Eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa vietetään 20.-27.11. Hivin ja hepatiitin ennaltaehkäisytyötä tekevät tahot ympäri Eurooppaa kampanjoivat testauksen tehostamisen puolesta. Hivpoint on haastanut kampanjaan mukaan yli 60 terveysalan toimipistettä aina Savukoskelta Tammisaareen. Terveysasemien lisäksi kampanjahaasteeseen vastasi muun muassa joukko ehkäisyneuvoloita, päihdepalveluita ja opiskelijaterveydenhuollon toimijoita. Hivpoint haastoi terveysalan ammattilaiset osallistumaan testauskampanjaan tarjoamalla aktiivisesti hiv- ja muita seksitautitestejä sekä ottamalla asiakastyössä puheeksi hiv ja muut seksitaudit. Hivpoint tarjosi kampanjaan osallistuneille myös ilmaiset kampanjapaidat, turvaseksipakkauksia ja esitteitä, joiden avulla kampanjointia on helppo järjestää eri toimipisteissä.
Hivpoint haastoi terveysalan ammattilaiset osallistumaan testauskampanjaan ottamalla puheeksi hiv-testaus
Hivpointin haastekampanja rohkaisee terveysalan ammattilaisia:
- ottamaan puheeksi hiv ja muut seksitaudit
- kysymään erilaisista seksitavoista, jotta testit osataan ottaa oikein ja asiakas saa tarvitsemaansa hoitoa ja neuvontaa
- tarjoamaan aktiivisesti hiv- ja muita seksitautitestejä.
Hiv-testauksen tarjoaminen on tärkeä tapa madaltaa kynnystä testata hiv ja hakeutua jatkossakin testeihin. Kun terveysalan ammattilainen ottaa asiat puheeksi, testaukseen ja hiviin liittyvä mahdollinen pelko tai häpeä lievenee ja omasta tilanteestaan on helpompi keskustella.
Hivpointin nettisivuilta löytyy terveysalan ammattilaisille suunnattua tietoa seksitautien testaamisesta ja siitä, miten hiv-testaus ja erilaiset seksitavat kannattaa ottaa puheeksi asiakkaiden kanssa. Lue lisää täältä >>
Suomessa noin 600 henkilöä ei tiedä omasta hiv-tartunnastaan
YK:n kansainvälinen hiv/aids-järjestö UNAIDS on asettanut hivin nujertamiseksi globaalin tavoitteen, jonka oli määrä toteutua vuoteen 2020 mennessä.
- 90 % hiv-positiivisista tietää tartunnastaan
- 90 % hiv-tartunnan saaneista on lääkityksellä
- 90 % hiv-lääkityksellä olevien virustaso on mittaamattomissa
Suomessa ei olla onnistuttu saavuttamaan ensimmäistä tavoitetta. Arvion mukaan Suomessa on noin 600 hiv-tartunnan saanutta ihmistä, jotka eivät tiedä tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Jotta kaikki pääsevät testeihin ja saavat tarvitsemaansa hoitoa, tulee testausta tehostaa kaikissa terveydenhuollon yksiköissä. Hiviin on olemassa hyvä lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää hivin tarttumisen.
Eurooppalainen hiv- ja hepatiittitestausviikko näkyy myös somessa
Kaikki kampanjaviikkoon osallistuvat tahot voivat hyödyntää Kansainvälisen hiv- ja hepatiittitestausviikon virallisia sähköisiä materiaaleja, jotka löytyvät osoitteesta www.testingweek.eu. Nettisivuilta löytyy materiaalien lisäksi paljon lisätietoa kampanjasta ja siitä, mitä viikon aikana tapahtuu ympäri Eurooppaa. Eurooppalaisesta hiv- ja hepatiittitestausviikosta käytetään somessa hashtagia #EuroTestWeek.
Kampanjaviikon aikana voit seurata Hivpointin somekanavilla testauskampanjaan osallistuvien terveysalan toimijoiden postauksia.
Eurooppalainen hiv- ja hepatiittitestausviikko huipentuu Maailman aids-päivään 1.12.
Hivpoint on mukana Maailman aids-päivän toimikunnassa, joka järjestää vuosittaisen teemapäivän 1.12. Tänä vuonna Maailman aids-päivän Tiedä faktat hivistä -kampanja haastaa koulut ja opettajat päivittämään nuorten tiedot hivistä. Tiedon jakamisen ja avoimen keskustelun avulla paitsi vähennetään hiviin kohdistuvaa stigmaa ja lisätään yhdenvertaisuutta, myös edistetään nuorten seksuaaliterveyttä.
Kampanjaan liittyen Maailman aids-päivän toimikunta on julkaissut uuden, asiantuntijoiden kehittämän opetusmateriaalin, jonka avulla opettajat ja nuorisotyön ammattilaiset voivat käsitellä hiviin ja seksuaaliterveyteen liittyviä asioita helposti ja innostavasti nuorten kanssa.
Lue lisää: www.maailmanaidspaiva.com