4.9.2023

Maailman seksuaaliterveyspäivän teema vuonna 2023 on suostumus

Maailman seksuaaliterveyspäivän teema vuonna 2023 on suostumus. Kuvassa on kaksi kättä päällekkäin violetilla taustalla.

4.9. vietetään jälleen Maailman seksuaaliterveyspäivää. Päivän teema vuonna 2023 on suostumus! Jokaisella ihmisellä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja seksuaaliseen loukkaamattomuuteen. Jokaisella on siis oikeus päättää itse, kenen kanssa, milloin ja miten harrastaa seksiä.

Suostumus on myönteisen seksuaalisen kohtaamisen tärkein elementti. Suostumus tarkoittaa toisen kehollisen itsemääräämisoikeuden ja päätösoikeuden kunnioittamista. Seksin kuuluu olla mukavaa ja iloista jokaiselle siihen osallistuvalle. Seksi ilman suostumusta on seksuaalista väkivaltaa.

Nämä kuusi asiaa on tärkeää tietää suostumuksesta:

  1. Seksissä suostumus tarkoittaa sitä, että jokaisessa seksuaalisessa teossa ja kosketuksessa tulee olla seksiin osallistuvien lupa. Kenenkään kehoa ei saa koskea ilman lupaa.
  2. Suostumus tulee olla seksuaalisessa tilanteessa ja myös muissa tilanteissa, kuten halaamisessa, suutelussa tai intiimien kuvien lähettämisessä toiselle.
  3. Suostumus pitää olla ilmaistu vapaasti ja halukkaasti. Jos toista on painostettu tai manipuloitu seksiin tai hän ei ole voinut kieltäytyä seksistä vaikkapa päihtymyksen takia, ei suostumusta ole.
  4. Suostumusta ei voi olettaa. Esimerkiksi parisuhteessa ei voi olla yleistä oletusta seksistä, vaan suostumus seksitilanteessa pitää aina varmistaa.
  5. Suostumukselliseen seksiin liittyy olennaisesti yhteinen sopimus ehkäisystä, jota ei voi muuttaa ilman lupaa. Esimerkiksi jos kondomia on sovittu käyttää, sitä ei voi ottaa pois kesken seksin ilman toisen lupaa.
  6. Suostumus yhteen asiaan ei tarkoita suostumusta kaikkeen. Esimerkiksi jos on ollut halukas suuseksiin, se ei tarkoita automaattista halua vaikkapa yhdyntään. Mieltään voi myös muuttaa seksin aikana.

Materiaalivinkkejä

Suomen raiskauslainsäädäntö perustuu nyt suostumukseen

Suomessa astui 1.1.2023 voimaan uudistettu raiskauslainsäädäntö, jossa raiskauksen määritelmä rikoslaissa muutettiin suostumusperusteiseksi. Muutos oli merkittävä edistysaskel seksuaalisen itsemääräämisoikeuden vahvistamisessa!

Nykyisessä laissa raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Osallistumista seksiin ei pidetä vapaaehtoisena, jos hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut vapaaehtoisuuttaan tai ei ole voinut pakon tai olosuhteiden vuoksi ilmaisemaan tahtoaan. Lue seksuaalirikoslaista täältä.