7.7.2021

Mitä matkailevat miehet tietävät hivistä? Testaa omat tietosi!

kaksi piirroshahmoa osoittaa sormella

Hivpoint selvitti, mitä matkailevat miehet tietävät hivistä.

Hivpointin Riskittä reissussa -hankkeessa toteutettiin verkkokysely kesällä 2021. Verkkokyselyllä selvitettiin matkailevien miesten tietotasoa liittyen hiviin ja muihin seksitauteihin. Kyselyyn vastasi 48 miestä. Suurin osa kertoi matkailleensa Venäjällä viimeisen viiden vuoden aikana.

Näin matkailevat miehet vastasivat. Testaa omat tietosi!

Hiv voi tarttua syljen, hien, virtsan tai ulosteen välityksellä

Väärin. Hiv ei voi tarttua syljen, hien, virtsan tai ulosteen välityksellä. Hiv voi tarttua ainoastaan kolmella tavalla: suojaamattomassa seksissä, veren välityksellä (esimerkiksi verensiirrot tai pistosvälineiden yhteiskäyttö) tai äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

64 % vastaajista tiesi väittämän vääräksi.

Hiv voi tarttua saunan lauteilta, uimahallista tai WC-istuimesta

Väärin. Hiv ei voi tarttua pinnoilta, kuten saunan lauteilta, uimahallista tai WC-istuimesta. Hi-virus ei säily tartuttavana ihmisen elimistön ulkopuolella, sillä happi tuhoaa viruksen nopeasti.

95 % vastaajista tiesi väittämän vääräksi.

Hiv voi tarttua emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia

Oikein. Hiv voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Suurin hiv-riski on anaaliyhdynnässä ilman kondomia hänellä, joka saa siemennestettä tai esiliukastetta peräsuoleensa.

100 % vastaajista tiesi väittämän oikeaksi.

Hiv voi tarttua seksissä ilman kondomia, jos hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä

Väärin. Hiv ei voi tarttua seksissä ilman kondomia, jos hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä. Hiv-lääkitys laskee virusmäärän veressä ja muissa eritteissä mittaamattomaksi. Tämä tarkoittaa, että eritteissä on erittäin vähän virusta. Kun virukset ovat mittaamattomissa, hiv ei tartu seksissä ilman kondomia.

18 % vastaajista tiesi väittämän vääräksi.

Seksitaudit voivat tarttua suuseksissä

Oikein. Seksitaudit, kuten klamydia, tippuri, kuppa, herpes ja kondylooma, voivat tarttua suojaamattomassa suuseksissä kummallekin osapuolelle. Hiv voi tarttua suojaamattomassa suuseksissä vain sille osapuolelle joka saa spermaa, emätineritettä tai esiliukastetta omaan suuhunsa. Hiv-riski suojaamattomassa suuseksitilanteessa on pienempi kuin suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä.

95 % vastaajista tiesi väittämän oikeaksi.

Oletko kuullut hivin jälkiehkäisylääkkeestä nimeltä PEP?

Lääkäri voi määrätä PEP-jälkiehkäisylääkityksen sellaisen suojaamattoman seksikontaktin jälkeen, jossa on ollut kohonnut hiv-tartunnan riski. Lääkitys pienentää hivin tarttumisriskiä, kun se aloitetaan 72 tunnin sisään altistuksesta. Lue lisää täältä >>

Oletko kuullut hivin ennaltaehkäisylääkkeestä nimeltä PrEP?

Prep-lääke otetaan ennen suojaamatonta seksikontaktia ja altistusta hi-virukselle. Prep on tarkoitettu hiv-negatiivisten seksuaalisesti aktiivisten henkilöiden käyttöön ehkäisemään hiv-tartuntaa. Lue lisää täältä >>