29.11.2021

Yli 90 terveydenhuollon yksikköä jakoi tietoa hivistä ja muista seksitaudeista testausviikolla 22.-29.11.

Hivpointin työntekijä ottaa hiv-pikatestiä asiakkaalta. Taustalla Eurooppalaisen testausviikon logo.

Tänä syksynä haastoimme ennätysmäärän terveydenhuollon yksiköitä eri puolilta Suomea osallistumaan eurooppalaiseen hiv- ja hepatiittitestausviikkoon 22.11 – 29.11. Terveysalan ammattilaiset vastasivat Hivpointin haasteeseen osallistumalla testausviikon kampanjaan ja heille toimitettiin kampanjapaitoja, turvaseksipakkauksia, puheeksioton kortteja ja esitteitä jaettavaksi asiakkaille omissa toimipisteissään.

Euroopan laajuisella hiv-ja hepatiittitestausviikolla terveysasemia ja muita terveydenhuollon yksiköitä on pyydetty kiinnittämään erityistä huomiota oikean tiedon antamiseen hiviin ja muihin seksitauteihin liittyvän neuvonnan yhteydessä.

“Neuvonnassa tulee keskustella hivistä neutraalisti ja asiallisesti, jotta voidaan hälventää hiviin kohdistuvia ennakkoluuloja ja kannustaa asiakkaita käymään hiv- ja seksitautitesteissä. Lisäksi kannustamme ammattilaisia ottamaan puheeksi erilaiset seksitavat, jotta seksitautitestit osataan ottaa oikein, oikealta limakalvolta ja oikeaan aikaan.”

Sanna Salo, asiantuntija,Hivpoint

Ammattilaiset ovat innolla mukana kehittämässä testauskäytäntöjä perusterveydenhuollossa

Kiitämme suuresti kaikkia jo kampanjaan osallistuneita! Aktiivinen testausviikon kampanjaan osallistuminen kertoo, että terveydenhuollon ammattilaiset haluavat olla mukana kehittämässä perusterveydenhuollon testauskäytäntöjä madaltamalla ammattilaisten kynnystä ottaa puheeksi hiv ja muut seksitaudit ja ohjata asiakkaita rohkeasti seksitautitesteihin.

Kysy minulta! -kampanjapaidat rohkaisevat asiakasta keskustelemaan seksitaudeista. Kalasatamassa terveydenhoitaja Tadeja Munyin mukaan kampanja on näkynyt työtovereiden keskuudessa niin, että hiv-testi on otettu tietoisesti puheeksi asiakkaiden kanssa, vaikka he asioisivat vastaanotolla muun syyn takia.

“Kampanjaviikon näkyvyyden ansiosta ihmiset tietävät paremmin, että voivat tulla juttelemaan aiheesta.”

Testausviikkoon osallistunut terveydenhoitaja

“Seksitaudit ovat edelleen tabu. ” “Kampanjan myötä asiakkaat ovat olleet avoimempia. Kampanjasta ollaan saatu asiakkailta positiivista palautetta.”

Testausviikkoon osallistuneiden ammattilaisten palautteita

Ota testausviikon kampanjamateriaalit osaksi asiakastyötäsi!

Jos kampanjaan osallistuminen meni tältä erää ohi, ei haittaa! Voit helposti tutustua ladattaviin, maksuttomiin materiaaleihin ja tulostaa asiakkaille suunnatun testausjulisteen työpaikan seinälle! Materiaaleista löydät myös terveysalan ammattilaisille kohdennetun uuden puheeksioton kortin, jota voi käyttää apuna hiv- ja muiden seksitautien testaukseen liittyvässä neuvonnassa.

Miksi hiv-testaus on tärkeää? 

  • Hivin varhainen toteaminen mahdollistaa pääsyn hiv-lääkityksen piiriin, jolloin tartunnan saaneen kokonaisvaltainen terveydentila paranee.  
  • Lääkitys pysäyttää hivin etenemisen aidsiksi ja hivin kanssa voikin elää täysipainoista elämää. 
  • Lääkitys laskee virukset mittaamattomiin ja silloin hiv ei voi tarttua muihin edes suojaamattomassa seksissä, joten myös terveydenhuollon kustannuksia voidaan madaltaa.   

Miten hivin ja muiden seksitautien testauksen voi ottaa puheeksi asiakkaan kanssa?

Kysy asiakkaalta ainakin: 

  • “Milloin olet viimeksi käynyt hiv-testissä?” 
  • “Milloin sinulla on viimeksi ollut suojaamatonta seksiä?” 
  • “Testataanko samalla hiv?” 

Hiv-testi on luotettava, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut kolme kuukautta.