LGV
Sivu on viimeksi tarkistettu 8.5.2023
LGV on Klamydiabakteerin tiettyjen immunotyyppien aiheuttama, Suomessa erittäin harvinainen, seksitauti. LGV:tä esiintyy pääosin eteläisessä Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Euroopassa lähes yksinomaan miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Suomessa todetaan vuosittain muutamia LGV tartuntoja miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. LGV voidaan testata tilanteessa, jossa peräaukosta otettu tikkunäyte on klamydian osalta positiivinen. LGV jatkotutkimus voidaan tehdä samasta klamydiaa varten otetusta positiivisesta tikkunäytteestä.
Miten LGV tarttuu?
LGV tarttuu yleensä anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Tartunta on mahdollinen emätinyhdynnän tai suuseksin välityksellä, mutta Suomessa LGV:n on todettu tarttuneen ainoastaan anaaliyhdynnässä ilman kondomia.
Mitä oireita LGV tartunta voi aiheuttaa?
- LGV tartunta voi olla vähäoireinen tai oireeton, kuten klamydiatartunta peräaukossa yleensäkin.
- LGV voi aiheuttaa haavaisen peräsuolitulehduksen.
- LGV:n aiheuttamia oireita voivat olla muun muassa limainen tai verinen vuoto peräsuolesta, kipu ja fistelit.
Milloin ja miten LGV testataan?
- LGV voidaan testata jatkotutkimuksella samasta peräaukosta otetusta tikkunäytteestä, josta on todettu positiivinen klamydiatulos.
- LGV jatkotutkimuksia tekevät vain muutamat laboratoriot Suomessa.
- Mikäli peräaukon klamydianäytettä ei jatkotutkita, suositeltavaa olisi pidempi klamydian hoidossa käytettävä antibioottikuuri (3 viikkoa), jolloin mahdollinen LGV-tartunta saadaan myös hoidettua.
Miten LGV hoidetaan?
- LGV hoidetaan siihen tehoavalla antibiootilla. Antibiootti on sama, kuin klamydian hoidossa, mutta hoidon kesto on pidempi (3 viikkoa).
- Seksistä tulee pidättäytyä koko hoidon ajan, ja kondomia tulisi käyttää jälkitarkastukseen asti.
- Jälkitarkastus on 4 viikkoa hoidon loppumisen jälkeen.