Tartunnat ovat usein oireettomia ja testeissä käymisen merkitys korostuu
Seksitautitartuntojen määrä on lisääntynyt viime vuosina. Husin tiedotteen mukaan kaikki raportoitavat seksitaudit ovat lisääntyneet kahden viimeisemmän vuoden aikana Uudenmaan alueella. Suhteellisesti eniten ovat lisääntyneet tippuritartunnat.
Tippuritartuntojen määrä Suomessa on kaksinkertaistunut vuodesta 2021 alkaen. Tapauksia todettiin vuonna 2022 lähes 1000 ja saman verran jo tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä, joista kaksi kolmasosaa Husin alueella. Tartunnan saaneista kolmannes oli naisia. Erityisesti alle 25-vuotiaiden osuus oli huomattava. Myös miesten tippuritapaukset lisääntyivät yli 25-vuotiaiden ikäryhmissä. Tartunnat olivat yleisiä miesten välisessä seksissä.
HUS tiedote 6.11.2023
Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti ja tartunta voi olla virtsaputkessa, nielussa tai peräaukossa. Peräaukossa ja nielussa olevat tippuritartunnat ovat useimmiten oireettomia, minkä vuoksi ne jäävät usein toteamatta ja hoitamatta. Myös oireeton tippuri tarttuu herkästi seksipartnerille seksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa.
Tippuritilanteesta erityisen huolestuttavan tekee se, että sen hoitomahdollisuuksia heikentää tippuria aiheuttavan bakteerin muuttuminen nykyisille antibiooteille vastustuskykyiseksi. Antibioottiresistenttejä kantoja on todettu Euroopassa. Tippuritartunnalla voi olla varsinkin hoitamattomana pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen, ja se voi esimerkiksi aiheuttaa niveltulehduksen tai hedelmättömyyttä.
Homo- ja bimiesten keskuudessa prepin käyttö on lisääntynyt ja sen avulla miesten välisen seksiin kautta tulleet hiv-tartunnat ovat vähentyneet viime vuosina Suomessa ja monissa muissa maissa. Prep estää tehokkaasti hiv-tartunnan, mutta se ei suojaa muilta seksitaudeilta. Prep-lääkitykseen sisältyy seuranta, jolloin testeissä käydään kolmen kuukauden välein. Jos seurantaan sitoudutaan ohjeen mukaisesti, niin silloin mahdolliset tartunnat todetaan vähintäänkin kerran kolmessa kuukaudessa. Aktiivista seksielämää viettävillä tartuntariskejä voi olla useasti kolmen kuukauden aikana. Onkin tärkeää ymmärtää, että testeissä voi käydä useammin kuin kerran kolmessa kuukaudessa, jos siihen on tarvetta. Näin toimiminen vähentää jatkotartuntoja.
Seksitautien testaus on tärkeä ja kustannustehokas ennaltaehkäisykeino! Vain testaamalla voidaan estää jatkotartunnat ja saada oireettomat tartunnat hoidettua.
Seksitautitesteissä tulisi käydä, jos on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Testissä voi käydä omalla terveysasemalla, johon voi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköisten asiointipalvelujen kautta (esim. Maisa- ja Omaolo-verkkopalvelut).