Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan jokaisella tulisi halutessaan olla oikeus päästä anonyymiin hiv-testiin julkisessa terveydenhuollossa. Tämä toteutuu kuitenkin monilla edelleen huonosti. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa päästä nimettömänä testiin. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla myös testiin pääsyä helpottavia matalan kynnyksen palveluita mm. Hivpointin ja Suomen Punaisen Ristin järjestäminä.
Vuonna 2018 myyntiin tuli hiv-kotitesti, joka tuo anonyymin testauksen suomalaisten ulottuville ympäri maata.
Anonyymin testauksen tarve on huomattu Hivpointin ja Punaisen Ristin testaustapahtumissa Venäjän rajalla. Vuodesta 2000 lähtien lähes 60 suomalaista miestä on saanut hiv-tartunnan Venäjällä.
– Kohdennettu hiv-testaus Venäjän rajalla on selkeästi tärkeää, sillä monet rajatestauksessamme käyneistä miehistä eivät ole ennen käyneet hiv-testissä, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja Mervi Valjus.
– Yksi syy tähän on se, että anonyymin hiv-testin saaminen on vaikeaa. Julkisen terveydenhuollon olisi tärkeää tarkistaa käytäntöjään ja varmistaa, että oikeus nimettömään hiv-testaukseen toteutuu, toteaa Valjus.
Hän myös rohkaisee käymään testissä.
– Testiin hakeutumista ei kannata pelätä, saat siitä itsellesi mielenrauhan, Valjus kannustaa.
Tänä vuonna Hivpoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät useampia rajatestauksia kuin edellisvuosina. Raja-asemilla tarjotaan testauksen lisäksi neuvontaa ja turvaseksipakkauksia. Jokaisena testauspäivänä jaetaan myös ilmaisia hiv-kotitestejä muistuttamaan säännöllisen testauksen tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tehdä testi nimettömästi.
Turvaseksikiertue päivystää raja-asemilla seuraavasti:
Vaalimaa 25.-26.5.
Vartius 15.-16.6.
Niirala 24.-25.8.
Nuijamaa 31.8.-1.9.
Lisätietoja: Mervi Valjus, seksuaalineuvoja, suunnittelija – aluetyö, 0207465 784, mervi.valjus@hivpoint.fi
Michelle Sahal Estimé, viestinnän asiantuntija, 0504133087, michelle.sahalestime(at)hivpoint.fi