4.12.2020

Viisi vuotta aktiivista vapaaehtoistoimintaa

Hivpointin työntekijöitä ja vapaaehtoisia pride-kulkueessa

Vapaaehtoisten päivää vietetään tänään 4. joulukuuta. Vapaaehtoiset ovat monen organisaation voimavara ja tärkeiden toimintojen mahdollistaja. Näin on myös meillä Hivpointissa ja tänään haluammekin kiittää jokaista kullanarvoista vapariamme. Hivpointissa on ollut viisi vuotta aktiivista vapaaehtoistoimintaa ja se on tuonut työhömme paljon uutta.

Vapaaehtoistoiminnalla on jo Aids-tukikeskuksen ajoilta pitkät perinteet. Silloin vapaaehtoiset kulkivat hiv-positiivisten vierellä tukien ja auttaen, osan kohdalla elämän loppuun asti, sillä hiviin ei vielä ollut hoitoa. Lääkityksen kehityksen myötä ja tarpeiden muuttuessa vapaaehtoistoiminta tuossa muodossaan tuli tiensä päähän.

Noin viisi vuotta sitten heitettiin uudelleen ilmoille ajatus: löytyisikö meillä vapaaehtoisille hommia? Ja kyllä vain löytyy! Nyt meillä on toiminnassa mukana upeaa porukkaa eri puolilta Suomea. Korona-aika on tuonut haasteensa tähänkin, mutta meillä työntekijät ja vapaaehtoiset odottavat jo innolla, että pääsemme yhdessä erilaisiin tapahtumiin tapaamaan ihmisiä ja viemään hiv-työn tärkeitä viestejä eteenpäin.

Hivpointin vapaaehtoistoiminnan ytimessä tiedon jakaminen

Maailman aids-päivää vietettiin tiistaina 1.12. ja sen jälkitunnelmissa mietin meidän vapaaehtoisiamme. Tämän vuoden sanoma oli ”Tiedä faktat hivistä” ja siinä kiteytyy myös Hivpointin vapaaehtoistoiminnan ydin. Hivin ennaltaehkäisytyössä, minne vapaaehtoistemme tehtävät sijoittuvat, keskeistä on oikean tiedon jakaminen. Vapaaehtoisilla on siinä merkittävä rooli, sillä he ovat kanssamme esimerkiksi yleisötapahtumissa ja ammattilaispäivillä, etsivässä työssä ja koulutuksissa. Jokainen kohtaaminen ja keskustelu on mahdollisuus tarjota tietoa ja vähentää hiviin liittyviä ennakkoluuloja.

Vapaaehtoistyö tuo merkitystä elämään

Hivpointissa on ollut viisi vuotta aktiivista vapaaehtoistoimintaa. Niiden vuosien aikana toimintaan on ehtinyt osallistua moni hieno ja sydämellinen tyyppi, joista jokaisen panosta voi hehkuttaa ja kiittää. Vapaaehtoishommiin kukin tulee oman elämäntilanteensa mukaan. Jotkut viipyvät lyhyemmän ajanjakson, toiset ovat mukana pidempään. Kaikki vapaaehtoistoiminnalle annettu aika on yhtä arvokasta. On silti huikeaa, että meillä on yhä toiminnassa mukana ihmisiä, jotka osallistuivat ensimmäiseen koulutukseen viisi vuotta sitten.

Kysyin Eerolta ja Heidiltä, pitkänlinjan vapareiltamme, mitä he ajattelevat vapaaehtoisuudesta ja mikä siihen motivoi.

Vapaaehtoisena tahdon antaa eteenpäin sitä hyvää, mitä olen itse joskus saanut.

Eero, Hivpointin vapaaehtoinen

Se on ainakin itsellä tuonut merkitystä elämään. Ja omat tietoni ja taitoni ovat lisääntyneet.

Heidi, Hivpointin vapaaehtoinen

Vapaaehtoiset muuttavat maailmaa

Suomessa on hyvin aktiivinen vapaaehtoistyön kenttä. Tahto tehdä hyvää taitaa olla meihin sisäänrakennettu. On mahdollista osallistua vapaaehtoistoimintaan juuri sen aihepiirin parissa, mikä omimmalta tuntuu.

Hivpointin vapaaehtoisia haluan kiittää siitä, että valitsitte juuri hiv-työn. Olemme tehneet yhdessä monia tärkeitä asioita ja paljon on vielä tehtävää. On koskettavaa ja inspiroivaa saada kulkea kanssanne ja nähdä, miten ilolla ja suurella sydämellä olette mukana Hivpointin toiminnassa. Näytätte esimerkillänne, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Tehdään siitä hyvä.

Kiitollisuudella ja vapaaehtoisistamme valtavan ylpeänä,
Teija, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
ja koko Hivpointin henkilökunta

P.s. Tutkimusten mukaan yleisin syy sille, ettei ihminen tee vapaaehtoistyötä, on se, ettei kukaan ole pyytänyt. Joten: haluatko sinä tulla mukaan Hivpointin vapaaehtoistoimintaan? Ole yhteydessä! Lue lisää täältä >>