Seksiä on monenlaista

Sivu on viimeksi tarkistettu 3.6.2022

  • Seksi on monenlaisia tekoja ja tapoja olla yhdessä, ei ole vain yhtä tapaa tehdä seksiä.
  • Seksi perustuu aina suostumukseen.
  • Kommunikoimalla varmistetaan, että kaikki seksiin osallistuvat ymmärtävät, mihin osallistuvat, haluavat olla siinä mukana ja pitävät siitä, mitä tehdään.
  • Seksi on nautinnollista ja turvallista, kun ehkäisystä on sovittu ja huolehdittu yhdessä.
  • Seksitautien tarttumisen voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä ja kondomia tai suuseksisuojaa suuseksissä.
  • Erilaisiin kondomeihin, liukuvoiteisiin ja suuseksisuojiin kannattaa tutustua itsenäisesti hyvissä ajoin ennen seksiä toisen kanssa.
  • Seksitautien tarttuminen on mahdollista silloin, kun ei ole tiedossa, onko itsellä tai seksikumppanilla seksitautitartuntaa, seksitautitesteissä ei ole käyty tai tartunta on todettu, mutta sitä ei ole hoidettu asianmukaisesti.
  • Seksitautitesteihin hakeutuminen on omasta ja kumppanin/ kumppaneiden seksuaaliterveydestä huolehtimista.

Mitä on seksi?

Seksi voi olla kaikenlaisia yksin tai yhdessä muiden ihmisten kanssa tehtäviä asioita, jotka tuntuvat itsestä kiihottavalta ja seksuaalisesti nautinnolliselta. Seksin tarkoituksena on tuoda nautintoa ja iloa elämään. Seksi mahdollistaa fyysisen ja henkisen läheisyyden, fantasioiden toteuttamisen ja yhteyden toisiin ihmisiin. Seksi on monenlaisia tekoja ja tapoja olla yhdessä, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä seksiä. Seksi merkitsee eri ihmisille erilaisia asioita. Esimerkiksi tunneyhteydellä seksissä on erilainen merkitys eri ihmisille: toiselle voi olla hyvin tärkeää, että seksissä on tunnetason yhteys ja toiselle se taas ei ole niin merkittävää.

Suostumus seksiin ilmaistaan sanoilla ja selkeillä kehoneleillä

Seksi toisten ihmisten kanssa perustuu aina suostumukseen. Suostumus tarkoittaa sitä, että seksiin osallistuvat ovat tilanteessa omasta tahdostaan ja he voivat ilmaista tahtonsa. Kommunikoimalla sanoilla ja eleillä varmistetaan, että kaikki seksiin osallistuvat ymmärtävät, mihin osallistuvat ja haluavat olla siinä mukana sekä pitävät siitä, mitä tehdään. Tasavertaisessa suhteessa suostumuksen voi ilmaista sanoilla tai selkeillä kehoneleillä. Jos suostumus on vähääkään epäselvä, tulee tilanne lopettaa ja keskustella asiasta kumppanin kanssa. Seksitilanteen voi lopettaa missä tahansa vaiheessa ilman erityisiä perusteluja, jos siltä tuntuu. Seksuaaliset teot ja tilanteet ilman kumppanin selkeää ja selvää suostumusta ovat seksuaalista kaltoinkohtelua, eivät seksiä. Seksuaalisen kaltoinkohtelun ja väkivallan tilanteisiin on oikeus saada apua. Suostumukseen liittyy olennaisesti myös seksikumppaneiden väliset ikäerot ja Suomen lain asettama lapsia ja nuoria suojaava suojaikäraja.

Siitä, mitä seksissä haluaa, voi keskustella etukäteen ja kommunikoida seksitilanteessa. Seksitilanteessa kommunikointi voi tapahtua yksittäisillä sanoillakin, esimeriksi ”kyllä”, ”ei nyt”, ”ei sieltä”, ”tuntuu hyvältä”, ”hitaammin”, ”nopeammin”, ”tästä”. Kumppanille voi myös konkreettisesti näyttää tai opastaa, miten haluaa itseään kosketettavan. Kehonkielellä voi ilmaista tuntemuksiaan ja nautintoa.

Sanoilla on merkitystä seksitilanteissa! Jokainen voi pohtia etukäteen, millaisia sanoja haluaa käytettävän omasta kehostaan, sukupuolestaan ja seksistä. Kaikkea ei tarvitse pystyä sanomaan ääneen, mutta jos itsellä on jotain erityisen tärkeää, joka vaikuttaa seksuaaliseen haluun ja omaan kokemukseen seksitilanteessa, siitä on hyvä puhua kumppanille etukäteen.

Ehkäisy lisää nautintoa seksissä

Seksitautien ja tarvittaessa raskauden ehkäisy on tärkeää huomioida seksissä toisen ihmisen kanssa. Ehkäisystä huolehtiminen lisää nautintoa ja turvallisuuden tunnetta seksissä. Voit lukea raskauden ehkäisystä lisää täältä. Ennen seksiä toisen ihmisen kanssa on hyvä perehtyä perustietoon seksitautien tarttumisesta ja seksitautitartuntojen ehkäisemisestä. Erilaisiin ehkäisyvälineisiin kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti ja pohtia, mitkä menetelmät ovat itselle ja kumppanille tai kumppaneille sopivia. Valintaan vaikuttavat esimerkiksi seksitavat, allergiat, mieltymykset ja esimerkiksi ehkäisyn hinta.

Seksitaudit kuuluvat aina jollain tavalla seksuaalisesti aktiivisen ihmisen elämään. Seksitauteja voi ehkäistä erittäin tehokkaasti, mutta ei ole maailmanloppu, jos saa seksitautitartunnan. Lähes kaikki seksitaudit voidaan parantaa ja kaikkien oireita lieventää tehokkaasti. Seksitaudit ovat hyvin yleisiä, Suomessa arviolta noin 30 000 ihmistä saa vuosittain seksitautitartunnan. Seksitauteihin liittyy paljon häpeää -ihan turhaan!