Kysymys
Pelkään jatkuvasti saavani hiv-tartunnan esimerkiksi maasta/lattialta/muilta pinnoilta, jos näen verta niissä ja kosken siihen vereen ja käteni joutuu vielä suuhuni. Tiedän, että hi-virus tuhoutuu muutamassa sekunnissa joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa, joten tämän vuoksi hiv ei voi tarttua pinnoilta. Mutta tieto siitä, että viruksen tuhoutumisessa kestää muutama sekunti oikeastaan vain lisää pelkoani. Onko tartuntariski siis kuitenkin olemassa, jos koskee pöydällä/maassa/lattialla olevaan hiv-pitoiseen vereen, joka on juuri tippunut toisesta ihmisestä siihen ja välittömästi käsi, jossa on verta, koskettaa suuhun. Aika veren kulkeutumisesta ihmisestä toisen ihmisen sisälle tässä tapauksessa on siis vain noin yksi sekunti. Toivottavasti kysymykseni oli tarpeeksi selkeä ja toivoisin vastausta. Kamppailen tällaisten pelkojen kanssa jatkuvasti.
Vastaus
Hei,
kiitos viestistäsi. On todella kurjaa, että joudut kamppailemaan hiviin liittyvän pelon kanssa. Se on erityisen kurjaa, koska sinun ei tarvitse pelätä hiv-tartuntaa ja varsinkaan noissa kuvailemissasi tilanteissa. Kuvailemissasi tilanteissa ei ole minkäänlaista hiv-tartunnan mahdollisuutta.
Hiv tarttuu emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja suuseksissä on riski sillä osapuolella, joka saa esiliukastetta, emätineritettä tai siemennestettä suuhun. Hiv on Suomessa seksiteitse tarttuva tauti. Hiv voi tarttua huumeiden pistosvälineiden yhteiskäytössä tai äidiltä vauvaan odotusaikana (Suomessa ei tule näitä tartuntoja). Henkilö joka on saanut hiv-tartunnan on lääkityksellä ja kun lääkityksen ottaa ajallaan ja lääke on toimiva, ei hiv tartu edes seksissä ilman kondomia. Hiv ei tartu mistään pinnoilta eikä missään arkipäiväisissä tilanteissa. Pelkosi on aivan turha. Hiv-tartunnan ehkäisemiseksi riittää kondomin käyttö seksitilanteissa.
Voisi ajatella myös, että on kurjaa hiv-tartunnan saaneiden kannalta pelätä hiviä noin paljon. Hiv on Suomessa krooninen sairaus ja tartunnan saaneet elävät aivan tavallista elämää. Heille hankalaa on muiden ihmisten perusteettomat pelot. Ehkä voit pyrkiä muuttamaan ajattelutapaa ja pohtia myös sitä, miltä sinun pelkosi tuntuisi hiv-tartunnan saaneen, tavallista elämää elävän ihmisen mielestä?
Toivottavasti saat keskusteluapua arkea häiritseviin pelkoihin.
Terveisin,
Anni