Kysymys
Hei,
Minua askarruttaa seuraava asia, jos mies on harrastanut naisen kanssa suuseksiä sekä antavana että ottavana osapuolena ja saa siitä suuhun sukupuolitaudin (klamydia, tippuri, herpes), voivatko nämä tarttua sen jälkeen normaalissa yhdynnässä seksikumppani nro 2:sen kanssa, jos suuseksiä ei kyseisellä kerralla ole? Eli onko sen värkin, johon tauti on tarttunut aikaisemmin (suu/sukupuolielin) oltava limakalvokosketuksessa vai siirtyykö jokin näistä taudeista esim. vereen, tjsp. ja sitä kautta tähän seksikumppani nro 2:seen ilman limakalvokosketusta?
Vastaus
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi, jossa pohdit seksitautien tarttumista. Seksitaudit (kuten klamydia, tippuri, kuppa, herpes ja kondylooma) voivat suojaamattomassa suuseksissä tarttua kummallekin osapuolelle (eli sekä suuseksiä antavalle että -saavalle). Myös hiv ja hepatiitti B voivat tarttua suuseksissä, mutta vain sille osapuolelle joka on saanut siemennestettä tai emätineritettä suuhunsa. Mainitsit tilanteesta jossa on harrastettu suuseksiä, ja mietit tartuuko sitä kautta saatu seksitauti yhdynnässä eteenpäin. Jotkin seksitaudit (kuten klamydia ja tippuri) voivat esiintyä paikallisesti, eli jos olet saanut tartunnan nieluun, se tarttuu eteenpäin vain suuseksin yhteydessä. Osa seksitaudeista (kuten hiv) voi tarttua eteenpäin yhdynnässä, vaikka tartunnan olisi saanut suuseksin välityksellä. Kun asia selvästi mietityttää, sinun kannattaa hakeutua seksitautitesteihin jotta saat varmuuden asiaan. Klamydia ja tippuri -testi on otettava seksitavan mukaiselta limakalvolta. Näyte tulee ottaa joko nielusta, virtsasta tai peräaukosta riippuen siitä millaista seksiä sinulla on ollut.
Kondomi suojaa myös suuseksissä. Kondomista saa myös suuseksisuojan leikkaamalla sen halki. Suuseksisuojan voi asettaa emättimen tai peräaukon päälle suuseksin ajaksi.
Mukavaa talvea!
-Mervi