16.1.2025

“Mikä on sinun sukupuolesi?” – olettamisen sijaan kysymme sukupuolta asiakkailtamme

Kaksi henkilöä keskustelee iloisesti pöydän äärellä. Toisella henkilöllä on kädessään esite.

Hivpointin testauspalveluissa teemme asiakkaista anonyymia tilastointia, jolloin kysymme kaikilta asiakkailtamme tiettyjä taustakysymyksiä. Kysymyksistä kaksi liittyy sukupuoleen. Nämä kysymykset esitetään siinä tarkoituksessa, että asiakas saisi mahdollisimman hyvää ja omaan tilanteeseensa soveltuvaa palvelua: saa otettua tarvittavat testit oikeilta limakalvoilta, aktivoituu kysymään tarkentavia kysymyksiä ja samalla saa omaan tilanteeseensa sopivaa tietoa. 

Sen lisäksi, että asiakas hyötyy tilanteesta, on tilastoidusta tiedosta hyötyä myös Hivpointille: saamme tietoa oleellisista ja ajankohtaisista aiheista ja pystymme tämän tiedon avulla kohdentamaan ja kehittämään paremmin työtämme. 

Sukupuoli ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen – yhteinen ymmärrys käsitteistä on tärkeää

Testauksen yhteydessä kysytään ensimmäisenä asiakkaan ikää. Seuraavaksi esitetään kaksi kysymystä sukupuolesta: mikä on sinun sukupuolesi ja kuulutko sukupuolivähemmistöön. Kun asiakkaalle kerrotaan testauksen alussa, että kaikilta asiakkailta kysytään kaikki kysymykset samalla tavalla, ei hämmästelyä sukupuolikysymykseen tule enää kovinkaan paljon.  

Sen sijaan monelle asiakkaalle kysymys sukupuolivähemmistöön kuulumisesta on usein vaikeasti ymmärrettävä. Sukupuolivähemmistön käsite menee edelleen hyvin monelta sekaisin seksuaalivähemmistön käsitteen kanssa: moni cissukupuolinen homo-, tai bimies voi erehtyä ja sanoa kuuluvansa sukupuolivähemmistöön, ellei sukupuolivähemmistöön kuulumista tarkenneta esimerkeillä (sukupuolesi ei vastaa syntymässäsi määriteltyä sukupuolta, olet esim. transihminen, muunsukupuolinen tai ei-binäärinen).  

Sukupuolella on väliä ja sukupuolia on enemmän kuin kaksi 

Sukupuolten hahmottaminen yksistään binäärisenä eli kaksijakoisena kokonaisuutena ei vastaa olemassa olevaa ihmiselämän todellisuutta, vaan sukupuolten kirjo on kaksijakoisuutta huomattavasti moninaisempi. Sen lisäksi, että sukupuoli-identiteettejä on lukuisia, on myös kehollinen sukupuolisuus kaksijakoisuutta monipuolisempaa.

Merkittävälle osalle sukupuolivähemmistöön kuuluvista ei ole tehty sukuelinkirurgisia muutoksia. Näin ollen esimerkiksi asiakkaalla, joka identifioituu mieheksi, voi olla myös vastaanottavaa emätinyhdyntää tai muunlaista emätinseksiä. Tällainen tilanne voi olla monella transmiehellä, jolle penistä ei ole rakennettu kirurgisesti, vaan heillä on vulva ja emätin. Mies on mies ilman penistäkin; sukuelimet eivät määritä ihmisen sukupuolta. 

Sukupuolen ajatteleminen binäärisesti ei myöskään taivu useimmiten huomioimaan kaikkia seksin toteuttamisen mahdollisuuksia.  

Seksitautitestauksessa myös genitaaleilla on merkitystä 

 Vaikka sukuelimet eivät määritä ihmisen sukupuolta, on genitaaleilla kuitenkin merkitystä seksitautitestauksessa. Genitaalien olettamisella terveydenhuollon ammattilainen saattaa tulla määränneeksi asiakkaalle seksitautitestit väärin. Seksin moninaisuuden ja yksilöllisyyden huomioiminen onkin keskeistä seksitautitestauksessa. Seksitautien testauspalveluissa pitäisi varmistaa, että kaikilta asiakkailta kysytään, millaista seksiä asiakkaalla on ollut, jotta testit otetaan oikein ja oikeilta limakalvoilta. Hiv ja kuppa testataan verestä, mutta klamydia ja tippuritestit pitää ottaa niiltä limakalvoilta, joille tartunta on ollut mahdollinen.  

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen palveluissa ei tapahdu ilman toimenpiteitä 

Hivpointin (ja sen edeltäjissä Aids- ja Hiv-tukikeskuksissa) tilastoinnissa asiakkaan sukupuoli ehti olla vuosikymmeniä osittain työntekijän oletuksen varassa. Tilastointitavan muutos ei tapahtunut itsestään, vaan kypsyi vähitellen ja siihen valmistauduttiin eri tavoin: mm. saimme kokemus- ja asiantuntija-apua sukupuolivähemmistöjärjestöiltä, tutustuimme tutkimustietoon, keskustelimme työyhteisön sisällä yhteisesti asiasta yms.

Tilastointitavan muutos ei tapahtunut itsestään, vaan kypsyi vähitellen ja siihen valmistauduttiin eri tavoin: mm. saimme kokemus- ja asiantuntija-apua sukupuolivähemmistöjärjestöiltä.

Sukupuolen kysymisen asiaa oli käsitelty myös koulutuskampanjassa Taito kysyä – lupa puhua (2013), jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena oli purkaa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvää normatiivisuutta terveydenhuollossa. Nimensä mukaisesti Taito kysyä – lupa puhua -kampanja tavoitteena oli antaa ammattilaisille taitoja kysyä, että asiakkaille tulisi lupa puhua heille oleellisista asioista ja tulla samalla kohdatuksi palveluissa paremmin. Muutoksen vauhdittajina toimivat vuonna 2018 sukupuolivähemmistöille suunnatut hivin ja muiden seksitautien testaustilaisuudet. Kun näissä tapahtumissa ei asiakkaan sukupuolta enää oletettu, vaan sitä kysyttiin asiakkaalta ja asiakas sai kertoa sukupuolensa itse, se auttoi meitä ymmärtämään, että sama käytäntö pitää viedä myös muihin palveluihimme.

Arkistokuva vuodelta 2013.
Taito Kysyä – Lupa Puhua -kampanjamateriaalia.

Sukupuolen kysyminen asiakkaalta itseltään on parantanut ja täsmentänyt Hivpointin testauspalveluja.

Sukupuolen kysyminen asiakkaalta itseltään on parantanut ja täsmentänyt Hivpointin testauspalveluja. Samalla olemme toivottavasti tehneet tilaa ja näkyvyyttä muillekin kuin cissukupuolisille ihmisille ja osallistuneet normatiivisuuden purkamiseen. Palvelumme ovat saavutettavampia ja vastaavat aikaisempaa paremmin asiakkaidemme moninaisiin tilanteisiin. Suosittelemme muillekin sote-palvelujen tuottajille sukupuolen olettamisesta luopumista ja sukupuolen kysymistä asiakkailtanne.

Suosittelemme muillekin sote-palvelujen tuottajille sukupuolen olettamisesta luopumista ja sukupuolen kysymistä asiakkailtanne.

Talviterveisin,

Henkilökuva Teppo Heikkisestä Hivpointin asiantuntijasta.

Teppo Heikkinen

Kirjoittaja on Hivpointin hivin ja seksitautien ennaltaehkäisyn asiantuntija ja hänellä on pitkä asiantuntemus ja kokemus asiakastyöstä hiv- ja seksitautitestauksessa.