11.1.2023

Terveyskaveritoiminta 2022: “Tunne siitä, että voi antaa takaisin omalle yhteisölle, on paras!”

Kaksi henkilöä vierekkäin takaapäin kuvattuna

Terveyskaveritoiminnan tavoitteena on lisätä tietoa hivistä ja seksuaaliterveydestä yhteisöissä, joita emme Hivpointissa muuten tavoita. Seksuaalisuus ja seksuaalioikeudet voivat olla aiheita, joista on vaikea puhua avoimesti, mutta niistä puhuminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan varmistaa jokaisen seksuaaliterveyden toteutuminen. Hivpoint kouluttaa terveyskavereita, jotka järjestävät työpajoja eri yhteisöissä. Terveyskaveritoiminta antaa loistavan mahdollisuuden osallistua hivin ennaltaehkäisytyöhön ja lisätä tietoisuutta turvallisesta seksistä ja seksuaalisuudesta sekä Hivpointin palveluista. 

Terveyskaveritoiminnan tulokset 2022 

Vuonna 2022 Hivpointilla oli yksi mentori ja viisi eri taustoista tulevaa terveyskaveria. He järjestivät yhteensä 22 työpajaa, joista suurin osa pidettiin kasvotusten. Työpajoissa oli yhteensä 218 osallistujaa. 

Työpajoihin osallistuneista

  • 72% kertoi saaneensa uutta tietoa kondomin käytöstä. 
  • 81% kertoi saaneensa uutta tietoa hivistä. 
  • 58% kertoi saaneensa uutta tietoa seksuaalioikeuksista. 
  • 83% kertoi, että työpaja madalsi heidän kynnystään hakeutua tarvittaessa hiv-testiin. 

Kysyimme myös, kuinka suurena osallistujat kuvasivat työpajan vaikutuksen omaan elämäänsä ja vastauksien keskiarvo asteikolla 1-5 oli 4,1. Voimme siis todella sanoa, että terveyskaveritoiminta on ollut vaikuttavaa! 

Työpajoihin osallistuneiden mietteitä 

Näin työpajojen osallistujat kuvasivat ajatuksiaan työpajojen jälkeen: 

“En olisi uskonut että voin puhua seksistä avoimesti ryhmässä ja oppia uusia asioita.” 

“Olen oppinut, että minulla on seksuaalioikeudet jopa avioliitossa.” 

”Äitini opetti minulle, että kondomeissa on reikiä eivätkä ne suojaa hiviltä, joten minun ei tulisi harrastaa seksiä ennen kuin menen naimisiin. En käytä kondomeja paljoa, mutta jatkossa aion käyttää.” 

“Minulla ei ollut aavistustakaan että liukuvoide yhdessä kondomin kanssa lisää turvallisuutta!” 

”Miten upeaa, että hiv-tartunnan saanut voi elää normaalia elämää!” 

Kuinka vuoden 2022 terveyskaverit kuvailivat toimintaa? 

”Tapasin uusia ihmisiä ja opin uusia asioita. Koen, että viesti, jota viemme eteenpäin on erittäin tärkeä.”

“Terveyskaverien koulutus oli erittäin hyvin järjestetty. Työpajat menivat todella hyvin.”

”Erittäin hyvin jäsennelty ohjelma!”

“Terveyskaveritoiminta on erittäin tärkeää, sillä se vie tietoa heille, joille ei yleensä suunnata kampanjoita ja jotka usein sivuuttavat perustiedon tästä aiheesta.“

“Tämän kaltainen koulutus on äärimmäisen tärkeää ennaltaehkäisyssä ja oikean tiedon lisäämisessä ja vaikuttamisessa yhteisöissä ja siten stigman vähentämisessä.”

“Tunne siitä, että voi antaa takaisin omalle yhteisölle, on paras tunne, jonka saan terveyskaverina toimimisesta. Se antaa mahdollisuuden tavoittaa ihmisiä erilaisista taustoista ja antaa heille tietoa seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista.”

Haluatko vuoden 2023 terveyskaveriksi? 

 
Koulutamme vuosittain uusia terveyskavereita edistämään seksuaaliterveyttä. Vuoden 2023 tavoitteena on tavoittaa erityisesti maahan muuttaneita naisia sekä Ukrainasta saapuneita henkilöitä. Seuraava koulutus terveyskavereille pidetään Helsingissä keväällä 2023. Hakijalla ei tarvitse olla etukäteen tietoa seksuaaliterveydestä. Into oppimiseen ja kiinnostus seksuaalikasvatukseen riittää. Koulutamme kaikki terveyskaverit ennen kuin he pitävät itsenäisesti työpajoja. Terveyskavereille maksetaan toiminnasta palkkio.

Lue lisää toiminnasta ja kuinka hakeutua terveyskaveriksi täältä>>