6.6.2019

Prepin käyttäjien määrä kasvaa Suomessa – julkinen terveydenhuolto aloittaa ensimmäiset prep-hoidot

Hiviä ennaltaehkäisevän lääkityksen, prepin käytöstä, on Suomessa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen huhtikuussa 2019 julkaisema suositus. HUS:n sukupuolitautien poliklinikka aloittaa ensimmäisenä Suomessa prep-hoidon tarjoamisen korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille. Lääkkeen rinnakkaisvalmisteet saapuivat markkinoille toukokuussa ja nyt kesäkuun alussa hinta on laskenut kuluttajille kohtuullisemmalle tasolle.

Kenelle prep on tarkoitettu?

Se on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat korkeassa riskissä saada hiv-tartunta ja sen tehosta on kiistaton näyttö miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Lääkitystä voi harkita myös muille henkilöille, joiden hiv-tartunnan riski on erityisen korkea. Riski voi olla korkea, jos on yhdyntöjä ilman kondomia korkean hiv-esiintyvyyden maassa matkaillessa, miesten välistä seksiä ja useita satunnaisia seksipartnereita. Käyttäjän on huomioitava, että prep-lääkitys suojaa vain hiv-tartunnalta, ei muilta seksitaudeilta. Kondomi suojaa sekä hiviltä että muilta seksitaudeilta.

Prep-lääkityksen hinta ja saatavuus

Lääkityksen hinta laski kesäkuun alussa Suomessa niin, että kuukauden annos (30 tablettia) maksaa 75 euroa, kun se toukokuussa maksoi vielä 270 euroa. ”Nyt hinta alkaa olla jo kuluttajalle saavutettavalla tasolla, vaikka on edelleen monia muita Euroopan maita korkeampi” toteaa Hivpointin Checkpoint -testauspalvelujen koordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen. ”Pyrimme kaikin tavoin vaikuttamaan, että hinta laskisi vielä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa lääkkeet maksavat tällä hetkellä 14-50 euroa kuukauden annokselta. Mikäli Suomen hinta on itselle liian korkea, lääkäri voi kirjoittaa prep-lääkkeisiin EU-reseptin, tällöin lääkkeet voi noutaa tai tilata toisesta EU-maasta”, jatkaa Tuunainen.

Hoidon toteutus Suomessa

HUS:n Sukupuolitautien poliklinikka aloittaa ensimmäisenä julkisen terveydenhuollon yksikkönä prep-tarpeen arvioinnin ja -seurannan korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille. Ensimmäisenä tarpeen arviointi tehdään henkilöille, jotka käyttävät jo prepiä ilman terveydenhuollon säännöllistä seurantaa. Muun Suomen osalta on selvittelyn alla, mitkä tahot aloittavat tarpeen arvioniin ja hoidon seurannat. THL:n suosituksen mukaan prep-hoitoa järjestävällä taholla tulisi olla osaamista hiv-infektiosta, seksitaudeista ja seksikäyttäytymisestä. Julkisella puolella hoitoa voivat antaa esimerkiksi infektio- tai sukupuolitautien poliklinikat. Hoito voidaan toteuttaa myös yksityisessä terveydenhuollossa, joilloin on tärkeää, että lääkäri on riittävän perehtynyt hiv-hoitoon.

Lähetteet Hivpointista!

Korkeassa hiv-riskissä olevat henkilöt ovat voineet kesäkuun alusta alkaen saada Hivpointin seksuaalineuvojan tekemän arvion prepin tarpeesta ja tarvittaessa lähetteen lääkärille hoidon arvioon. Hivpointin vastaanotolla keskustellaan asiakkaan seksikäyttäytymisestä ja siihen liittyvistä hivin ja muiden seksitautien riskeistä, sekä keskustellaan asiakkaan kanssa hoidon tarpeesta. Prep on uusi Suomen terveydenhuollossa, joten arvioiden ja seurantojen käynnistäminen ottaa aikaa. Lisäksi kesäaika lomineen ja sulkuineen pidentävät lähetteiden tekemis- ja käsittelyaikaa.

Prep Pride-tapahtumissa

Hivpoint lisää tietoisuutta prepistä ja kampanjoi saatavuuden puolesta mm. Suomen suurimmassa kaupunkitapahtumassa Helsinki Pridessä. Pride-viikon aikana järjestetään Puhutaan prepistä! -tiedotus- ja keskustelutilaisuus ravintola Herculeksessa sekä jaetaan tiedotusmateriaalia lauantain puistojuhlassa Kaivopuistossa. Hivpoint osallistuu Pride-tapahtumiin ympäri Suomea ja prep on niissä kaikissa näyttävästi esillä.