Kysymys
Tarvitseeko mennä gynekologiseen tarkastukseen, jos on käyttänyt suuseksisuojaa koko ajan ja se on peittänyt sen alueen? Tarvitseeko näiden ehkäisemiseksi vaihtaa suojaa? Kummin päin suoja laitetaan? Herpes ja hpv ei tartu näissä tilanteissa eikä muutkaan seksitaudit?
Vastaus
Hei,
kiitos kysymyksistäsi. Pohdit seksitautien tarttumista suuseksissä ja sitä, miten hyvin suuseksisuoja suojaa seksitaudeilta.
Mikäli on käyttänyt suuseksisuojaa tai kondomia suuseksin aikana ja suoja on peittänyt kunnolla hyväiltävän alueen, ja on suojautunut kondomilla myös mahdollisessa emätin- tai anaaliyhdynnässä, ei ole tarvetta käydä seksitautitesteissä. Suuseksisuojaa käytetään suuseksitilanteessa siten, että sitä ei käännetä esimerkiksi ympäri kesken tilanteen. Suuseksisuoja on kertakäyttöinen, eli yhden suojan läpi ei voida hyväillä kuin yhden henkilön sukuelimiä. Suuseksisuojalla ei ole väliä miten päin se laitetaan, yleensä sekä kondomista tehdyn, että kaupasta ostetun suuseksisuojan molemmat puolet ovat samanlaiset. Suuseksisuojasta on pidettävä kiinni kun sen läpi annetaan suuseksiä, jotta se ei liukuisi sivuun. Oikein käytettynä suuseksisuoja suojaa hyvin seksitaudeilta.
Elämässä on erilaisia tilanteita, jolloin on tarpeen käydä gynekologisessa tutkimuksessa. Suojaamattoman seksin jälkeen on kuitenkin syytä hakeutua ensimmäiseksi seksitautitesteihin, ei gynekologiseen tutkimukseen. Seksitautitesteihin pääsee omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla, opiskelijaterveydenhuollossa tai yksityisellä terveysasemalla. Testit ovat muualla maksuttomia, paitsi yksityisillä terveysasemilla. Bakteeriperäiset seksitaudit (klamydia ja tippuri) tulee testata niistä paikoista mitä seksiä on harrastettu. Esimerkiksi, jos on ollut suojaamatonta suuseksiä, tulee näyte ottaa nielusta. Lisää tietoa seksitautitesteistä löydät tästä.
Hyvää viikonloppua!
-Anni