Prep on-demand

Kuvassa on kaksi paidatonta henkilöä, joista toinen on syöttämässä toiselle prep-lääkettä.

Sivu on viimeksi tarkistettu 11.5.2023

Säännöllinen prep-lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi tabletti joka päivä samoihin kellonaikoihin. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Vaivat ovat yleensä ohimeneviä ja liittyy lääkityksen aloittamiseen. Niitä voi vähentää ottamalla lääke ruokailun yhteydessä. Lääke on yleisesti varsin hyvin siedetty ja merkittävät haittavaikutukset ovat harvinaisia. Päivittäinen lääkitys tulisi aloittaa seitsemän päivää ennen mahdollista altistusta hiville ja lääkityksen voi lopettaa seitsemän päivää viimeisen altistustilanteen jälkeen.

Miesten välisessä seksissä prepiä voi käyttää myös tarpeenmukaisesti (PrEP on-demand). Tämä vaihtoehto voi soveltua henkilölle, jolla riskitilanteita (esim. anaaliyhdyntää ilman kondomia) on harvemmin (vähemmän kuin kaksi kertaa viikossa), joka pystyy ennakoimaan seksitilanteet (tabletit otettava vähintään 2 tuntia ennen seksitilannetta) ja joka pystyy sitoutumaan seksitilannekohtaiseen lääkitykseen (tabletit otettava 24 tunnin välein). Seksitilannekohtaisen käytön teho on osoitettu vain miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, eikä sitä suositella muille prepin käyttäjäryhmille.

On-demand prep-lääkityksessä prep-lääkettä otetaan kaksi tablettia 2-24 tuntia ennen seksitilannetta, jossa on mahdollinen altistuminen hiville. Tämän jälkeen tabletteja otetaan 24 tunnin välein yksi tabletti päivässä niin kauan, että viimeisestä altistumiskerrasta on kulunut kaksi tabletinottokertaa.

Kuvitettu ohjeistus prepin tarpeenmukaiseen ottamiseen. Ohjeistus on sama kuin ylläolevassa tekstissä.