Riskittä reissussa -hankkeessa toteutettiin kyselytutkimus verkkokyselynä kesällä 2019. Kyselyyn saatiin yhteensä 81 vastausta ja tulokset osoittivat, että miesten tietotaso hivin tarttumisesta oli vaihtelevaa.
Verkkokyselyn tarkoituksena oli selvittää hankkeen kohderyhmän tietotasoa liittyen hiviin ja muihin seksitauteihin. Tutkimuskysymysten aihealueet olivat hiviin ja seksitauteihin liittyvä tietotaso, PEP lääkkeen (hivin jälkiestolääke) tunnettavuus, hankkeen & Hivpointin tunnettavuus sekä Venäjän hiv tilanteeseen liittyvä uutisointi.
Tietoa kerättiin sosiaalisen median avulla
Verkkokyselyn sähköinen linkki oli auki yhteensä kolme viikkoa. Kysely matkaileville miehille julkaistiin seitsemässä eri Facebook-ryhmässä ja Riskittä reissussa -hankkeen nettisivuilla. Verkkokyselyyn saatiin vastauksia yhteensä 81 kpl. Miehiä kaikista vastaajista oli 76 kpl (94 %), joista kaikki olivat suomalaistaustaisia, matkailevia miehiä. 93 % kyselyyn vastanneista miehistä kertoi matkailevansa Venäjällä.
Hiviin ja seksitauteihin liittyvä tietotaso pääosin melko hyvä
Hivin tarttumistapoja tiedettiin vastaajien keskuudessa pääosin hyvin: suurin osa kyselyyn vastanneista miehistä tiesi, ettei hiv tartu saunanlauteilta, uimahallista tai WC -istuimesta. Vastanneista miehistä lähes kaikki tiesivät, että hiv voi tarttua emätin -ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja että seksitaudit voivat tarttua suuseksissä. Eniten väärää tietämystä oli hivin tarttumisessa seksissä ilman kondomia, jos hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä: yli puolet miehistä oli vastannut tähän väärin. Lisäksi lähes 40% miehistä uskoi virheellisesti hivin tarttuvan syljen, hien, virtsan tai ulosteen välityksellä.
Hivin jälkiehkäisylääke PEP vaikutti olevan vielä melko tuntematon kyselyyn vastanneiden miesten keskuudessa. 78 % vastaajista kertoi, ettei ollut kuullut PEP jälkiehkäisylääkkeestä. Hivpointin toiminta ei ollut tuttua suurimmalle osalle vastaajista (92%). Riskittä reissussa -hankekaan ei ollut vielä kovin tunnettu, sillä 86 % vastaajista ilmoitti, ettei ollut kuullut hankkeesta.
Uutisoinnilla ei ollut vaikutusta miesten käyttäytymiseen
Uutisointi Venäjän hiv-tilanteesta oli tavoittanut kyselyyn vastanneita miehiä melko hyvin, sillä 77 % vastaajista kertoi kuulleensa uutisointia Venäjän hiv-tilanteesta. Suurin osa niistä vastaajista, jotka olivan uutisointia kuulleet, kertoivat, ettei uutisoinnilla ole kuitenkaan ollut vaikutusta heidän käyttäytymiseensä Venäjällä. Vain 15% vastaajista kertoi uutisoinnin vaikuttaneen omaan käyttäytymiseen Venäjällä.
Lisätietoa Riskittä reissussa- hankkeesta:
Jenna Rantasuomela, projektikoordinaattori, Riskittä Reissussa -hanke
jenna.rantasuomela(at)hivpoint.fi, 040 6735472