18.10.2019

Hiv yhteismajoituksesta ja verisintä välineistä?

Kysymys

Hei,

soitin teille jonkin aikaa sitten ja kyselin hivin riskiä tilanteessa, jossa asutaan yhdessä matkamajoituksessa ja on mahdollista, että vierekkäin olevat hammasharjat, partaterät jne. menevät sekaisin humatilassa tai niihin roiskuu verta tai eritteitä. Lisäksi pelkään yhden matkallaolijan kärsivän ulkomaalaistaustaisuuden vuoksi hoitamattomasta ja siten tartuttavasta hivistä. Arvostaisin kovasti kirjallista vastausta tätä kautta, jotta voisin palata vastauksiin tarvittaessa ja käsitellä huoltani, joka vie jo yöunetkin.

Pelottaa ja häiritsee se, että yhtä vieläkin levitetään virallisillakin sivustoilla tartuntavaaran olevan hammasharjoista, höylistä ym. Täälläkin on sanottu, ettei hivin elinikää kehon ulkopuolella voi määritellä aivan tarkasti. Voiko siis olla aivan varma, ettei hygieniavälineiden kautta tule tartuntaa vaikka hampaita harjatessa ja partaa avatessa verta tihkuisi ja välineet olisivat sitä ennen menneet sekaisin? Matka kesti neljä päivää.

Kehotitte hakemaan apua hivin pelkoon. Kerroin sitä vuosia sitten yrittämieni mutta turhaan. Terapeutin ohjeet epävarmuuden siirtämisestä ja vereen paljain käsin kokemisesta eivät toimineet. Itse myös olen muuten täysin toimintakykyinen, vaativaa työtä tekevä perheenäiti. On hienoa, että hivin hoito on kehittynyt huikealla tavalla enkä halua ketään syrjiä (epärealististen) pelkojeni takia. Minä en kuitenkaan halua altistaa itseäni ja perhettäni tälle taudille, joka nykyisinkin on krooninen, jossain määrin rajoittava sairaus.

Voinko siis olla täysin varma, ettei meillä kellään: miehelläni, minulla tai lapsella ole vaaraa kuvaamassani tilanteessa?

Vastaus

Hei ja kiitos kysymyksistäsi! Kuvailemassasi tilanteessa ei ole hiv-tartuntariskiä. Hiv ei tosiaan tartu arkipäiväisissä tilanteissa, kuten kosketuksesta, pinnoilta, suutelemalla eikä eläinten välityksellä. Hiv ei tartu myöskään virtsasta, hiestä, kyynelnesteestä eikä syljestä. Hi-virus on hauras, eikä säily tartuttavana ihmiskehon ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Hienoa, että olet käsitellyt asiaa ja hakenut siihen myös apua. On tärkeää, että pääsee käsittelemään pelkojaan ja ajatuksiaan, ettei jää niiden kanssa yksin. Jos vielä tuntuu, että haluat jutella asiasta voit ottaa yhteyttä Hivpoint-chattiimme, joka palvelee maanantaisin klo 10–15:30. Chatti löytyy hivpoint.fi – pääsivulta tai neuvontapuhelimeemme: 0207 465 705, maanantaista torstaihin klo 10.00-15.30. Jos ajatukset hivistä ja sen pelosta eivät helpota otettaan, voisi olla hyvä yrittää löytää sellainen terapeutti kenen kanssa pystyy luottamuksellisesti ja rauhassa käsitellemään asiaa.