6.9.2019

Pari sanaa yleistyvästä ja pippurin kestävästä tippurista!

Kuvassa on seksitautitestaukseen liittyviä välineitä: kertakäyttöinen kuppi, pipetti ja koeputkia.

Maailmalla yleinen seksitauti tippuri on hiljaisemman elon jälkeen jälleen yleistymässä Suomessakin. Vuosittaiset tartunnat ovat parin viime vuoden aikana jopa kolminkertaistuneet, ja Husin alueella todetaan yli puolet tartunnoista. Aiemmin pääosin yli 30-vuotiaiden seksitaudista on tullut yleisempi myös nuorempien keskuudessa, sillä vuonna 2017 yli 40% tartunnoista todettiin 20-29-vuotiailla. Miesten välinen seksi näkyy tilastoissa merkittävänä tippuritartuntojen kohdalla, ja reilu puolet miesten tartunnoista onkin saatu miesten välisessä seksissä.

Treffikulttuurin muutos ja kondomin käytön väheneminen

Treffikulttuuri on monella tapaa muuttunut helpommaksi mm. erilaisten mobiilisovellusten myötä, mikä voi helpottaa myös itselle uusien seksikumppanien löytämistä. Muutos on ollut monella tapaa seksielämää rikastava ja positiivinen! Samaan aikaan on kuitenkin havaittu, että huoli seksitaudin saamisesta on vähentynyt eikä kondomiakaan käytetä samaan tapaan kuin ennen. Voi olla, että edellä mainituista syistä tippurikin on päässyt varjostamaan yhä useamman miehen seksuaaliterveyttä. Tippuri ei myöskään välttämättä aiheuta kummempia oireita, mutta sillä voi silti olla hyvinkin ikäviä seurauksia paikallisista tulehduksista yleistyneeseen infektioon. Tippuri itää miehillä 1-5 vuorokautta.

Testaus oikeilta limakalvoilta tärkeää!

Jos kumin käyttö jää vähemmälle varsinkin satunnaisten kumppaneiden kanssa, on syytä käydä säännöllisesti seksitautitesteissä. On tärkeää, että näytteet otetaan seksitapojen mukaisesti, koska tippuri voi tarttua miehillä nieluun, peräsuoleen, virtsaputkeen ja jopa silmän sidekalvolle. Jos miehellä on tippuri nielussa, ja hänen sylkeään käytetään esimerkiksi liukasteena peräaukon alueella, voi tippuri tarttua myös peräsuoleen. Virtsanäytteen lisäksi tarvitaan siis tikkunäytteet myös nielusta ja peräsuolesta, jos on harrastanut suu- tai anaaliseksiä (yhdyntä, rimming, sormettaminen syljellä, yhteiset seksivälineet) ilman kondomia. Lisäksi on tärkeää testata myös muut seksitaudit, sillä esimerkiksi klamydian toteaminen tippurin kanssa samaan aikaan, on tavallista. Klamydia voidaan tutkia samoista testinäytteistä tippurin kanssa.

Tippurin hoito ja seksikumppaneiden informointi

On hyvä myös ottaa huomioon, että tippuri on jo kymmeniä vuosia ollut pippurinen seksitauti, joka on kehittänyt lääkeresistenssiä käytetyille lääkeaineille. Sen hoito voi lähitulevaisuudessa muodostua kerta-annoksien sijaan hieman kinkkisemmäksi. Nykyään ensihoitona käytetään yleensä keftriaksonia lihakseen sekä atsitromysiiniä suun kautta, molempia kerta-annoksena. Näyttäisi siis siltä, että jos haluaa välttyä tippuririskiltä, on hyvä kantaa kondomia taskussa tai käydä seksitautitesteissä säännöllisesti. Esimerkiksi anaaliseksissä tulee huomioida myös runsas vesi- tai silikonipohjaisen liukasteen käyttö. Lisäksi tartunnan saaneen on hyvä informoida seksikumppaneitaan tai pyytää hoitohenkilökuntaa tekemään tämä hänen puolestaan anonyymisti. Jos tippuri on todettu oireettomana, tulisi informoida kaikkia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden ajalta tai viimeisimmän negatiivisen testituloksen jälkeiseltä ajalta (mikäli tuloksesta vähemmän kuin 6kk). Jos hoitoon on hakeuduttu oireiden takia, riittää seksikumppaneiden informoiminen kahden viimeisen viikon ajalta ennen ensioireiden alkua.

Minne testiin?

Seksitautitesteissä voi käydä terveysasemilla tai sukupuolitautien poliklinikalla. Seksitautien testaus ja hoito (hiv, klamydia, tippuri ja kuppa) ovat asiakkaalle maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa. Meillä Hivpointilla järjestetään noin kerran kuussa Checkpoint Express-klinikka, maksuton seksitautien testaus miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Klinikka on tarkoitettu ensisijaisesti oireettomille, sillä oireisessa vaiheessa on syytä hakeutua saman tien lääkärin vastaanotolle. Klinikalle voi tulla ilman ajanvarausta. Seuraavan kerran järjestämme klinikan 17.9.2019 osoitteessa Unioninkatu 45 K, Helsinki. Ohjeita testiin tuleville klinikan nettisivuilta!

Lähde: Hieta, N., Vuento, R. & Hiltunen-Back, E. (2019). Tippuri – uudelleen yleistyvä seksitauti. Duodecim, 135, s. 352-8.

Kirjoittaja on Hivpointin harjoittelija, Sosiaalipyskologian opiskelija Viivi Sihvonen