Kysymys
Hei!
Minulle todettiin kuukausi sitten kondylooma. Olin uutisesta järkyttynyt ja seuraavan viikon ajan olin täysin hysteerinen. Ostin apteekista penslausainetta syylien poistoon, penslauspäivät olivat kamalan kivuliaita ja epämiellyttäviä. Poikaystäväni tukee minua asian käsittelemisessä ja tauon jälkeen seksielämämme palasi normaaliin.
Nyt kuitenki huomasin kondyloomaa muistuttavia karheita kohtia emättimessäni. Onko mahdollista että tauti uusiutuu näin nopeasti vaikka ensimmäisen hoitokerran jälkeen näpyt hävisivät kokonaan? Voiko seksin harrastamisella olla jotain tekemistä tämän asian kanssa?
Vastaus
Hei!
Kysymyksesi koskee kondyloomaa, joka sinulla on todettu hiljattain. Koska kyse on virustaudista, niin mitään parantavaa lääkitystä toistaiseksi ei ole, vaan tartunta paranee ajan kanssa itsestään, elimistön oman immuunipuolustusjärjestelmän aktivoituessa. Paranemisen nopeus riippuu yksilöllisistä eroista immuunipuolustuksessa, se voi kestää 6-12 kuukautta, joskus vieläkin pidempään. Virusta vastaan kehittyy immuniteetti, joka estää saman virustyypin tarttumista uudelleen, aivan kuten vesirokonkin voi sairastaa vain kerran. Koska virustyyppejä on kymmeniä erilaista, niin yksi sairastettu virustyyppi ei välttämättä aiheuta täydellistä immuniteettia muille virustyypeille. Tällöin voi aiempien näkyvien kondyloomien lisäksi tulla myöhemmin uusia papilloomavirustulehduksia muualle elimistöön. Papa-kokeella seulotaan papilloomaviruksia naisilta. Jokainen 25-vuotias saa kutsun papa-kokeeseen ja tämän jälkeen kutsu tulee viiden vuoden välein, mutta kokeessa voi tarvittaessa käydä aiemminkin. Jotkin papilloomavirustyypit aiheuttavat kohdunkaulansyöpää (minkä vuoksi noita testejä otetaan), mutta kondylooma ei liity syöpäriskiin.
On myös mahdollista, että virustartunta ei havaittavien muutosten kadottua välttämättä olekaan poistunut elimistöstä kokonaan, vaan arviolta vajaa viidennes tai mahdollisesti vain kymmenesosa tartunnan saaneista jää viruksen kantajaksi. Tällöin kondyloomat tai muut papilloomaviruksen ilmentymät voivat uusiutua monenkin vuoden tai jopa vuosikymmenen tauon jälkeen ilman että on kyse uudesta virustartunnasta. Tämä yhdessä pitkän itämisajan kanssa tekee usein lähes mahdottomaksi tartuntalähteen ja ajan määrittelemisen. Usein uusiutumiselle altistavat stressitilanteet, esimerkiksi raskaus, mutta tässäkin on erittäin suurta yksilöllistä vaihtelua.
Nettineuvonnassa on vaikeaa antaa tyhjentävää vastausta, sillä en pysty esittämään sinulle tarkentavia kysymyksiä. Jos sinulla on vielä kysyttävää, suosittelen että otat suoraan yhteyttä hoitavaan lääkäriisi.
Terveisin,
Veera