20.4.2020

Prep-lääkitys Suomessa – ensimmäisen vuoden kokemukset

Kuvassa prep-aktivisti/Mr. Fetish Finland 2019 – Tom ja Hivpointin seksuaalineuvoja/prep-asiantuntija – Sami nostivat maljan vuosi sitten prep-rinnakkaislääkkeiden saapumisen ja THL:n julkaiseman prep-suosituksen kunniaksi.

Hiviä ennaltaehkäisevä prep-lääkitys (pre-exposure prophylaxis) on ollut Suomessa nyt saatavilla vuoden. Viime vuoden huhtikuussa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos julkaisi prep-suosituksen, toukokuussa saapuivat ensimmäiset kohtuuhintaisemmat prep-rinnakkaislääkkeet markkinoille ja kesäkuussa käynnistyivät ensimmäiset prep-hoidot julkisessa terveydenhuollossa.

Prep-käyttäjien määrä

Hivpointin saamien tietojen ja arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä reilu 300 prepin käyttäjää. Suurin osa eli lähemmäs 200 henkilöä on prep-lääkityksellä Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, joko HUS:n sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisten lääkäriasemien asiakkaana. HUS:n prep-jonot ovat venyneet turhankin pitkiksi rajallisten resurssien vuoksi. Jonossa on yli 50 asiakasta ja jonotusaika prep-aloitustapaamiseen on 3-4 kk (tämän jutun kirjoitushetkellä 16.4 prepin aloitukset ovat HUS:n sukupuolitautienklinikalla tauolla koronatilanteen vuoksi – lue lisää). Yksityisillä lääkäriasemilla on muutamia kymmeniä asiakkaita ja osa heistä odottaa prep-hoidon siirtoa sukupuolitautien poliklinikalle. Muualla Suomessa jonoja hoidon aloittamiseen ei ole ja hoidossa on alueen suuruudesta riippuen yksittäisistä asiakaista reiluun kymmeneen asiakkaaseen.

Prep-tilanne ja kokemukset valtakunnallisesti

Hivpoint kartoitti sairaanhoitopiirien tämänhetkistä prep-tilannetta valtakunnallisesti. THL:n suositus julkaistiin vuosi sitten 17.4.2019. Hivpointin kyselyyn saatiin vastaus yhdeksästä sairaanhoitopiiristä. Pääsääntöisesti prep-hoidot aloitetaan infektiosairauksien poliklinikoilla. Joissain kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Lahdessa, hoito aloitetaan sukupuolitautien poliklinikoilla. Vastaanotolle pääsyssä on vaihtelua. Osassa toimipaikoista vaaditaan lääkärin lähete ja osassa paikoista asiakas pääsee lääkärin vastaanotolle ottamalla itse yhteyttä. Yhtä sh-piiriä lukuun ottamatta prep-hoitoja on aloitettu kaikissa kyselyyn vastanneissa sairaanhoitopiireissä. Prepistä oli kysytty tietoa myös muista kuin omasta sairaanhoitopiiristä, mikä kertonee hankaluudesta ottaa puheeksi prepin tarpeeseen liittyvää seksikäyttäytymistä omalla paikkakunnalla. Tähän voi vaikuttaa mahdollisuus törmätä tuttuun hoitohenkilökuntaan.

Sairaanhoitopiirien vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että prep-hoidossa olevat henkilöt ovat sitoutuneet hoitoon liittyviin laboratoriokontrolleihin pääsääntöisesti hyvin. Vain muutaman henkilön kanssa oli ollut haasteita hoitoon ja siihen liittyviin tutkimuksiin sitoutumisessa. ”Seksuaalivalistus vaatii vielä paukkuja” -pohdittiin yhden sairaanhoitopiirin yksikön vastauksessa. Esimerkkinä toimivasta hoitopolusta kerrottiin: ”THL:n ohjeistus on hyvin tiedossa ja olemme lisäksi laatineet oman käytännön ohjeistuksen prep-potilaille omaan käyttöön. Otamme potilaan vastaan a) lähetteellä, b) tarjoamme / kerromme prepistä oman arviomme perusteella tietyille potilaille ja c) jos potilas itse ottaa poliklinikkaan yhteyttä, pystymme todennäköisesti ottamaan potilaan vastaan myös ilman lähetettä.”

Hivpoint aktiivisesti mukana prep-hoitojen tukena

Prepin tarjoaminen siitä hyötyville henkilöille ja sen saatavuus on osa kansallista hiv-strategiaa. Hivpointilla oli aktiivinen rooli prepin saamiseksi Suomeen, ja organisaatio on ollut aktiivisesti mukana prep-hoitojen aloituksessa ja seurannassa koko vuoden ajan. Hivpointista on voinut saada lähetteen prep-hoidon aloitukseen HUS:n sukupuolitautien ja TAYS:n infektiosairauksien poliklinikoille. Muutama lähete on tehty myös muihin sairaanhoitopiireihin. Lähetehaastattelun sisältö ja lähetepohja on sovittu yhdessä poliklinikoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Prep-lähetteitä tekevät työntekijät ovat seksuaalineuvojia ja haastattelun yhteydessä on mahdollista keskustella ja kysyä seksistä ja seksuaalisuudesta. Suurin osa lähetteistä on tehty homo- ja bimiehille, mutta lähetehaastatteluja on tehty myös seksityöntekijöille sekä Thaimaan matkailijoille. Prep-lähetteitä Hivpointissa on tehty vuoden aikana noin 100 asiakkaalle.

Lisäksi Hivpointin Checkpoint Express -klinikan seksitautien testauspalvelusta on voinut saada kaikkien seksitautitestien lisäksi prep-hoitoon liittyvät muut laboratoriokokeet, silloin kun asiakas on aloittamassa prep-hoitoa yksityisellä lääkäriasemalla tai tarvitsee testit prep-reseptin uusimista varten.

Seuraavana tehtävänä on edistää prep-lääkkeiden saaminen korvattavaksi ja lääkekattoa kerryttäviksi lääkkeiksi, sekä niiden maksuttomuus riskiryhmille.

Prep-asioissa Hivpointiin voi olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: prep(at)hivpoint.fi. Sähköpostiin vastaavat Hivpointin prep-asiantuntijat.

HUOM! Hivpointin palvelut ovat kesätauolla 5.7.-8.8.2021. Kyseisenä aikana prep(at)hivpoint.fi -sähköpostiosoitteeseen tulleisiin yhteydenottoihin ei vastata. Laitatathan viestiä vasta aikaisintaan 9.8.2021.

Lue lisää perustietoa prepistä.

Lue tästä kuinka prepiä saa eri sairaanhoitopiireissä.