Seksitaudit ja niiden ennaltaehkäisy matkalla
Sivu on viimeksi tarkistettu 2.9.2024
Hiv- tai muuta seksitautitartuntaa ei voi päätellä oireiden perusteella. Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia. Jos sinulla on matkalla ollut seksiä, jossa kondomi tai suuseksisuoja ei ole ollut käytössä, se on lähtenyt paikaltaan tai rikkoutunut, on matkan jälkeen hyvä käydä seksitautitesteissä.
Suomalaisten hiv-tartunnoista noin puolet saadaan ulkomailla matkaillessa suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv on lähes kaikkialla maailmassa yleisempi kuin Suomessa.
Seksitautioireita matkan aikana
Jos seksitautitartuntaan viittaavia oireita ilmenee jo matkan aikana, olisi hyvä hakeutua paikallisen lääkärin vastaanotolle. Tällaisessa tapauksessa on tärkeää ottaa talteen tiedot annetusta lääkkeestä – voit esimerkiksi säilyttää lääkepakkauksen. Lisäksi kannattaa pyytää sairaanhoidon asiakirjat, kuten laboratoriotulokset, mukaasi tai lähettämään ne salatulla sähköpostilla.
Jos oireita tulee lyhytkestoisen matkan aikana, seksitautitesteihin voi hakeutua välittömästi matkan loputtua. Voit varata ajan seksitautitesteihin etukäteen esimerkiksi Omaolon, Maisan tai Hivpointin nettisivujen kautta.
On tärkeää käydä testeissä ja tarvittaessa saada asianmukainen hoito
Eri seksitauteihin tehoavat vain tietyt antibiootit tai viruslääkkeet, myös lääkekuurien pituus vaihtelee. Esimerkiksi tippuribakteeri on resistentti useimmille antibiooteille. Maailmalla esiintyy jonkin verran harvinaisia tippurikantoja, joihin mitkään antibiootit eivät tehoa.
Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää hoitaa tippuri lääkärin valvonnassa eikä itse hankituilla antibiooteilla. Esimerkiksi joihinkin seksitauteihin määrätty atsitromysiini, jota voi joissakin maissa saada apteekeista ilman reseptiä, ei yksinään tehoa tippuriin lainkaan. Matkustaessa kannattaa huomioida, että jotkut Suomessa harvinaiset seksitaudit voivat olla muualla yleisempiä. Huomioithan myös, että matkalla voi seksin aikana tarttua myös tauteja, joita ei luokitella seksitaudeiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi iho-oireita aiheuttava syyhy tai vatsa-suolisto-oireita aiheuttava shigella.
Kondomit ja liukuvoiteet
Vaikka prep-lääkityksestä on tullut tehokas ja keskeinen keino suojautua hiviltä, se ei kuitenkaan suojaa muiden seksitautien tarttumiselta. Kondomin ja liukuvoiteen käyttäminen on edelleen tehokkain tapa suojautua muilta seksitaudeilta. Kondomit ja liukuvoiteet on hyvä ottaa mukaan jo kotimaasta.
Kun tietää, mikä kondomi soveltuu ja toimii itselle parhaiten kotimassa, toimii se todennäköisesti myös matkalla. Toki kondomeja ja liukuvoiteita voi ostaa myös useimmissa matkakohteissa, mutta niiden ostaminen saattaa helposti unohtua lomainnostuksessa.
Hygienia matkalla
Virus- ja bakteeriperäisten tartuntojen saaminen on monessa matkakohteessa todennäköisempää kuin Suomessa. Ikävät seuraukset välttääkseen on siis syytä pitää huolta hygieniasta matkalla. Esimerkiksi kampylobakteerin tai giardian voi saada ruoan tai veden kautta, eli kannattaa huomioida mitä syö ja juo. Seksuaaliterveyden kannalta on oleellista huomioida hepatiittien tarttumisriskit.
Erityisiä riskipaikkoja hepatiittitartunnan saamiselle ovat paikat, joissa usein tapahtuu ryhmäseksiä, kuten seksiklubit ja -saunat. Näissä paikoissa on usein anaalin huuhteluun tarkoitettavia suihkupäitä. Kun useat asiakkaat käyttävät samoja suihkupäitä ilman, että niitä on vaihdettu tai desinfioitu käyttäjien välillä, muodostuu suuri riski hepatiittitartuntojen saamiselle. Anaalin huuhtelu on syytä tehdä näillä klubeilla tai saunoissa omalla henkilökohtaisella suihkupäällä tai hoitaa se muuten sillä tavalla, ettei hepatiittien tartuntariskiä pääse syntymään.