Hiv-testaus
Sivu on viimeksi tarkistettu 14.1.2025
Hiv-testaus on luottamuksellista ja nopeaa
- Hiv-testiin pääsee maksutta omalla terveysasemalla.
- Hiv-testiin kannattaa hakeutua, kun on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
- Hiv-testaus voidaan tehdä verisuoninäytteellä, hiv-pikatestillä tai hiv-kotitestillä.
- Hiv-testiin voi hakeutua aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 3 viikkoa, mutta negatiivinen testitulos on varma vasta, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.
- Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireista.
- Hiv-testaus on ainoa varma keino selvittää, oletko saanut hiv-tartunnan.
Mihin voi hakeutua hiv- ja muihin seksitautitesteihin?
- terveysasemille
- opiskelijaterveydenhuoltoon
- työterveyshuoltoon
- seksitaudeista vastaavalle poliklinikalle omalla hyvinvointialueella
- yksityisille lääkäriasemille (maksullinen)
- kolmannen sektorin toimijoille, kuten Hivpointin hiv-pikatestauspalveluun tai kohdennettuun seksitautien testauspalveluun
Hivin testaaminen ja hoito on maksutonta muissa paikoissa paitsi yksityisillä lääkäriasemilla. Hiv-testiin tulisi päästä omasta pyynnöstä, ilman lääkärin arviota. Hiv-testiin on julkisessa terveydenhuollossa mahdollista päästä myös nimettömänä. Tämä tapahtuu esimerkiksi siten, että terveydenhuollossa luodaan asiakkaalle testiä varten väliaikainen henkilötunnus. Testissä voi halutessaan käydä myös muualla kuin omassa asuinkunnassa.
Muiden seksitautien testaus ja hoito on Suomessa maksutonta julkisessa terveydenhuollossa, lukuun ottamatta herpeksen ja kondylooman hoitoa. Testauskäytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman hyvinvointialueen seksitautitestauksesta saa soittamalla alueen terveysasemalle tai etsimällä tiedon hyvinvointialueen omilta verkkosivuilta.
Missä tilanteissa hiv-testiin kannattaa hakeutua?
Hiv-testiin kannattaa hakeutua:
- jos on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
- jos on suuseksissä saanut suuhunsa emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
- jos on käyttänyt samoja pistoshuumeiden käyttövälineitä yhdessä toisen henkilön kanssa.
Hiv-tartunnan riski on tilanteissa, joissa viruspitoista verta tai eritettä, kuten emätineritettä, peniksen esiliukastetta tai siemennestettä, pääsee toisen ihmisen limakalvoille tai verenkiertoon. Hiv on heikosti tarttuva virus, ja seksin välityksellä tartuntariski on lähinnä emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suuseksissä riski hivin tarttumiselle on erittäin pieni ja vain sillä osapuolella, joka saa emätineritettä, peniksen esiliukastetta tai siemennestettä suuhunsa. Lue tarkemmin hivin tarttumisesta ja tartuntariskeistä eri seksitavoissa täältä.
Hiv-tartunnan riskiä ei ole, jos seksiä on ollut toimivalla lääkityksellä olevan hiv-positiivisen henkilön kanssa, vaikka kondomi ei olisi ollut käytössä. Hiv-lääkitys vähentää merkittävästi hivin tarttumista myös pistoshuumeiden käyttäjillä yhteisiä pistosvälineitä käytettäessä.
Milloin hiv-testiin kannattaa mennä?
Hiv-testiin voi hakeutua:
- aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 3 viikkoa.
- varman testituloksen saamiseksi, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta tai kauemmin.
Hiv-testiin voi mennä aikaisintaan, kun riskitilanteesta on kulunut 3 viikkoa. Käytännössä lähes kaikki hiv-tartunnat voidaan todeta jo kahden kuukauden kohdalla, mutta negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.
Hiv-testit on kehitetty löytämään hivin vasta-aineita. Ihmisen keho alkaa tuottaa vasta-aineita omassa tahdissaan tartunnan jälkeen. Siksi niitä ei voi löytää testissä heti riskitilanteen jälkeen. Tästä syystä hiviä ei voida testata heti riskitilanteen jälkeen.
Suurimmalla osalla vasta-aineet ovat näkyvissä, kun tartunnasta on kulunut 6 viikkoa. Joidenkin kohdalla vasta-aineiden ilmenemisessä voi mennä pidempäänkin. Tämän takia negatiivista testitulosta, joka on saatu vähintään 3 kuukautta viimeisimmästä riskitilanteesta, pidetään luotettavana.
Hiv-testiin voi kuitenkin hakeutua jo 3 viikon kuluttua riskitilanteesta. Jos tulos on negatiivinen, se tulee varmistaa uudella testillä. Uusi testi otetaan, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta. Ennen uuden testituloksen saamista on seksissä syytä käyttää kondomia tai suuseksisuojaa. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta kondomin kanssa.
Miten hiv testataan?
Hiv voidaan testata suoniverinäytteellä, hiv-pikatestillä tai kotona tehtävällä hiv-testillä. Hiv-testi tehdään yleensä joko kyynärtaipeen laskimoverestä tai sormenpään veripisarasta.
Hiv-testissä etsitään verinäytteestä hivin vasta-aineita. Osa testeistä etsii verestä myös hivin antigeenejä, joita saattaa olla havaittavissa ennen vasta-aineita. Tällöin testitulos viittaa vähän aikaa sitten saatuun tartuntaan. Hiv-tartunta todetaan kuitenkin vasta silloin, kun verinäytteestä löytyy vasta-aineita. Yleisimmin hivin testauksessa käytetään yhdistelmätestiä (HivAgAb), joka etsii verestä sekä vasta-aineita että antigeenejä. Positiivinen testitulos varmistetaan aina uudella suoniverinäytteellä.
Keho pyrkii pääsemään eroon viruksesta tuottamalla vasta-aineita. Vasta-aineita muodostuu siis vain, jos on saanut hiv-tartunnan. Nämä hivin vasta-aineet eivät häviä kehosta koskaan – ei edes silloin, vaikka hiv-tartunnan saanut olisi toimivalla lääkityksellä, jonka ansiosta virustaso laskee alle mittausrajan. Hiv-pikatestin tulos on siis edelleen positiivinen lääkityksestä huolimatta, sillä testi ei etsi verestä viruksia vaan hivin vasta-aineita.
Suoniverinäyte
Yleisin hivin testaustapa on suoniverinäyte. Suoniverinäytteitä otetaan julkisen ja yksityisen terveydenhuollon toimipisteissä. Näyte otetaan yleensä kyynärtaipeesta. Suoniverinäytteen vastauksen saamiseen menee yleensä muutamasta päivästä viikkoon.
Hiv-pikatesti
Hiv-pikatestin tekemiseen riittää pieni määrä verta, ja näyte otetaankin yleisimmin sormenpäästä. Testituloksen valmistuminen kestää käytettävästä testistä riippuen 1–20 minuuttia.
Matalan kynnyksen testauspaikoissa, kuten Hivpointissa, käytetään ensisijaisena tutkimusmenetelmänä hiv-pikatestiä. Hivpointilla on käytössä pikatesti, joka etsii verestä hivin vasta-aineita ja valmistuu noin minuutissa. Jos hiv-pikatestin tulos on positiivinen, varmistetaan tulos suoniverinäytteellä, joka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Markkinoilla on myös pikatestejä, jotka etsivät verestä vasta-aineiden lisäksi antigeenejä.
Hiv-kotitesti
Hivin voi testata myös itse kotona hiv-kotitestillä. Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv-tartunta oman kodin yksityisyydessä ja rauhassa. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.
Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on kaksi viranomaisten hyväksymää, CE-merkittyä hiv-kotitestiä. Hiv-kotitestit havaitsevat hi-viruksen vasta-aineet kolmen kuukauden kuluttua tartunnan saamisesta. Testi tehdään sormenpäästä otettavasta veripisarasta. Hivpoint on arvioinut Autotest VIH – kotitestin käytettävyyden yhteistyössä viranomaisten kanssa ja todennut sen luotettavaksi ja helppokäyttöiseksi.
Mitä jos hiv-testin tulos on positiivinen?
Jos testitulos on positiivinen eli testissä todetaan hivin vasta-aineita, otetaan suoniverinäyte varmistustestiä varten. Varmistustestin tuloksen saa noin viikon kuluessa. Vasta varmistustestin jälkeen voidaan tehdä hiv-diagnoosi.
On hyvä muistaa, että hiviin on erittäin tehokas lääkehoito. Hoidon ansiosta hiv ei juuri vaikuta ihmisen terveydentilaan tai eliniänodotteeseen. Hiv ei myöskään tartu henkilöltä, joka on hiv-lääkityksellä ja jonka virustasot ovat mittaamattomissa. Lue lisää aiheesta täältä.
Hiv-tartunnan toteamisen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin pohtimaan asioita ja etsimään tietoa. Hivpoint ja Positiiviset ry tarjoavat maksutonta tukea ja neuvontaa kaikissa hiviin liittyvissä asioissa hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen.
Entä jos hiv-testin tulos on negatiivinen?
Negatiivinen testitulos on luotettava, kun viimeisimmästä riskitilanteesta on testin tekohetkellä kulunut kolme kuukautta tai kauemmin. Tätä aiemmin tehty negatiivinen testitulos tulee varmistaa uudella testillä kolmen kuukauden kohdalla. Negatiivinen testitulos merkitsee sitä, että veressä ei ole todettu hi-viruksen vasta-aineita, jolloin testatulla ei ole hiv-tartuntaa.
Hivpointin testauspalvelut
Checkpoint hiv-pikatestauspalvelu
Hivpointin maksuton ja anonyymi hiv-pikatestauspalvelu palvelee torstaisin ilman ajanvarausta. Testaus järjestetään toimipisteellämme Helsingin Kalasatamassa. Hivpointin hiv-testauspalvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on kohonnut hiv-riski.
Checkpoint-seksitautitestaus
Hivpointin seksitautien testauspalvelu toimii ajanvarauksella tiistaisin. Kerran kuussa järjestämme seksitautitestausta myös ilman ajanvarausta. Testauspalvelussa otamme asiakkaalta klamydia-, tippuri- ja kuppatestit sekä tarpeen mukaan ja asiakkaan halutessa myös hiv-testin. Testaus järjestetään toimipisteellämme Helsingin Kalasatamassa.
Testauspalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joille hakeutuminen julkisen terveydenhuollon seksitautitesteihin on eri syistä haastavaa tai mahdotonta. Lue lisää seksitautitestauksesta, kohderyhmistämme, aukioloista ja ajanvarauksesta täältä.
Hiv-testaus kotona hiv-kotitestillä
Hiv-kotitesti on luotettava ja helppo tapa testata hiv omassa rauhassa. Se on myös hyvä vaihtoehto, jos hiv-testiin hakeutuminen on hankalaa esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Hiv-kotitestin voi tilata esimerkiksi Hivpointin verkkokaupasta tai verkkoapteekeista.