Testausviikko on eurooppalainen kampanja, joka kannustaa kaikkialla Euroopassa kiinnittämään huomiota hiv-testauksen saavutettavuuteen ja lisäämään hiv- ja hepatiittien B ja C –tietoisuutta. Testausviikkoa on järjestetty vuodesta 2013 lähtien, ja siitä on tullut Euroopassa laajalti tunnettu tapahtuma, johon osallistuu vuosittain satoja organisaatioita. Aikaisemmin vuosittaisesta tapahtumasta on nyt tullut kaksi kertaa vuodessa, keväällä toukokuussa ja syksyllä marraskuussa, järjestettävä testausviikko. Kevään testausviikkoa vietetään parhaillaan 14.5.-21.5.
Eurooppalaista testausviikkoa koordinoivaan tahoon voi tutustua täällä >>
Suomen terveydenhuollossa on mahdollista todeta hiv-tartunnat varhaisemmin
Suomessa hivin hoito onnistuu hyvin, mutta hiv-testauksessa on vielä parantamisen varaa. Suomessa on arviolta 600 henkilöä, jotka eivät vielä tiedä tartunnastaan. Lisäksi Suomessa 62 % hiv-tartunnoista todetaan myöhäisessä vaiheessa. YK:n tavoitteena on lopettaa aids-epidemia kansanterveydellisenä uhkana vuoteen 2030 mennessä: 95 % hiv-tapauksista pitäisi olla diagnosoitu, joista 95 % lääkehoidossa ja näistä 95 %:lla hyvä hoitotulos. Suomi on sitoutunut EU:n julistukseen hiv/aids-torjunnasta.
Eurooppalaisen testausviikon tarkoitus on lisätä tietoisuutta varhaisen hiv-testauksen eduista. Hiv-testaus ainoa keino varmistaa, onko hiv-riskissä ollut henkilö saanut tartunnan vai ei. Mitä aikaisemmin tartunta todetaan, sitä nopeammin hiv-tartunnan saanut saa tarvitsemaansa hoitoa ja lääkityksen, joka pitää hänet terveenä, parantaa hänen elämänlaatuaan ja estää hivin tarttumisen eteenpäin. Näin ollen varhain todettu hiv-tartunta vähentää merkittävästi myös terveydenhuollon kustannuksia. Tehokkaampaa toimintaketjua uusien tartuntojen ehkäisyyn ei ole.
Terveydenhuollon ammattilaisen tehtävä on tunnistaa hiv-riskit ja tarjota hiv-testiä
Tutkimusten mukaan 95% ihmisistä suostuu hiv-testiin, kun terveydenhuollon ammattilainen ehdottaa sitä. Hiv-testauksen tarjoaminen madaltaa kynnystä testata hiv ja hakeutua jatkossakin hiv- ja seksitautitesteihin. Kun terveydenhuollon ammattilainen ottaa asiat puheeksi, testaukseen ja hiviin liittyvä mahdollinen pelko tai häpeä lievenee.
Eurooppalaisella testausviikolla Hivpoint haluaa muistuttaa hivin ja muiden seksitautien testauksesta. Terveysalan ammattilaisten tulee aina mahdollisuuksien mukaan kannustaa asiakkaita hiv- ja seksitautitesteihin, sillä kaikki seksitaudit ovat usein oireettomia. Löydetyt tartunnat vähentävät terveyshaittoja ja katkaisevat jatkotartuntojen ketjun.
“Milloin olet käynyt viimeksi hiv-testeissä?”
Terveysalan ammattilaisten asiakasta kunnioittavalla suhtautumisella on iso merkitys sille, hakeudutaanko testeihin helposti suojaamattoman seksin jälkeen. Seksistä puhuminen voi olla helpompaa, kun ammattilainen kertoo testauksesta, esittää kysymyksiä ja perustelee, miksi kysymyksiä esitetään. Terveysalan ammattilaisen tulee painottaa, että testeissä käyminen on tärkeää ja se on omasta ja kumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista.
Hiv-testiä kannattaa tarjota, kun on ollut emätin- tai anaaliyhdyntää ilman kondomia, eikä ole tiedossa onko seksikumppanilla hiv-tartunta. Hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 1‒3 kuukautta. Negatiivinen testitulos on luotettava vasta 3 kuukauden kuluttua.
THL:n suositukset hiv-testauksesta
- Hiv-testiin tulee päästä omasta pyynnöstä suojaamattoman seksin jälkeen
- Hiv-testiin pääseminen ei edellytä lääkärin arviointia ja lähetettä
- Hiv-testiin tulee päästä anonyymisti
- Kunnallisessa terveydenhuollossa hiv-testaus on maksuton.
- Henkilön tulee voida hakeutua testiin myös muun kuin oman asuinkunnan terveyskeskukseen.
- Hiv-testi on luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.