Checkpoint Express Klinikka

Checkpoint express clinic does sti testing for men who have sex with man. In the photo an sti test is taken from the mouth.

Sivu on viimeksi tarkistettu 8.10.2020

Checkpoint Express klinikka on seksitautien testaustoiminta homo-, bi ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Seksitautien testaustoiminta on pilottiprojekti, jossa haetaan toimintamalleja matalankynnyksen testaus- ja neuvontatoiminnalle tulevaisuudessa. Testaustoimintapilottia rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö. Testausklinikalla testien lisäksi asiakkailta kerätään tilastotietoja ja kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja testien tekemiseen toiminnan kehittämiseksi. Klinikka on saavuttanut nopeasti suuren suosion. Testauspalvelu on kuitenkin kehitetty mahdollisimman sujuvaksi ja nopeaksi. Kannattaa kuitenkin varautua hetken odotusaikaan klinikalle tullessa. Klinikalla sekä asiakkaat, että työntekijät käyttävät kasvomaskia. Tarjoamme maskin, mikäli sinulla ei ole omaa mukana. Tervetuloa!

Seksitautitesteissä voi käydä Helsingissä HUS sukupuolitautien poliklinikalla. Oireettomat homo- ja bimiehet ovat tervetulleita sukupuolitautien poliklinikalle, poliklinikan yleisohjeista huolimatta. Seksitautitestit saa maksutta myös omalta terveysasemalta.

Seuraavat klinikat: (Huom! Kaikki testaus ajanvarauksella koronatilanteesta johtuen – ajat ovat iltapäivällä / alkuillasta)

  • Ti 27.10. Seksitautien testausta homo- ja bimiehille
    • Aikaikkuna varataan Hivpointin puhelinneuvonnasta p. 0207 465 705 (ma-to klo 9.30-12.00) tai chatistä: hivpoint.fi (ma-to 12.30-15.30)
    • Varauksen yhteydessä pyydetään etunimi ja puhelinnumero
    • Ajat täytetään yhteydenotto järjestyksessä ja niitä on rajallinen määrä

Klinikan osoite: Hivpoint, Unioninkatu 45 K, Helsinki

–  Klinikka on vain miehille, joilla on seksiä miesten kanssa
–  Klinikka on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille seksuaalisesti aktiivisille miehille, seksitautioireisia pyydetään hakeutumaan sukupuolitautien poliklinikalle, jossa lääkäri voi tehdä arvion hoidon aloittamisesta jo oireiden perusteella.
–  Klinikalla saa tarvittaessa hiv-testin (verikoe). Lisäksi tehdään Hepatiitti C -testi (verikoe) riskikartoituksen perusteella.
–  Klamydia ja tippuri testit otetaan ensivirtsasta, tikkunäytteenä nielusta ja peräaukosta.
–  Kuppatesti on verikoe.
– PrEP -käyttäjille klinikalla tarjotaan Kreatiniini -testi (verikoe). Testillä seurataan munuaisten toimintaa. Tarvittaessa PrEP käyttäjille voidaan tehdä myös Hepatiitti B testi, mikäli tätä ei ole tehty PrEPin aloittamisen yhteydessä.
–  Laboritorioon lähetettävien näytteiden (klamydia, kuppa ja tippuri, hiv ja hepatiitti C) positiiviset tulokset ilmoitetaan asiakkaalle muutaman päivän kuluttua, viimeistään noin viikon kuluttua.
–  Negatiivisia testituloksia ei erikseen ilmoiteta.
–  Positiivisen tuloksen saaneet ohjataan jatkohoitoon.
–  Henkilön tulee olla virtsaamatta vähintään 1 tunti ennen virtsanäytteen antamista.
–  Testejä (klamydia ja tippuri) ei voi tehdä antibioottihoidon aikana, eikä viikon sisällä antibiootin ottamisen jälkeen.
–  Henkilöllisyystodistus tulee esittää laboratorioon lähetettäviä näytteitä varten.
–  Testiin voi tulla vaikka ei ole oleskelulupaa suomessa tai on suomessa tilapäisesti.
–  Kaikki tiedot ovat salassa pidettäviä ja tietosuojattuja!
–  Positiiviset testitulokset (kuppa, tippuri ja klamydia) ilmoitetaan hoitavalle taholle hoidon järjestämistä varten.
– Klaydiatartuntojen hoitopaikkana toimii ensisijaisesti oma terveysasema, jonne klinikalta otetaan yhteyttä hoidon järjestämiseksi.
– Mikäli asiakkaalla todetaan kuppa- tai tippuritartunta, niin klinikan konsultoiva lääkäri tekee näiden hoitoa ja jatkotutkimuksia varten lähetteen sukupuolitautien poliklinikalle ja tekee lakisääteisen tartuntatauti-ilmoituksen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle.

Lisätietoa testattavalle!

Tervetuloa klinikalle!