Kysymys
Asia on näin, että mieheni on pitkä, huomiotaherättävän komea ja sharmikas. Alallaan hän on hyvin korkeassa asemassa ja perheemme taloudellinen tilanne on turvattu. Hän on rakastava ja hauska, seksissä upea, enkä koskaan elämässäni ole ollut niin rakastunut kuin silloin, kun tapasin hänet! Olen edelleenkin rakastunut, monen vuoden jälkeen. Mutta vuosi vuodelta hankalampana asiana suhdettamme hiertä se, että hän pieree. Ok, me kaikki päästämme ilmaa, mutta mieheni pieree kymmeniä kertoja päivässä, isosti, äänekkäästi, ja aivan kauhean hajuisia pieruja. Hän myös röyhtäilee, joten jotain hänen ruuansulatuksessaan on pielessä ja oikeasti olemme myös keskustelleet tästä. Hän syö paljon makeisia ja juo hiilihapotettuja juomia mielellään, joten niistä löytyy heti syypäätä.
Hän jaksaa pohtia syömisiään 20 minuutin ajan ja ottaa makeisten sijaan leffasoffalle joskus porkkanan, mutta kun porkkana loppuu, aukeaa taas karkkipussi. Hänen mielestään kuitenkin on vain hassua se piereskely. Hän sanoo usein suureen ääneen HUPSIS päästettyään äänekkäät kaasut ja nauraa. Hän saattaa pieraista vaikka kesken syönnin. Hän väittää tuntevansa monta, jotka pierevät häntä enemmän, minä sanoin, että se on mahdotonta.
Elän jatkuvassa, ällöttävässä sulfuurikaasun hajussa, mutta hän ei ymmärrä, miten inhottavaa se on. Olen selittänyt, että joka kerta, kun hän kaasuttaa, en voi sille mitään, että tunnen imppaavani kakkaa. Ja hän nauraa. “Ruuansulatus on polttamista ja aina polttamisessa muodostuu kaasuja hahahaha, kultaseni”. Olen ymmärtänyt, että hän työpaikallaan pystyy pitämään paukut mahassaan, mutta kotona niitä tulee ihan oikeasti koko ajan. Olen ihan kamalan nolo, enkä kehtaa puhua asiasta ystävättärienikään kanssa. En kai nyt halua heidän tietävän, että unelmieni prinssi on järisyttävä pierupetteri ja että olen pian toivoton!! Pari kertaa olen ajatellut, että ero tästä tulee. Ja sen jälkeen ajatellut, että heitänkö pois kaiken sen upean, mikä meillä on siksi, että hän pieree?? Mitä ihmettä voisin yrittää keksiä, että mies parantaisi tapansa. Osaisiko joku antaa neuvoja?
Vastaus
Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan,
Kerrot viestissäsi, että miehesi piereskely on alkanut häiritä sinua. Viestisi antaa ymmärtää, että kaipaat apua asian puheeksiottoon, sillä miehesi ei ole reagoinut pyyntöihisi piereskelyn lopettamiseen tai vähentämiseen. Ajattelen, että tässä on hyvä pohtia sitä, mihin voi asiassa vaikuttaa sillä tavalla, että tilanteesta tulisi sinua kunnioittavampi. Kyse on pitkälti molempia kunnioittavasta vuorovaikutuksesta.
Ensinnäkin, piereskely ja ilmavaivat ovat toki hyvin normaali ja tarpeellinenkin asia. Pieruja ei sinänsä kannattaisi pidättää, vaan niiden kannattaa antaa tulla ulos. On kulttuurillinen seikka, onko piereskely julkisesti ja muiden seurassa ok vai ei. Suomessa tätä paheksutaan, mutta kaikkialla maailmassa asia ei ole niin.
Kuulostaa kuitenkin myös siltä, että piereskely on tässä tapauksessa tavallista runsaampaa, ja on totta, että se voi liittyä ruuansulatuksellisiin vaivoihin. Ruuansulatus puolestaan on yhteydessä syötyyn ruokaan, ja kaikenlaiset lisäaineet ja hiilihapot eivät edesauta suoliston toimintaa positiivisella tavalla. Syömällä huonosti voimme myös ajaa suolistomme heikompaan tilaan. Toinen asia on kuitenkin se, että voiko toisen ihmisen ruokailutottumuksiin tai -valintoihin vaikuttaa millään tavalla. Jokaisella on oikeus syödä, mitä haluaa syödä, ja liiallinen puuttuminen toisen ruokailutottumuksiin voi aiheuttaa myös eripuraa suhteeseen. Voisiko olla tärkeintä tässä tilanteessa, että löytäisitte välillenne sellaisen kommunikaatioyhteyden, että miehesi kunnioittaa teidän yhteistä tilaa siirtymällä wc:n tai toisen huoneen puolelle piereskelemään ja röyhtäilemään. Toki ruokailutottumuksista voi yhdessä keskustella, ja pohtia, että mitä vähentämällä tai lisäämällä voisi tukea suoliston toimintaa. Keskustelua on hyvä käydä hyvässä hengessä ilman syytöksiä. Probioottien eli maitohappobakteerien lisäämisestä ruokavalioon voi olla hyötyä, toisaalta runsaasti kaasuttavien ruoka-aineiden välttelystä myös. On kuitenkin hyvä muistaa, että terve suolisto myös poksuu eli piereskely kuuluu asiaan.
Kun hankalista aiheista keskustelee, on hyvä keskustella asiasta niin ettei keskustelu ala siitä kun miehesi pieraisee. On siis hyvä valita jokin neutraali tila, ja jutella asiasta sellaisessa hetkessä kun teillä on aikaa rauhassa jutella. Äänensävyä kannattaa pohtia etukäteen, ja lisäksi sitä, miten keskustelun aloittaa. Syyttävä "sinä aina..." voi johtaa herkemmin huonompiin lopputuloksiin kuin esimerkiksi "haluaisin keskustella yhdestä asiasta, mutta koen sen vaikeaksi...". Omista tunteista ja tuntemuksista asian suhteen kannattaa olla rehellinen. Sen sijaan, että ehdotat korjausratkaisuja itse piereskelyyn, voitte pohtia, että mitä jos hän piereskelisi toisessa tilassa kuten wc:ssä. Voit kertoa, että kokisit sen sinua ja sinun tilaasi kunnioittavana asiana.
Toivottavasti vastauksestani on jotain apua pohdintoihisi!
Terkuin,
Viivi