1.6.2023

Haastattelussa seksitautien ykkösasiantuntija Eija Hiltunen-Back

Hivpoint haastatteli Sukupuolitautien poliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Backia.

Hivpointin asiantuntija Sami Tuunainen haastatteli seksitauteihin erikoistunutta lääkäriä Eija Hiltunen-Backia Hivpointin Instagram livessä 31.5. Eija on työskennellyt seksitautien parissa jo yli 30 vuotta ja siitä suurimman osan HUSin Sukupuolitautien poliklinikalla Meilahdessa. Eija siis todella tietää, mistä puhuu ja missä seksitautien suhteen mennään tällä hetkellä! 

Seksitautitartuntojen määrät rajussa kasvussa

Sami ja Eija keskustelivat erittäin ajankohtaisesta aiheesta, eli seksitautitartuntojen määrän kasvusta. Tippuri ja kuppatartunnat kasvoivat viime vuonna huomattavasti. Tavallisesti vuosittain todetaan 500–600 tippuritartuntaa, mutta viime vuonna niitä todettiin lähes 1000. Kuppaa todetaan tavallisesti noin 200 tartuntaa vuosittain, viime vuonna luku oli lähes 400. Kasvu tartuntamäärissä on siis merkittävä. 

Iso osa näistä tartunnoista todettiin miehillä ja miesten tartunnoista suurin osa oli saatu miesten välisestä seksistä. Eija nosti esiin, että lisäksi etenkin tippuritartunnat ovat lisääntyneet myös nuorilla naisilla. Tällä hetkellä noin 20-vuotiailla naisilla todetaan tippuria enemmän kuin samanikäisillä miehillä ja nämä nuorten naisten tartunnat ovat hyvin usein täysin oireettomia. 

“Bakteeriperäiset tartunnat ovat enenevässä määrin oireettomia, mikä korostaa testauksen tärkeyttä. Terveydenhuollon ammattilaisen ei tulisi koskaan kieltäytyä ottamasta seksitautitestejä, vaikka oireita ei olisikaan.”

Eija Hiltunen-Back

Seksitautien määrän kasvu koronaepidemian jälkeen on näkynyt myös muualla maailmassa. Yksi syy tähän voi olla, että koronan takia testaus tai testeihin hakeutuminen jäi vähemmälle. Toinen syy voi olla, että koronasulkujen jälkeen ihmiset elävät taas vapaammin, mikä näkyy myös seksuaalisessa aktiivisuudessa ja kumppaneiden määrässä. 

Eija totesi, että nyt kun tartuntoja todetaan paljon, menee hoitoihin runsaasti aikaa. Oireettomien testeihin haluavien tulisikin hakeutua ensisijaisesti testiin omalle terveysasemalle, sillä poliklinikan aika ei riitä kaikkien testaamiseen ja hoitamiseen.  

Hiviä ennaltaehkäisevä prep-hoito pitää poliklinikan kiireisenä

Prep, hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, on ollut maksuton julkisessa terveydenhuollossa 1.7.2021 lähtien. HUSin alueella prep-hoitojen aloituksesta ja seurannasta vastaa Sukupuolitautien poliklinikka. Prep-hoitoon hakeutuneiden suuren määrän ja Sukupuolitautien poliklinikan rajallisten resurssien takia prep-hoitoon pääsyä joutui jossain vaiheessa odottamaan lähetteen teon jälkeen jopa yli vuoden. Nyt tilanne on kuitenkin hiukan parantunut ja hoitoon pääsee yleensä noin 6–7 kuukauden odottamisella. Jonoihin on vaikuttanut myös se, että moni jättää tulematta sovitulle aloitus- tai kontrollikäynnille. Eijan mukaan peruuttamattomista vastaanottokäynneistä peritään nykyään maksu. 

Eijan mukaan myös prepin käytön lisääntymisellä on voinut olla vaikutusta seksitautitartuntojen määrän kasvuun. Prep-hoitoon kuuluu hivin ja muiden seksitautien testaus kolmen kuukauden väliin ja kun testataan säännöllisesti, niin oireettomia tartuntoja löytyy. Lisäksi, kun prep ehkäisee hiv-tartuntoja, niin osa käyttää kondomia vähemmän kuin ennen.  

Lisää huomiota tartunnanjäljitykseen!

Livelähetyksessä Eija painotti seksitautien tartunnanjäljityksen tärkeyttä. Tartunnanjäljitys on tärkeää, jotta tavoitetaan seksitautiriskissä olleet ja jotta he pääsevät testeihin ja saavat tarvittaessa hoidon. Eija totesi, että usein poliklinikan asiakkaat sanovat ilmoittavansa altistuksesta seksikumppanilleen itse. Tällöin poliklinikan henkilökunnalle jää kuitenkin epävarmuus siitä, miten ja missä kumppanit oikeastaan testataan ja hoidetaan. Poliklinikalla toivotaan, että heillä hoidettujen asiakkaiden kumppanit hakeutuisivat heille hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että poliklinikalla seksitautitartunnan vuoksi hoidossa olevat antaisivat altistuneiden seksikumppaneiden yhteystiedot polille, jotta poliklinikka voi kutsua altistuneet testeihin. Tämä on kätevää, koska silloin kumppaneiden ei tarvitse itse jonottaa puhelinpalvelun kautta.  

Tartunnan jäljitys tehdään aina nimettomästi, eikä tartunnasta ilmoittaneen henkilön tietoja anneta kenellekään. Tartunnan jäljitys perustuu tartuntatautilakiin ja on Sukupuolitautien poliklinikan perustyötä. 

Miten usein ja missä seksitautitesteissä tulisi käydä?

“Jos pohtii, olisiko syytä käydä seksitautitesteissä, niin silloin on yleensä hyvä mennä. Aina, jos on ollut selkeä riskitilanne tai kumppanilla on todettu seksitauti, niin testissä tulisi käydä, oireita ei kannata miettiä” näin ohjeistaa Eija seksitautitesteissä käymisestä.  Sopiva testausväli on yksilöllinen ja perustuu esimerkiksi seksitapoihin, kumppaneiden määrään ja seksuaaliseen aktiivisuuteen, muistuttaa Hivpointin Sami Tuunainen.

Eijan mukaan sähköiset palvelut, kuten Omaolo ja Maisa – kannattaa hyödyntää, kun haluaa hakeutua seksitautitesteihin terveysasemalle. Ajan testeihin voi varata myös puhelimitse.  Sähköisissä palveluissa vastauksen saa usein suhteellisen nopeasti ja niiden kautta voi viestitellä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Seksitautien testaus ja hoito ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. 

Eijan vastauksia seuraajien kysymyksiin

Kysyimme Hivpointin sosiaalisen median kanavissa, onko seuraajillamme kysymyksiä Eijalle. Hivpointin seuraajat halusivat tietää, miksi klamydian tai tippurin hoidon jälkeen käydään jälkitarkastuksessa, milloin Doxy-PEP tulee käyttöön Suomessa ja milloin Sukupuolitautien poliklinikan nimi vaihdetaan Seksitautien poliklinikaksi. Kiitos kysymyksistä! 

Kysymys: miksi klamydian ja tai tippurin hoidon jälkeen on tärkeää käydä jälkitarkastuksessa? 

Eija: Mikäli antibioottikuuri on otettu lääkärin ohjeiden mukaisesti, niin on hyvin todennäköistä, että klamydia/tippuri parantuu. Kuitenkin useimmin kuin kuukausittain potilaan jälkitarkastusnäyte on positiivinen. Kyseessä voi olla uusi tartunta tai sitten antibioottikuuria ei esimerkiksi ole käytetty kokonaan. Jälkitarkastuksen yhteydessä voidaan ottaa myös hiv- ja kuppatestit, koska ne näkyvät testissä vasta viikkojen jälkeen tartunnasta. Lääketieteellisesti ajateltuna jälkitarkastuksessa käyminen ei koskaan ole turhaa. 

Kysymys: voiko hivin lisäksi muita seksitauteja ehkäistä lääkityksellä? 

Sami taustoitti kysymystä kertomalla, että DoxyPEP: illä tarkoitetaan bakteeriperäisten seksitautien (klamydia, kuppa, tippuri) jälkiehkäisyä Doksisykliini-nimisellä antibiootilla. Maailmalla on ollut ja on edelleen käynnissä useita tutkimuksia, joissa Doksisykliini-antibioottia on käytetty seksitilanteen jälkeen kerta-annoksena seksitautien jälkiehkäisyyn tai pienin annoksin ennen altistusta. Tutkimustulokset ovat olleet monelta osin lupaavia etenkin Doxy-PEPin suhteen. Mitä mieltä Eija on antibiootin käytöstä seksitautien jälkiehkäisynä tai ennaltaehkäisynä?  

Eija: Euroopan tasolla ei ole suositusta tai ohjeistuksia Doxy-PEPiin tai Doxy-Prepiin liittyen. On totta, että yksilön kannalta Doxy-PEP voisi olla lupaava. Antibioottien käytössä on kuitenkin aina ajateltava laajempaa kokonaisuutta. Tippuribakteeri on jo muuttunut vastustuskykyiseksi Doksisykliinille ja tippurista on jo multiresistenssejä, eli hyvin antibioottivastustuskykyisiä, kantoja. Ei ole varmuutta, minkälaista vastustuskykyä antibiooteille Doxy-PEP tai Doxy-Prep aiheuttaisivat.  

Lisäksi haasteena on se, että on ylipäätään monia antibioottiresistenttejä bakteerikantoja. Vaikka kyseessä olisi seksitautien ehkäisy, miten antibioottiresistenttien kantojen muodostuminen vaikuttaisi esimerkiksi keuhkokuumeen hoitoon.  

Yksi ongelma on myös se, että mikäli henkilöllä olisi itämässä oleva kuppa ja hän saisi matalaa annosta antibioottia ja kuppatartuntaa ei löydy, mutta se tarttuisi eteenpäin. 

Kysymys: Miksi yksikön nimi on Sukupuolitautien poliklinikka – eikä parempi nimi olisi Seksitautien poliklinikka? 

Eija: Sukupuolitautien poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan seksitautien lisäksi myös erilaisia genitaalialueen ihosairauksia, joten pelkkä seksitautien poliklinikka nimenä ei kuvaa täysin poliklinikan toimintaa. Nimen uudistamista on kuitenkin mietitty, mutta ei ole vielä keksitty tai päädytty nimeen, joka kuvaisi paremmin poliklinikan toimintaa, joten toistaiseksi nimi on pysynyt Sukupuolitautien poliklinikkana. 

Seksiteitse tarttuvista taudeista toki kannattaa puhua seksitauteina eikä sukupuolitauteina.  

Loistavaa, riemukasta Pride-kuukautta!