PrEP

Mikä on PrEP?

PrEP (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep on tarkoitettu hiv-negatiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. Oikein käytettynä prep ehkäisee tehokkaasti sekä heterosekseksin, miesten välisen seksin että pistoshuumeiden välityksellä leviäviä hiv-tartuntoja. Kiistaton tutkimuksiin perustuva näyttö prepin tehosta on miesten välisestä seksistä. Suuret kansainväliset toimijat, kuten Maailman terveysjärjestö WHO, suosittelevat ennaltaehkäisevää lääkitystä korkeammassa hiv-riskissä oleville henkilöille.

Kuvassa prep-lääkkeitä eri valmistajilta. Kuvan etualalla sinisiä tabletteja.

Kenelle prep on tarkoitettu?

Prepin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksikumppaneita. Heillä on anaaliyhdyntöjä, eikä kondomi ei ole joka yhdynnässä käytössä. Prep-indikaatioihin kuuluvat myös  todetut seksitautitartunnat kuten tippuri, klamydia tai kuppatartunta viimeisten kuukausien aikana. Lue lisää prep-indikaatioista miestenkesken.fi-sivuilta.

Prep-lääkitystä ei tarvitse, jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä, eli virukset ovat mittaamattomissa. Lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hiv-virusta eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä.

Miten preppiä käytetään?

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus on yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on yleisesti melko hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita. Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa voivat käyttää preppiä myös seksitilanne kohtaisesti. Lisää tietoa prepin käytöstä seksitilannekohtaisesti löytyy Hivpointin miestenkesken.fi-sivuilta.

Miten Suomessa saa preppiä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut 17.4.2019 prep-ohjeistuksen. Prep-lääkityksen voi aloittaa hiv-hoitoon perehtynyt lääkäri. Lääkärin ei tarvitse olla erikoislääkäri, vaan perehtyminen hivin hoitoon riittää.  Prep-hoidon voi toteuttaa myös yksityinen lääkäri. Prep-hoitoon liittyvät lääkärikäynnit ja laboratorikokeet ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Lääkkeet käyttäjä maksaa itse. Prep-lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, eivätkä ne kartuta omavastuuta eli lääkekattoa.

THL:n ohje on suositus, eikä se velvoita kuntia tai sairaanhoitopiirejä toimenpiteisiin. Suosituksen mukaan prep-hoitoa tulisi järjestää tahon, jolla on tietoa hivistä, seksitaudeista ja seksikäyttäytymisestä. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- ja sukupuolitautienpoliklinikat. Voit myös tulostaa taustatiedoiksi suomenkieliset “PrEPin perusteet” vastaanotolle mukaan (tilanne 10.12.2017).

Hivpoint on selvittänyt prep-hoidon käytäntöjä valtakunnallisesti. Selvityksen mukaan kaikissa sairaanhoitopiireissä on valmiudet aloittaa prep-lääkitys, infektiotautien poliklinikalla tai sukupuolitautien polikliinikalla paikkakunnasta riippuen. Lue lisää käytännöistä ja mihin tulee ottaa yhteyttä prepin saamiseksi eri sairaanhoitopiireissä.

Tärkeää on testata munuaisten toiminta (kreatiniinikoe), tehdä hiv-vasta-ainetesti ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartunta näkyy testissä vasta 4-12 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tänä aikana. Prepin aloittamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien seksitautitestit, tulee hoitaa kolmen kuukauden välein. Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa.

Rinnakkaisvalmisteet ovat nyt saatavilla suurimmassa osassa Euroopan maita ja toukokuusta 2019 alkaen myös Suomessa.  Rinnakkaisvalmisteet ovat edullisempia monessa EU maassa kuin Suomessa ja lääkkeet voi halutessaan edelleen tilata tai noutaa eurooppalaisella lääkereseptillä Suomeen. Edullisimmillaan prep lääkityksen voi saada Suomessa e-reseptillä apteekista n. 48 e / 30 tabl hintaan (tilanne 15.1.2020).

Lue ajankohtaiset tiedot prep-käytännöistä, prepin hankkimisesta ulkomailta ja prepin rinnakkaisvalmisteista miestenkesken.fi-sivuilta.

Tietokortti koskien hiv-estolääkitys PrEP:iä. prep-kortti terveysalan ammattilaisille kuva2

Lataa prep-tietokortti terveysalan ammattilaisille täältä.