Kysymys
Hei!
Olen miespuolinen henkilö. Miten kertoa seurustelukumppanille HPV:stä eli kondyloomasta? Kannattako siitä puhua vasta, kuin kondomi jätetään pois vai jo aikaisemmin? Miten asia ylipäätään kannattaa ottaa puheeksi? Pitääkö naisen alkaa käymään tämän jälkeen säännöllisesti PAPA-kokeessa, ja kuinka suuri todennäköisyys on, että hän sairastuisi kohdunkaulan syöpään? Milloin keskimäärin HPV poistuu elimistöstä?
Vastaus
Hei, Kiitos kysymyksestä. Mietit, kuinka kertoa kumppanille hpv-tartunnasta. Hienoa että haluat kantaa vastuun ja olla kumppanillesi rehellinen. Hän varmasti arvostaa sitä ja kertominen voi myös lujittaa suhdetta! Voit itse päättää, koska kerrot kumppanillesi tartunnasta. Kiire ei ole, eikä sitä ehkä ihan suhteen alussa kannatakkaan kertoa ennenkuin on tutustunut toiseen. Mutta olisi hyvä tehdä se ennenkuin teillä on suojaamatonta yhdyntää tai suuseksiä. Seksitilanteeseen kertomista ei kannata ajoittaa.
Voit kertoa että välität hänestä ja hänen hyvinvointinsa on sinulle tärkeää. Voit miettiä, mitkä sanat ja lauseet sopivat omaan tyyliisi :) Voit sanoa, että sinulla on todettu kondyloomia, ja ne on hoidettu pois, mutta hpv-virus ei kuitenkaan poistu elimistöstä heti, vaikka kondyloomat poistettaisiinkin. Todennäköisesti hpv-virus poistuu elimistöstä enintään 4-5 vuoden kuluttua tartunnan saamisesta. Tupakoimattomilla yleensä nopeammin. Hpv-tartunnan voi saada suojaamattomassa seksissä. Se, että sinulla on hpv-tartunta, ei tarkoita sitä että kumppanisi saisi kondyloomia tai sairastuisi kohdunkauluan syöpään. Yleensä erityyppiset hpv-virukset aiheuttavat kondyloomia ja toiset taas voivat aiheuttaa solumuutoksia kohdunkaulalle, eli ns. kohdunkaulan syövän esiasteita, joita voidaan hoitaa ennenkuin ne kehittyvät syöväksi. Seksielämän aloittaneen naisen on hyvä käydä papa-kokeissa joka tapauksessa, vaikka sinulla ei olisikaan todettu hpv:tä. Todennäköisesti sinulla oleva hpv-virus on sen kaltainen, että se aiheuttaa enemmänkin näkyviä kondyloomia kuin syövän esiasteita. Kondylooma ja hpv-tartunta ovat hyvin yleisiä, ja usein hpv-tartunta on täysin oireeton. Kenestäkään ei voi ulkonäön perusteella päätellä, etteikö tällä olisi hpv-tartuntaa, joten kumppanin valitseminen sen perusteella kenellä on ollut kondyloomia ja kenellä ei, on perusteetonta.
Mukavaa syksyä!