Ota seksuaaliterveys puheeksi ja tarjoa seksitautitestejä aktiivisesti

Seksitautien testaus vaatii hyväksyvän ilmapiirin. Kaksi henkilöä keskustelee vaaleassa toimistossa seksuaaliterveyslehtisten äärellä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 30.4.2025

Ota seksuaaliterveys puheeksi samoin kuin muutkin terveyteen liittyvät aiheet; ravitsemus, uni tai vaikkapa liikunta. Terveysalan ammattilaisella on mahdollisuus antaa yksilöllistä neuvontaa liittyen seksiin ja seksuaalisuuteen. Seksistä puhuminen on helpompaa, kun ammattilainen on itse käsitellyt omia asenteitaan liittyen seksiin ja seksuaalisuuteen. Kun asiakas kokee, että hän tulee kohdatuksi omana itsenään, se helpottaa asioimista terveydenhuollossa. Tällöin hän saa arvokasta tukea ja tietoa paremmasta ja turvallisemmasta seksistä. Samalla oireettomat seksitautitartunnat tulevat diagnosoiduiksi, eivätkä tartu eteenpäin. 

Ota seksitavat puheeksi ja moninaisuusolettama käyttöön

Laadukas seksitautien testaus sisältää aina seksitapojen kartoituksen. Yleiset seksitaudit, kuten klamydia ja tippuri, tulee testata seksitavan mukaisista paikoista – niinpä virtsatestin ohella voidaan tarvita näyte nielusta tai peräaukosta. Moninaisuusolettama tarkoittaa, että jokaiselta asiakkaalta kysytään eri seksitavoista – suu-, anaali-, penis- ja vaginaseksistä. Emätinyhdynnän olettaminen ainoaksi seksitavaksi – edes heteroiden kohdalla – johtaa usein seksitautitartuntojen havaitsematta jäämiseen ja jatkotartuntoihin.

Harjoitus tekee mestarin!

Seksuaalisuuden puheeksiotto vaatii tietoa, rohkeutta ja harjoittelua. Kerrytä ammatillista tietouttasi seksuaalisuudesta ja sen moninaisuudesta. Harjoittele seksitapojen puheeksiottoa myös käytännössä. Voit harjoitella vaikkapa työparin kanssa tai kotona peilin edessä. Löydä itsellesi sopivat ja asiakkaalle ymmärrettävät sanat, jotka tulevat luontevasti.  

”Seuraavaksi kysyn seksitavoista, jotta saamme otettua oikeat testit – kysymme nämä samat kysymykset kaikilta” 

”Onko sinulla ollut emätinyhdyntää?” ”Entä anaaliyhdyntää?” 
”Oletko ollut sisään työntyvä osapuoli, vastaanottava osapuoli vai molempia?”  
”Oletko imenyt tai nuollut kumppanin sukuelimiä tai anaalia?” ”Onko sinua imetty tai nuoltu?”  
”Onko ollut yhteiskäytössä olevia seksileluja?” ”Onko ne pesty kumppaneiden välillä?”  
”Millaista muuta seksiä sinulla on ollut?” 

Ei haittaa, vaikka harjoitellessa aluksi nolottaisi, punastuttaisi, naurattaisi tai sanat menisivät solmuun. Kysymykset tulevat helpommin, kun ne ovat lihasmuistissa. Myös tukimateriaaleista on apua asiakkaan kohtaamisessa.

Suojaa yksityisyyttä 

Kun kysymme yksityisiä kysymyksiä, ei kaikkea keskustelua tarvitse kirjata. Kirjaamisessa tulee aina ensisijaisesti suojella asiakkaan yksityisyyttä. Euroopan tietosuoja-asetus, GDPR, on laajentanut asiakkaiden yksityisyyttä ja oikeuksia. Asiakkaat saavat halutessaan nähdä kaikki kirjaukset ja pyytää tietojen oikaisua tai poistamista. Kirjaamisessa onkin hyvä olla jo lähtökohtaisesti avoin asiakkaan suuntaan ja kertoa hänelle mitä kirjataan ja miten. Asiakkaan on myös helpompi kertoa asioistaan, kun hän tietää, mitä niistä kirjataan. Esimerkiksi voit kirjata:  

”Käyty luottamuksellinen keskustelu seksitavoista, jonka pohjalta päädytty tippuri- ja klamydiatesteihin nielusta ja anaalista sekä hiv- ja kuppatesteihin”. 

Arvosta asiakkaan rohkeutta 

Kehu asiakasta, että hän on vastuullinen, kun on tullut ottamaan seksitautitestit ja kannusta tulemaan aina tarvittaessa testeihin, sillä testauksessa löydetyt tartunnat katkaisevat jatkotartuntojen ketjun! Testeissä käyminen on omasta ja kumppanin tai kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista.

Hivpoint on tehnyt ammattilaisille kortin, jossa kerrotaan, miten seksitaudit testataan oikein, oikeista paikoista ja oikeaan aikaan.

Vinkit seksitapojen puheeksi ottamiseen

  • Laadukas seksitautitestaus sisältää aina seksitapojen kartoituksen – kaikilta asiakkailta. 
  • Seksitavoista kysymisen yhteydessä kannattaa käyttää termejä ”seksikumppani” tai ”seksipartneri” – emme voi tietää suhteen laatua, eikä meidän tarvitsekaan. 
  • Seksuaalinen aktiivisuus ei ole ikäsidonnaista, älä oleta nuoren tai ikääntyneen riskitilanteita. 
  • Kondomi ei ole ainoa tapa ehkäistä seksitauteja. 
  • Kannusta myös oireettomia asiakkaitasi seksitautitesteihin, jos heillä on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Seksitaudit ovat usein oireettomia. 
  • Hivin voi testata, kun riskitilanteesta on kulunut 3 viikkoa, mutta negatiivinen testitulos on varma vasta, kun riskitilanteesta on kulunut 12 viikkoa. 

Anna yksilöllistä neuvontaa seksitautien ennaltaehkäisyssä 

Kun puhutaan seksistä asiakkaan kanssa, tulee kysyä mitä asiakas tarkoittaa kertomillaan asioilla tai ilmauksilla. Jos asiakas esimerkiksi kertoo olleensa suuseksissä antavana osapuolena, voidaan se ymmärtää eri tavalla kuin mitä asiakas on tarkoittanut, joten tarkentavat kysymykset ovat tarpeen. 

Asiakasta voi kannustaa tekemään oman ”turvaseksistrategian”. Tätä tehdessä asiakas voi pohtia, miten välttää riskitilanteita tai miten voi itselle sopivasti toimia turvallisemmin seksitilanteessa. Ammattilaisen on hyvä välttää tekemästä oletuksia asiakkaan kondomin käytöstä tai seksitavoista. Seksuaalineuvonta on yksilöllistä ja se toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaan. 

Oma turvaseksistrategia voi sisältää jotain näistä:

  • Käytän aina kondomia emätin- tai anaaliyhdynnässä. 
  • Käytän kondomia tai suuseksisuojaa suuseksissä tai peräaukon nuolemisen yhteydessä. 
  • Käyn säännöllisesti seksitautitesteissä. 
  • Käytän prep-lääkitystä hivin ennaltaehkäisynä. Prep-hoitoon liittyy muiden seksitautien säännöllinen seuranta. 
  • Käytän aina anaaliyhdynnässä liukuvoidetta, vaikka kondomi jäisi käyttämättä. 

Hiv- ja muissa seksitautitesteissä kannattaa käydä säännöllisesti ja seksikäyttäytymisen perusteella arvioidaan, kuinka usein testejä tarvitaan.