PEP

Mikä on PEP (Post-Exposure Prophylaxis)?

Pep on hivin jälkiehkäisylääkitys, joka ehkäisee tehokkaasti hiv-tartunnan, kun se otetaan 72 tunnin kuluessa riskitilanteesta. Kansallinen pep-ohjeistus ei-työperäisiin riskitilanteisiin ilmestyi Suomessa syksyllä 2018. Ohjeistuksen on laatinut THL:n hiv- ja hepatiittiasiantuntijatyöryhmä, johon kuuluu infektiolääkäreitä, tutkijoita ja järjestöjen edustajia. Ohjeistus löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Ei-työperäinen hiv-riski

Lääkäri voi määrätä hivin jälkiehkäisylääkityksen käytettäväksi tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi miesten välinen suojaamaton anaaliyhdyntä. Jälkiehkäisylääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Mitä aiemmin lääkityksen aloittaa, sitä paremmin se suojaa.  Pep-lääkityksen tarpeen arvioi päivystävän yksikön lääkäri, joka ohjaa asiakkaan infektiolääkärille. Riskitilanteessa ota yhteyttä oman paikkakunnan päivystykseen.

Työperäinen verialtistus

Työperäisen verialtistuksen jälkeen pitää ottaa välittömästi yhteys työterveyshuoltoon, josta saa tarkemman ohjeistuksen ja tarvittaessa pep-lääkityksen.

Miten käytetään?

Jälkiehkäisylääkitystä aloittaessa varmistetaan, että asiakas ei ole ennestään hiv-positiivinen. Lääkityksen kesto on 28 vuorokautta. Hiv-testi otetaan estolääkityksen päätyttyä ja neljä kuukautta altistuksen jälkeen.

 

Hiv-riskin jälkeinen PEP-lääkitys. Taulukossa kuvataan, missä tilanteissa pep-lääkitystä voi saada. Pep-lääkitystä ei tarvita, jos seksikumppani on toimivalla hiv-lääkityksellä.

Lääkitty hiv ei tartu

Lääkityksellä oleva hiv-positiivinen henkilö ei tartuta hiviä edes suojaamattomassa seksissä hi-virusten ollessa mittaamattomalla tasolla.

Korkean hiv-esiintyvyyden maa

Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet saadaan matkailun kautta. Hivin esiintyvyys monissa matkakohteissa on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Saharan eteläpuoleisen Afrikan lisäksi tartuntoja saadaan Thaimaasta, Virosta ja Venäjältä sekä Euroopan maista kuten Saksasta ja Espanjasta. Joissain maissa, kuten esimerkiksi Thaimaassa, pep-lääkityksen voi saada yksityisistä sairaaloista lääkärin reseptillä.

Pistämällä huumeita käyttävän seksikumppani

Suomalaisten pistämällä huumeita käyttävien hiv-esiintyvyys on alle yksi prosentti. Jos seksikumppani on ulkomaalainen huumeidenkäyttäjä, hiv-riski kasvaa.