Kysymys
Minulla poistettiin luomi,jota olen kantanut pidemmän aikaa,joka osoittautuikin kondyloomaksi.
Nyt en pääse asiasta yli.olen sen ehkä mieheltäni saanut.
Papat ollut aina puhtaat ja nyt laittoivat uudestaan ja sekin puhdas,muita viitteitä syyliin ei ole.
Kuinka voin asian tarkistaa kannanko virusta? Siitä saa niin ristiriitaista tietoa,että se häipyisi elimistöstä.
en ole enää halunnut seksiä mieheni kanssa.
Suojaako kondomi?
Olen ihan hukassa
Vastaus
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi justwearit.fi nettineuvonnassa. Pohdit kondyloomaa ja sen tarttumista.
Kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama. Se on seksitauti, joka todetaan vasta oireiden perusteella. Kerroit, että sinulla se todettiin ”luomen” poistossa.
Mutta koska kondylooman osalta vastaanotolle hakeudutaan vasta oireiden perusteella, on välillä aika vaikea päätellä tartunnan ajankohtaa tai henkilöä, jolta se olisi voinut tarttua. Oireet voivat ilmaantua vasta pitkänkin ajan jälkeen.
Netistä voi tosiaan lukea kaikenlaista tietoa kondyloomasta. Toivottavasti tämä vastaus selventää ajatuksiasi. Ei kannata jatkossa mennä keskustelupalstoille lukemaan, vaan hakeutua vaikka terveydenhoitajan vastaanotolle kyselemään virustaudista.
Koska kyse on virustaudista, niin mitään parantavaa lääkitystä toistaiseksi ei ole, vaan tartunta paranee ajan kanssa itsestään, elimistön oman immuunipuolustusjärjestelmän aktivoituessa. Paranemisen nopeus riippuu yksilöllisistä eroista immuunipuolustuksessa, se voi kestää 6-12 kuukautta, joskus pidempäänkin. Eli pitkäjänteisyyttä tarvitaan.
Jos sinulla on vielä kondylooman aiheuttamia syyliä sukuelinalueella tai suun limakalvoilla, kannattaa kuitenkin hoitaa ne pois ennen seksiä toisen kanssa. Kun kondylooma on aktiivisena (ihomuutoksia näkyvissä), se voi herkästi tarttua kumppaniin. Tartunta voi tapahtua tässä vaiheessa myös hieroessa sukuelimiä toisiaan vasten tai käsin hyväilyssä, jos virusta pääsee omille limakalvoille. Joskin tällaisessa kontaktissa riski on kuitenkin pienempi kuin suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä. Henkilö, jolla on kondylooma oireisessa vaiheessa, kannattaa siis välttää seksiä toisen kanssa, siihen asti, kunnes syylät on hoidettu. Kun syylät on hoidettu pois, voi seksissä suojautua samalla tavalla kuin muutoinkin.
Oletko saanut lääkäriltä varmistuksen, että kyseessä on varmasti seksitauti ja kondylooma? Ainoa tapa selvittää, onko kyseessä kondylooma, on että syylästä otetaan näyte tai lääkäri toteaa ihomuutoksen suoraan kondyloomaksi. Tämä tapahtuu akuutissa vaiheessa, kun syyliä esiintyy suun limakalvoilla tai sukuelinten alueella. Jos kyse on kondyloomasta, sinun on hyvä keskustella asiasta miehesi kanssa. Sinun on kannattaa keskustella myös epäilyistäsi miehesi kanssa.
Kondyloomalta voi suojautua samalla tavalla kuin muilta seksitaudeilta. Kondomi tai suuseksisuoja suuseksissä ja kondomi ja liukuvoide emätin- ja anaaliyhdynnässä. Kondomi on paras ja ainoa tapa suojautua seksitaudeilta.
Mukavaa viikon jatkoa,
Maria