PrEP

Mikä on PrEP?

PrEP (pre-exposure prophylaxis) on hiviä ennaltaehkäisevä lääkitys, joka otetaan ennen hi-virukselle altistumista. Prep on tarkoitettu hiv-negatiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. Oikein käytettynä prep ehkäisee tehokkaasti sekä heterosekseksin, miesten välisen seksin että pistoshuumeiden välityksellä leviäviä hiv-tartuntoja. Kiistaton tutkimuksiin perustuva näyttö prepin tehosta on miesten välisestä seksistä. Suuret kansainväliset toimijat, kuten Maailman terveysjärjestö WHO, suosittelevat ennaltaehkäisevää lääkitystä korkeammassa hiv-riskissä oleville henkilöille.

Kuvassa prep-lääkkeitä eri valmistajilta. Kuvan etualalla sinisiä tabletteja.

Kenelle prep on tarkoitettu?

Prepin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksipartnereita. Heillä on anaaliyhdyntöjä, eikä kondomi ei ole joka yhdynnässä käytössä. Prep-indikaatioihin kuuluvat myös  todetut seksitautitartunnat kuten tippuri, klamydia tai kuppatartunta viimeisten kuukausien aikana. Lue lisää prep-indikaatioista miestenkesken.fi-sivuilta.

Prep-lääkitystä ei tarvitse, jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä, eli virukset ovat mittaamattomissa. Lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hiv-virusta eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä.

Miten preppiä käytetään?

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus on yksi pilleri joka päivä samaan aikaan. Lääke on yleisesti melko hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita. Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa voivat käyttää preppiä myös seksitilanne kohtaisesti. Lisää tietoa prepin käytöstä seksitilannekohtaisesti löytyy Hivpointin miestenkesken.fi-sivuilta.

Miten Suomessa saa preppiä?

Prepin aloittamista ja käyttöä varten tarvitsee lääkärin, joka tuntee aihetta riittävästi. Lääkäri tekee lääkityksen aloituksesta tarvearvion ja määrää tarvittavat laboratoriokokeet. Julkista listausta tällaisista lääkäreistä ei ole. Asia kannattaa kuitenkin ottaa rohkeasti puheeksi oman lääkärin kanssa ja tulostaa taustatiedoiksi suomenkieliset “PrEPin perusteet” vastaanotolle mukaan. Tärkeää on testata munuaisten toiminta (kreatiniinikoe), tehdä hiv-vasta-ainetesti ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartunta näkyy testissä vasta 4-12 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tänä aikana. Prepin aloittamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit, mukaan lukien seksitautitestit, tulee hoitaa kolmen kuukauden välein. Prep-lääkitystä ei tule koskaan käyttää ilman lääkärin valvontaa. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos julkaisee kansallisen prep-ohjeistuksen viimeistään vuoden 2019 alussa.

Suomessa ei ole vielä prep-lääkkeiden rinnakkaisvalmisteet saatavilla. Alkuperäisvalmisteen patenttiasia on menossa korkeimman oikeuden käsittelyyn vuoden 2019 alkupuolella. Tällä hetkellä kohtuuhintaiset prep-lääkkeet ovat saatavilla reseptillä vain ulkomailta noudettuna tai tilattuna.

Lue ajankohtaiset tiedot Suomen kansallisesta prep-suosituksesta, prepin hankkimisesta ulkomailta ja prepin rinnakkaisvalmisteista miestenkesken.fi-sivuilta.

Tietokortti koskien hiv-estolääkitys PrEP:iä. prep-kortti terveysalan ammattilaisille kuva2

Lataa prep-tietokortti terveysalan ammattilaisille täältä.