M-rokko miesten välisessä seksissä
Sivu on viimeksi tarkistettu 8.10.2024
Tietoa m-rokkorokotuksista löydät täältä >>
THL:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä hyvät valmiudet torjua ja todeta mahdollisia tautitapauksia
Hivpoint alkaa THL ja STM tavoin käyttämään apinarokosta vastedes nimitystä m-rokko.
Lue THL:n tiedote nimityksen muutoksesta täältä >>
M-rokkoviruksesta tunnetaan kaksi eri kehityslinjaa. Kehityslinja II:n aiheuttama epidemia alkoi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kesällä 2022. Virus levisi erityisesti miesten välisessä seksissä. Vuosina 2022-2023 Suomessa raportoitiin yhteensä 43 tapausta aikuisilla miehillä. Tänä vuonna 2024 tapauksia ei ole ollut.
Keski-Afrikassa sekä sen naapurimaissa on nyt käynnissä maanosan toistaiseksi suurin m-rokkoepidemia. Epidemian aiheuttanut kehityslinjan I virus on synnyttänyt epidemioita Afrikassa ainakin 1970-luvulta alkaen. Kehityslinja I viruksen on todettu tartuttavan ensimmäistä kertaa myös seksin välityksellä.
Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) mukaan m-rokkoepidemian riski Euroopassa on olemassa, mutta se on pieni. Lue THL tiedote täältä >>
M-rokkorokotetta suositellaan edelleen korkeassa tartuntariskissä oleville
M-rokkoa vastaan käytetään rokotetta, jota tarjotaan altistuneille, rokkoon sairastuneiden lähikontakteille sekä korkeassa tartuntariskissä oleville.
Suomessa rokotukset aloitettiin syksyllä 2022. M-rokkorokotusta on annettu Suomessa yhteensä noin 3000 – rokotuksia annetaan edelleen. Tämänhetkisen tiedon perusteella rokote todennäköisesti suojaa myös käynnissä olevan epidemian kehityslinja I:n aiheuttamalta taudilta.
Riskiryhmiin kuuluvat:
- Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
- Hivin ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
- Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.
M-rokko levisi Euroopassa vuonna 2022-2023
M-rokko (ent. apinarokko) tauti alkoi vuonna 2022 levitä sellaisissa maissa, joissa tautia ei yleensä esiinny. Merkittävä osa tartunnoista on linkittynyt miestenväliseen seksiin ja niitä on todettu erityisesti henkilöillä, joilla on monia seksikumppaneita. M-rokko ei kuitenkaan ole uusi tauti. Se on viruksen aiheuttama rokkotauti, jota on esiintynyt Afrikassa jo pitkään.
Keväästä 2022 lähtien Euroopassa tunnistettiin m-rokkotapauksia homo-, bi- ja muilla miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) mukaan syksyyn 2022 mennessä Euroopassa m-rokkotartuntoja on todettu hieman yli 23 000. Eniten tapauksia on ollut Espanjassa, Saksassa ja Britanniassa.
Tartuntamäärät olivat voimakkaassa laskussa vuoden 2023 aikana. Euroopassa todettiin kesään 2023 mennessä vain yksittäisiä tartuntoja. Tartuntatilastojen mukaan pientä tartuntojen nousua on nähtävissä kesän lopulla. Erityisesti Portugalissa tartuntamäärät ovat heinä-elokuun aikana lisääntyneet, kun tartuntoja on 4 viikon aikana todettu 40. Muissa Euroopan maissa tartuntoja ei juurikaan ole todettu tai tartunnat ovat olleet yksittäisiä. Tartuntamäärät eivät ole lähteneet uudestaan kasvuun.
M-rokkotartunnat Suomessa
THL:n mukaan Suomessa todettiin vuoden 2022 loppuun mennessä 42 m-rokkotartuntaa. Kaikki tartunnat on todettu miehillä. Tämän jälkeen Suomessa ei ole todettu uusia m-rokkotartuntoja. (Tilanne kesä 2024)
Suurin osa Suomessa todetuista m-rokkotartunnoista oli saatu ulkomailla, osa tartunnoista oli kuitenkin saatu Suomessa.
Täältä voit lukea m-rokon sairastaneen haastattelun.
Mitä oireita m-rokko voi aiheuttaa?
M-rokon tyypillisiä oireita ovat ihottuma ja rakkulat kasvoilla, käsissä, jalkaterissä, suussa ja / tai sukuelinten tai peräaukon alueella (varsinkin tapauksissa, joissa tartunta on saatu seksin välityksellä), kuume, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky, lihassärky ja väsymys.
M-rokko voi oireilla kuitenkin hyvin monenlaisin tavoin, ja se voidaan helposti sekoittaa seksitauteihin, esimerkiksi kuppaan. M-rokko voi myös olla lieväoireinen. Ihomuutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti, jos on ollut viime aikoina uusia seksikumppaneita.
Miten m-rokko tarttuu?
M-rokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti, vaan se tarvitsee läheisen kontaktin.
Tartunnan voi saada suorassa lähikontaktissa sairastuneen ihmisen ihomuutoksiin esimerkiksi seksin aikana ja lähekkäin kasvotusten pisaroiden välityksellä. Lue THL:n määritelmä lähikontakteista täältä.
Kondomi suojaa seksitaudeilta, mutta m-rokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa kondomin m-rokkoa vastaan antamasta suojasta. Tartunta on mahdollinen myös esimerkiksi vuodevaatteiden ja kehon eritteiden välityksellä.
Miten m-rokko todetaan?
Mikäli epäilee saaneensa m-rokkotartunnan ja on havainnut ihottumaa ja/tai rakkuloita jossain päin kehoa, tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon. M-rokkoa voidaan testata. Näyte otetaan ihomuutoksista ja testi toteutetaan geenimonistus- eli PCR-menetelmällä. Lääkäri arvioi testin tarpeellisuuden. Testiin pääsee lääkärin lähetteellä.
Kuinka kauan oireet yleensä kestävät?
M-rokon tyypillinen itämisaika on 6–13 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 21 vuorokautta. Oireet kestävät tyypillisesti 2–4 viikkoa. Yleensä tauti paranee itsestään. Oireiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat.
Kuka voi saada m-rokkotartunnan?
M-rokkoriski ei koske pelkästään miehiä, joilla on seksiä miesten kanssa. Riski koskee jokaista, joka on lähikontaktissa tautia sairastavan henkilön kanssa.
Useiden seksikumppaneiden on todettu lisäävän tartunnan riskiä. Koska virusta on nyt todettu erityisesti miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, on heidän tärkeä hankkia tietoa m-rokosta, sen leviämisestä ja siltä suojautumisesta, jotta he voivat huolehtia terveydestään ja taudin leviäminen voidaan pysäyttää.
Miten m-rokkotartuntaa voi ehkäistä?
M-rokon ehkäisyssä on ensisijaisen tärkeää hankkia tietoa m-rokon tartuntatavoista ja oireista, jotta osaa tarvittaessa hakeutua testiin ja välttää kontakteja, mikäli on saanut tartunnan.
Useiden satunnaisten seksikontaktien on todettu lisäävän m-rokon riskiä. M-rokon tiedetään tarttuneen paikoissa ja tapahtumissa, joissa harrastetaan seksiä. Jos haluaa vähentää m-rokon riskiä, voi harkita seksikumppaneiden vähentämistä ja arvioida menemistä paikkoihin ja tapahtumiin, joissa harrastetaan seksiä.
On hyvä tietää, että Suomessa m-rokkotilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta monessa Euroopan maassa, kuten Espanjassa, m-rokkoa on huomattavasti enemmän. Tämä on hyvä huomioida matkustaessa ja matkalta palatessa.
Omia ja kumppanin oireita on tärkeä tarkkailla ja hakeutua tarvittaessa testiin. M-rokkoon on olemassa rokote, joka suojaa tartunnalta. M-rokon riskiryhmiin kuuluvia suositellaan ottamaan rokote. Suomessa rokote on ollut saatavilla riskiryhmille lokakuusta 2022 alkaen. Lue lisää rokotteesta täältä.
Kondomi suojaa tehokkaasti hiviltä ja muilta seksitaudeilta, mutta m-rokkoa vastaan se ei anna riittävää suojaa. Hyvä käsihygienia ja yskimishygienia vähentävät tartuntariskiä.
Miten toimia, jos epäilee m-rokkotartuntaa?
Jos havaitset uuden ihottuman missä tahansa kehossasi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. HUSn alueella yhteyttä voi ottaa Sukupuolitautien poliklinikalle. Muissa sairaanhoitopiireissä yhteyttä voi ottaa päivystysnumeroon. Jos m-rokko on tarttunut seksin aikana, ihottuma voi ensin ilmetä sukuelinten tai peräaukon alueella. Vältä lähikontakteja, kunnes ihottuma on täysin parantunut.
- Jos mahdollista, eristäydy ja vältä lähikontaktia muihin, ellei terveydenhuollossa ohjeisteta toisin.
- Kysy lähikontakteiltasi ja seksikumppaneiltasi, onko heillä ollut myös samanlaisia oireita.
Jos huomaat uuden ihottuman kumppanin kehossa, myös sukuelinten tai peräaukon ympärillä, keskustele hänen kanssaan ja kerro, että hänen tulisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon, koska kyseessä voi olla m-rokkotartunta.
Jos terveydenhuollossa varmistuu, että sinulla on m-rokkotartunta, noudata saamiasi ohjeita. Kansallisista suosituksista riippuen ohjeet voivat olla seuraavanlaisia: eristäydy, jos mahdollista. Erityisesti tulee välttää lähikontaktia raskaana olevien, pienten lasten tai immuunipuutteisten henkilöiden kanssa. m-rokkoa sairastava on tartuttava, kunnes viimeinenkin rupi on lähtenyt.
Miten toimia, jos m-rokkotartunta on todettu?
- Pidä taukoa seksistä.
- Tee terveysviranomaisille luettelo tapahtumista, joihin olet osallistunut viimeisten 21 päivän aikana, jotta he voivat informoida muita yhteisön jäseniä, jotka ovat saattaneet altistua m-rokolle.
- Kerro lähi- ja seksikontaktien yhteystiedot terveydenhuollossa tai ota heihin suoraan yhteyttä, jotta he voivat saada tietoa ja suojella itseään ja muita.
- M-rokon tartuntatapoihin liittyvien epäselvyyksien vuoksi, voi olla hyödyllistä käyttää varmuuden vuoksi kondomia 12 viikon ajan m-rokkotartunnasta, vaikka olisit täysin toipunut.
Miten m-rokkoa hoidetaan?
M-rokko paranee yleensä itsestään ja hoito on oireenmukaista. Rakkuloiden aiheuttamaa kipua ja tulehdusta voidaan tarvittaessa hoitaa erilaisilla kipulääkkeillä tai puuduttaville voiteilla ja geeleillä.
Uusia viruslääkkeitä voidaan harkiten käyttää vakavien m-rokkotapausten hoidossa. Lääkkeiden saatavuus on rajallinen ja EU-maat selvittävät parhaillaan niiden hankintaa yhdessä Euroopan komission kanssa. Lue tarkemmin hoito-ohjeista THL:n nettisivuilta.
M-rokkorokotukset Suomessa
M-rokkorokotuksia suositellaan edelleen riskiryhmiin kuuluville. Suomessa on rokotuksia hyvin saatavilla. Rokotuksista vastaavat hyvinvointialueet. Rokotetta voidaan antaa niille, joilla on korkea riski saada m-rokko.
Rokote (Jynneos) antaa suojaa sekä m-rokkoa ja isorokkoa vastaan.