23.3.2020

Hiv-tartunta ja koronavirus

Onko ihmisillä, jotka elävät hiv-tartunnan kanssa, automaattisesti suurempi riski sairastua vakavasti, mikäli he saavat koronavirustartunnan (COVID-19) eli kuuluvatko kaikki hiv-tartunnan saaneet riskiryhmään koronaviruksen aiheuttaman infektion suhteen

Kuuluvatko hiv-tartunnan saaneet automaattisesti riskiryhmään? 

Näin ei ole hiv-tartunnan saaneiden kohdalla, jotka ovat hiv-lääkityksellä ja heidän virustasonsa on alle mittausrajan ja CD4–solut hyvällä tasolla. Hyvällä CD4–solumäärällä tarkoitetaan, että CD4-solujen määrä on yli 350/μL. Mikäli hiv-tartunnan saanut ei ole lääkityksellä tai virusmäärää ei ole saatu laskemaan alle mittausrajan lääkityksestä huolimatta, altistuu henkilö todennäköisesti vakavalle taudille saadessaan koronavirustartunnan.  

CD4-solujen määrän vaikutus immuniteettiin

Hiviin on saatavilla erittäin tehokas lääkitys, mikä tarkoittaa, että Suomessa suurin osa hiv-tartunnan saaneista on lääkityksellä. Heidän virustasonsa ovat alle mittausrajan ja heidän immuunijärjestelmänsä toimii normaalisti.Vaikka CD4-solujen määrää ei olisi tarkistettu vähään aikaan, ei tarvitse olla huolissaan, koska mikäli viruksetovat mittaamattomissa, niin CD4-solumäärä pysyy hyvänä. 

Pandemian vaikutukset hiv-hoitoon

On todennäköistä, että infektiopoliklinikat vähentävät kasvotusten tapahtuvia potilasaikoja ja on mahdollista, että kiireettömiä laboratorioaikoja siirretään. Näin tehdään, koska halutaan vähentää sekä potilaiden että hoitohenkilökunnan riskejä saada koronavirustartunta. Lisäksi infektiopoliklinikoiden henkilökuntaa saatetaan tarvita, kun varmistetaan, että kaikki koronapotilaat saadaan hoidettua. Koronavirusepidemian vaikutukset vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin ja eri sairaanhoitopiirien infektiopoleilla tulee olemaan toisistaan eroavia käytäntöjä. 

Tärkeää huomioida seuraavien kuukausien aikana!

Tulevien kuukausien aikana on erityisen tärkeää syödä hiv-lääkkeet säännöllisesti. Lääkeitä ei ole syytä hamstrata, koska se voi aiheuttaa turhia saatavuusongelmia. Ei ole näköpiirissä, että koronaepidemialla olisi vaikutusta hiv-lääkkeiden saatavuuteen. Joitakin tiettyjä hiv-lääkkeitä on tutkittu koronan hoidossa, mutta näiden lääkkeiden tehosta ei vielä tarkempaa tietoa. Hiv-lääkitys ei suojaa koronavirustartunnalta, mutta toivottavasti joistakin hiv-lääkkeistä olisi hyötyä koronan hoidossa ja koronaspesifin viruslääkkeen kehitystyössä. 

Hivin kanssa elävien on syytä noudattaa samoja ohjeita kuin koko väestön. Sen lisäksi, jos pakottavasta tarpeesta nyt tai matkustusrajoitusten päättymisen jälkeen aikoo lähteä matkalle kotimaassa tai ulkomaille, niin silloin on hyvä pitää yhden kuukauden lääkkeet mukana, mikäli joutuu suunnittelematta jäämään esim. karanteeniin. Kannattaa myös varmistaa, että on saanut influenssa- ja pneumokokkirokotteet ja että sairaalalla on oikeat yhteystiedot, mikäli vastaanottoja joudutaan pitämään etänä. 

Lähteet: 

Positiiviset ry 

Terrence Higgins Trust