aika etukäteen suoraan haluamaltasi tatuointitaiteilijalta!
Hinnat alkaen 100-120 €
Tatuointitaiteilijat lahjoittavat tuotoistaan 10% hiv-työtä tekeville järjestöille oman valintansa mukaan.
Luotsikatu 3, Helsinki.
Tervetuloa!
Tatuointitaiteilijat: Johanna (@jotsk.a), Sasha (@sashakretova.tattoo), Talvi (@talvi.kuu.ttt), Vega (@vegahagglundtattoos) + Apila (@apilatattoo) pitää oman tatuointitapahtuman 4.12.
Hiv-statuksen kysyminen kyseenalaista – GDPR suojaa yksityisyyttä ja yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän terveydentilan perusteella
Hiv-positiivisuus ei ole este tatuoinnille, eikä hiv-statuksen kyseleminen tatuoinnin yhteydessä ole perusteltua. Euroopan tietosuoja-asetuksen mukaan yksilön terveystietojen kyseleminen edellyttää erityisen vahvoja perusteita. Vanhentuneet lomakkeet ja käytännöt voivat saattaa tatuointitaiteilijankin vaikeuksiin esimerkiksi GDPR-asetusten kanssa, sillä arkaluontoisten tietojen kysyminen ja säilyttäminen on lähtökohtaisesti kiellettyä. Kaikilla on oikeus yksityisyyteen. Yhdenvertaisuuslaki taas kieltää syrjinnän terveydentilan perusteella. Kieltäytyminen tatuoinnin tekemisestä hiv-positiivisuuden takia voidaan nähdä syrjintänä, mikä on lainvastaista.