Milloin hiv- ja muihin seksitautitesteihin?

Hiv-testissä kannattaa käydä, jos on ollut yhdynnässä ilman kondomia tai hyväillyt kumppaniaan suulla ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pieni ja riskiä voi pienentää entisestään välttämällä kumppanin eritteen saamista suuhun.

Täysin varman tuloksen hiv-testistä saa, kun tilanteesta on kulunut kolme kuukautta. Kolmea kuukautta on kuitenkin turha pelätä, vaan ensimmäisessä testissä kannattaa käydä jo kuukauden kuluttua suojaamattomasta seksistä, sillä silloin hiv näkyy jo useimmilla. Varmistustesti tulee kuitenkin aikanaan otattaa.

Kuvassa siniset pisteet kuvaavat hivin vasta-aineita. Oireet eivät kerro hiv-tartunnasta. Hiv-tartuntaa ei voi todeta oireiden perusteella,, vain hiv-testi kertoo hiv-tartunnasta.

Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan testata noin viikon kuluttua tartunnasta. Näytteet kannattaa ottaa limakalvoilta, joihin on saanut kumppanin eritettä. Kuppatartunta näkyy luotettavasti 3-6 viikon kuluttua.

Hiv-testissä ja muissa seksitautitesteissä kannattaa molempien osapuolten käydä uuden suhteen alkaessa, ennen kuin kondominkäytöstä luovutaan. Näin virusta ei tietämättään tartuta eteenpäin. Testituloksia odottaessa pitää huolehtia turvaseksistä.

Hiv ja muut seksitaudit ovat yleensä pitkään oireettomia, mutta hiv on erityisen tartuttava tartunnan ollessa tuore. Hiv-tartunta ei myöskään näy päällepäin.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein melko myöhään. Ajoissa aloitetun lääkityksen avulla sairauden eteneminen voidaan pysäyttää ja sen kanssa voi elää täysipainoista ja oireetonta elämää yhtä pitkään kuin ilman hiviä. Hiv-testiin kannattaa siis hakeutua mahdollisimman pian suojaamattoman seksin jälkeen.

Katso myös: Minne testiin?