25.2.2019

Unohtuiko kondomi loman lämmössä? Muista pep-lääkitys matkaillessa!

Talvilomakaudella suomalaiset tekevät paljon matkoja lämpimiin maihin, pois pimeydestä ja rännästä. Matkaillessa tulee vastaan kaikenlaisia tilanteita – myös seksitilanteita.

Miksi kondomi unohtuu matkailijalta?

Kondomeita ei useinkaan huomata ottaa Suomesta mukaan ja matkakohteesta niitä voi olla vaikea löytää. Kondomit voivat olla väärän kokoisia tai huonolaatuisia. Matkoilla otetaan usein enemmän riskejä kuin kotona arjessa ja päihteitäkin saatetaan käyttää tavallista enemmän. Matkaillessa hivin tartuntariski lisääntyy, koska hiv on lähes kaikkialla maailmassa yleisempi kuin Suomessa.

Hivpointin uusi video muistuttaa sekä matkailijalle että häntä neuvovalle terveysalan ammattilaiselle: hiv-tartunnan voi ehkäistä myös jälkikäteen, vaikka kondomin käyttö olisi unohtunut.

Suomalaiset saavat hiv-tartuntoja matkailun seurauksena

Vuonna 2017 suomalaisten hiv-tartunnoista hieman yli puolet saatiin ulkomailta. Suurin osa tartunnoista saadaan Thaimaan, Venäjän ja Viron matkoilta. Tartunnat on todettu pääosin heteromiehillä ja ne on saatu seksin välityksellä. Myös miesten välisessä seksissä hiv-tartuntoja saadaan ulkomailta, eniten Euroopan maista, kuten Saksasta ja Espanjasta.

PEP- post exposure prophylaxis

PEP on hivin jälkiehkäisylääkitys, joka toimii tehokkaasti hiv-infektiota vastaan, kun se aloitetaan 72 tunnin sisään riskitilanteesta. PEP-lääkitystä voi kysyä matkakohteen terveyspalveluista matkan aikana. Lääkitys kestää neljä viikkoa. Suomessa PEP-lääkityksen tarpeen arvioi päivystävän yksikön lääkäri.

PEP ei suojaa muilta seksitaudeilta. Seksitaudit ovat usein oireettomia ja testeissä tulee käydä aina suojaamattoman seksin jälkeen.

Lue lisää matkailusta ja hivistä: turvallisestithaimaassa.fi. Pep-lääkityksestä voit lukea lisää täällä.