Apinarokkorokotukset

Kuvassa on rokotusneula ja teksti monkeypox.

Sivu on viimeksi tarkistettu 20.3.2024

Apinarokkorokotuksia tarjotaan henkilöille, joilla on kohonnut riski saada apinarokkotartunta. Rokotus on maksuton ja siihen pääsee ajanvarauksella. Rokotuksista vastaa oma hyvinvointialue. Hyvinvointialueiden asukkaat voivat ottaa yhteyttä oman alueen terveyspalveluihin.

Helsingissä rokotuksia annettiia aikaisemmin Hivpointin toimipisteessä Kalasatamassa ja Helsingin kaupungin rokotuspisteellä Jätkäsaaressa. Rokotukset ovat päättyneet molemmissa toimipisteissä vuoden 2023 alussa.

Apinarokkorokotuksia ei anneta aktiivisesti tällä hetkellä. Rokotuksia voi tiedustella oman hyvinvointialueen terveyspalveluista.

Jos sinulla on kysymyksiä rokotteesta, rokotuksen jälkeen mahdollisesti ilmenevistä oireista tai mahdollisista yhteisvaikutuksista, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi.

Kenelle rokotukset on tarkoitettu?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on linjannut, että rokotuksia annetaan apinarokkotartunnan suhteen riskissä oleville henkilöille. THL laajensi riskiryhmiä 15.2. alkaen ja jatkossa apinarokkorokotuksia suositellaan:

  • Kaikille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut useita satunnaisia seksikumppaneita edellisen 6 kuukauden aikana.

Helsingin kaupunki järjestää rokotukset helsinkiläisille ja Helsingissä pitkäaikaisesti oleskeleville (ml. paperittomille). Muiden kuntien asukkaat hakeutuvat rokotukseen omalle hyvinvointialueelle. Tarkista tarkemmat ohjeistukset oman kuntasi verkkosivuilta.

Mikä on apinarokkorokotus?

Suomessa käytetään Jynneos-nimistä rokotetta, joka antaa suojan apinarokkoa ja isorokkoa vastaan. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein, väli voi kuitenkin olla pidempi. Yksi rokoteannos tuottaa hyvän suojan apinarokkoa vastaan. Rokotussarjaan kuuluva toinen annos lähinnä pidentää suojan kestoa. 

Lue lisää apinarokkorokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Mitä hyötyä rokotuksesta on?

Apinarokkorokote antaa suojaa apinarokkoa ja isorokkoa vastaan. Rokote auttaa kehoa puolustautumaan apinarokkovirusta vastaan. Rokotteen ansiosta taudin oireet voivat olla lievemmät tai tartunta estyy kokonaan. On hyvä muistaa, että rokote ei poista tartunnan riskiä kokonaan.

Lue lisää apinarokkorokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Tarjotaanko rokotuksia tällä hetkellä?

Rokotuksia ei tarjota aktiivisesti tällä hetkellä (tilanne kevät 2024), koska uusia tartuntoja ei ole todettu. Voit tiedustella rokotuksista soittamalla terveysasemalle. Helsingin terveysasemien yhteystiedot ovat osoitteessa hel.fi/terveysasemat

Muiden hyvinvointialueiden asukkaat voivat ottaa yhteyttä oman hyvinvointialueen terveyspalveluihin.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tulee rokotettavaksi?

Rokotteen saa henkilöllisyystodistuksella. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi henkilö- tai Kela-kortilla, passilla tai ajokortilla ja ota se esille odottaessasi.

Huomioithan, että apinarokkorokotetta ei tulisi ottaa, mikäli olet saanut influenssa- tai koronarokotteen kahden viikon sisällä. Sinun ei myöskään tule ottaa influenssa- tai koronarokotetta kahteen viikkoon saatuasi apinarokkorokotteen. Katso ohjeistukset muiden rokotteiden osalta täältä tai ole yhteydessä terveydenhuoltoon.

Älä tule rokotukseen, jos sinulla on apinarokkotartuntaan viittaavia oireita tai kuumeinen infektio. Rokotetta ei saa antaa, jos henkilöllä on apinarokkoon sopivia oireita.

Kenelle rokote ei sovi?

Rokotetta ei anneta henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä Jynneos- tai Imvanex-rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

Jos sinulla on vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila, pyydäthän hoitavan lääkärin kannanoton rokotuksesta ennen ajan varaamista.

Mitä pitää huomioida rokotuksen jälkeen?

Rokotuksen jälkeen tulee jäädä seurantaan vähintään 15 minuutiksi.

Rokotuksen jälkeen tavanomaisimmin ilmenee pistosalueen paikallisia oireita, kuten kipua, punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten lihaskipu, päänsärky, väsymys, pahoinvointi ja vilunväristykset. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. 

Lue täältä ohjeet apinarokkorokotteen saaneelle. 

Mitä, jos olen jo sairastanut apinarokon?

Jos olet sairastanut apinarokon vuonna 2022 tai sen jälkeen, et tarvitse rokotetta.

Mitä, jos olen altistunut apinarokolle tai minulla on apinarokkoon sopivia oireita?

Jos tiedät altistuneesi apinarokolle tai sinulla on apinarokkoon sopivia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. HUS:n alueella yhteyttä voi ottaa Sukupuolitautien poliklinikalle.

Lisää tietoa apinarokosta

Tietoa apinarokosta Hivpointin sivuilta.

Tietoa apinarokosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Kysyttävää?

Jos sinulla on kysyttävää apinarokkorokotuksiin liittyen, voit soittaa Hivpointin neuvontapuhelimeen tai esittää kysymyksen chat-palvelussa. Katso neuvontapalvelujen yhteystiedot ja aukioloajat täältä >>

Voit myös lähettää kysymyksen sähköpostilla osoitteeseen palvelut@hivpoint.fi. Pyrimme vastaamaan sähköposteihin seuraavan arkipäivän aikana.

Kysymyksiin rokotteesta, rokotuksen jälkeen mahdollisesti ilmenevistä oireista tai mahdollisista yhteisvaikutuksista, vastataan rokotuksia tarjoavista terveysasemista.