Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta matkalla

Vaaleanharmaalla pohjalla neonpinkki STOP-merkki

Sivu on viimeksi tarkistettu 2.9.2024

Jos joudut seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan kohteeksi matkan aikana, mene turvalliseen paikkaan ja pyydä apua.

Miten toimia, jos olen kokenut seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa matkalla?

  • Lääkäriin kannattaa hakeutua välittömästi tapahtuneen jälkeen – todisteiden saamiseksi on tärkeää, että et peseydy tai vaihda vaatteita. Terveydenhuollon henkilökunta tarkastaa vammasi ja antaa hoito-ohjeet.
  • Tapahtuneesta on tärkeää tehdä rikosilmoitus paikalliselle poliisille. Halutessasi voit kysyä tähän neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta tai muilta viranomaisilta.
  • Ulkopuolisesta avusta on merkittävä hyöty selviytymisprosessissa. On tärkeää, että saisit kriisiapua mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Sinun ei tarvitse selvitä yksin. 
  • Suomen edustusto voi auttaa esimerkiksi sairaanhoidon saamisessa, neuvoa rikosilmoituksen tekemisessä sekä antaa paikallisten lääkäreiden yhteystietoja. Lue lisää ulkomailla rikoksen tai väkivallan kohteeksi joutumisesta Ulkoministeriön sivuilta.
  • Rikosuhripäivystys auttaa uhreja prosessin eri vaiheissa sekä tarvittaessa yhteyksien luomisessa paikallisiin rikosuhritoimijoihin. Rikosuhripäivystyksen palvelupisteisiin voi olla yhteydessä myös ulkomailta. Lue lisää Rikosuhripäivystyksen tuesta ulkomailla tapahtuneissa rikoksissa.
  • Jos olet kokenut seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa matkalla, voit hakea apua ja tukea myös paikallisilta sateenkaarijärjestöiltä.
  • Lisäksi olisi hyvä miettiä, kenelle luotettavalle läheiselle voisit kertoa tapahtuneesta. Läheisiltä voit saada tukea myös ammattiapuun hakeutumisessa kotiin palattuasi. 

Mistä tukea matkan jälkeen? 

Matkalla seksikäyttäytyminen voi olla erilaista kuin arjessa, ja matkalla voi tapahtua ennakoimattomia asioita. Matkan aikana voit joutua uudenlaisiin, yllättäviinkin tilanteisiin, jotka saattavat mietityttää jälkikäteen. Aina kyseessä ei ole seksuaalinen häirintä tai seksuaalisuutta loukkaava väkivalta, mutta siitä huolimatta tapahtumia voi olla hyödyllistä käsitellä ammattilaisen kanssa. Apua ja tukea saat esimerkiksi Hivpointin asiantuntijoilta.

Jokaisella on oikeus vetää rajat koska tahansa, myös kesken seksin. Itsemääräämisoikeutta ja rajoja on kunnioitettava myös silloin, kun hakee aktiivisesti seksiseuraa, käy seksibileissä tai harrastaa seksiä päihtyneenä. 

Suomessa seri-tukikeskukset hoitavat ja auttavat seksuaaliväkivaltaa kokeneita. Seri-tukikeskuksia on ympäri maata. Keskukset tarjoavat oikeuslääketieteellisen tutkimuksen lisäksi traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen sukupuolesta riippumatta.