Apinarokkorokotukset

Kuvassa on rokotusneula ja teksti monkeypox.

Sivu on viimeksi tarkistettu 30.11.2022

Apinarokkorokotuksia tarjotaan henkilöille, joilla on kohonnut riski saada apinarokkotartunta. Helsingissä rokotuksen voi saada Hivpointin toimipisteessä Kalasatamassa ja Helsingin kaupungin rokotuspisteellä Jätkäsaaressa. Rokotus on maksuton ja siihen pääsee ajanvarauksella. Rokottamisesta vastaa Helsingin kaupunki.

Toisen rokotusannoksen rokotukset järjestetään ajanvarauksella Hivpointissa ja Jätkäsaaren rokotuspisteellä 5.12-22.12. Ajat tulevat varattaviksi 28.11. Ensimmäinen rokotuspäivä Hivpointissa on 7.12.

Myös aikoja ensimmäiseen rokotusannoksen rokotukseen voi varata ajalle 5.-22.12.

Jos sinulla on kysymyksiä rokotteesta, rokotuksen jälkeen mahdollisesti ilmenevistä oireista tai mahdollisista yhteisvaikutuksista, soita Helsingin kaupungin apinarokkorokotusten neuvontapuhelimeen numeroon: 040 514 9786 tai 09 310 65736. Neuvontapuhelin on avoinna ma-pe klo 9.00-15.00.

Kenelle rokotukset on tarkoitettu?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on linjannut, että rokotuksia annetaan apinarokkotartunnan suhteen suurimmassa riskissä oleville henkilöille. THL on määritellyt riskiryhmiin kuuluviksi:

 • Hiviä ennaltaehkäisevää eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • Hiv-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita
 • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista
  • ryhmäseksiä tai
  • todettu seksitauti tai
  • vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä tai
  • osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.

Helsingin kaupunki järjestää rokotukset helsinkiläisille ja Helsingissä pitkäaikaisesti oleskeleville (ml. paperittomille). Myös muiden kuntien asukkaat voivat hakeutua rokotukseen Helsingin rokotuspisteille. Tarkista tarkemmat ohjeistukset oman kuntasi verkkosivuilta.

Mikä on apinarokkorokotus?

Suomessa käytetään Jynneos-nimistä rokotetta, joka antaa suojan apinarokkoa ja isorokkoa vastaan. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein, väli voi kuitenkin olla pidempi. Yksi rokoteannos tuottaa hyvän suojan apinarokkoa vastaan. Rokotussarjaan kuuluva toinen annos lähinnä pidentää suojan kestoa. 

Lue lisää apinarokkorokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Mitä hyötyä rokotuksesta on?

Apinarokkorokote antaa suojaa apinarokkoa ja isorokkoa vastaan. Rokote auttaa kehoa puolustautumaan apinarokkovirusta vastaan. Rokotteen ansiosta taudin oireet voivat olla lievemmät tai tartunta estyy kokonaan. On hyvä muistaa, että rokote ei poista tartunnan riskiä kokonaan.

Lue lisää apinarokkorokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Miten rokotukseen voi varata ajan?

Toisen rokotusannoksen rokotukset järjestetään ajanvarauksella Helsingissä Hivpointissa ja Jätkäsaaren rokotuspisteellä 5.12-22.12. Myös ensimmäisen rokotusannoksen aikoja on saatavilla.

Toisen (ja ensimmäisen) rokotusannoksen rokotusajan voi varata Hivpointin toimipisteeseen Kalasatamaan. Voit varata ajan apinarokkorokotukseen täältä:

Hivpointin toimipiste on esteetön. Pyörätuolinostin on korjattu.

Rokotuksen voi saada myös Helsingin kaupungin rokotuspisteellä Jätkäsaaressa (Tyynenmerenkatu 6 L 3). Varaa aika soittamalla numeroon: 09 310 46300 (arkisin klo 8-16). Jätkäsaaren rokotuspiste on esteetön.

Huomioithan että rokotusannos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on vähintään neljä viikkoa.

Katso tiedot muiden kuntien rokotuksista kuntien omilta verkkosivuilta.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tulee rokotettavaksi?

Rokotteen saa henkilöllisyystodistuksella. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi henkilö- tai Kela-kortilla, passilla tai ajokortilla ja ota se esille odottaessasi.

Käytä rokotuksessa maskia ja huolehdi käsihygieniasta.

Huomioithan, että apinarokkorokotetta ei tulisi ottaa, mikäli olet saanut influenssa- tai koronarokotteen kahden viikon sisällä. Sinun ei myöskään tule ottaa influenssa- tai koronarokotetta kahteen viikkoon saatuasi apinarokkorokotteen. Katso ohjeistukset muiden rokotteiden osalta täältä tai ole yhteydessä terveydenhuoltoon.

Älä tule rokotukseen, jos sinulla on apinarokkotartuntaan viittaavia oireita tai kuumeinen infektio. Rokotetta ei saa antaa, jos henkilöllä on apinarokkoon sopivia oireita.

Kenelle rokote ei sovi?

Rokotetta ei anneta henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä Jynneos- tai Imvanex-rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

Jos sinulla on vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila, pyydäthän hoitavan lääkärin kannanoton rokotuksesta ennen ajan varaamista.

Mitä pitää huomioida rokotuksen jälkeen?

Rokotuksen jälkeen tulee jäädä seurantaan vähintään 15 minuutiksi.

Rokotuksen jälkeen tavanomaisimmin ilmenee pistosalueen paikallisia oireita, kuten kipua, punoitusta, turvotusta ja kutinaa. Tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten lihaskipu, päänsärky, väsymys, pahoinvointi ja vilunväristykset. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. 

Lue täältä ohjeet apinarokkorokotteen saaneelle. 

Mitä, jos olen jo sairastanut apinarokon?

Jos olet sairastanut apinarokon tänä vuonna, et tarvitse rokotetta.

Mitä, jos olen altistunut apinarokolle tai minulla on apinarokkoon sopivia oireita?

Jos tiedät altistuneesi apinarokolle tai sinulla on apinarokkoon sopivia oireita, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. HUS:n alueella yhteyttä voi ottaa Sukupuolitautien poliklinikalle.

Lisää tietoa apinarokosta

Tietoa apinarokosta Hivpointin sivuilta.

Tietoa apinarokosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Kysyttävää?

Jos sinulla on kysyttävää apinarokkorokotuksiin liittyen, voit soittaa Hivpointin neuvontapuhelimeen tai esittää kysymyksen chat-palvelussa. Katso neuvontapalvelujen yhteystiedot ja aukioloajat täältä >>

Voit myös lähettää kysymyksen sähköpostilla osoitteeseen palvelut@hivpoint.fi. Pyrimme vastaamaan sähköposteihin seuraavan arkipäivän aikana.

Kysymyksiin rokotteesta, rokotuksen jälkeen mahdollisesti ilmenevistä oireista tai mahdollisista yhteisvaikutuksista, vastataan Helsingin kaupungin apinarokkorokotusten neuvontapuhelimessa. Puhelinnumerot ovat 040 514 9786 tai 09 310 65736. Neuvontapuhelin on avoinna ma-pe klo 9.00-15.00.