Anonyymi ja maksuton hiv-pikatestaus Tampereella alkaa Sinuiksi Ry:n järjestämänä tänä keväänä. Palvelun toteuttaa Hivpoint. Hiv-pikatestausta järjestetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kerran kuukaudessa ilman ajanvarausta Sinuiksi ry:n tiloissa. Ensimmäisen kerran testiin pääsee keskiviikkona 27.4. klo 12-16.
Hivpoint toimi aiemmin Sinuiksi ry:n kanssa samoissa tiloissa, mutta lopetti rahoitusleikkausten takia toimintansa Tampereella vuonna 2021. Tuolloin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA lopetti monien järjestötoimijoiden hiv-pikatestauspalveluiden rahoittamisen ja totesi sen kuuluvan yksiselitteisesti perusterveydenhuoltoon. Yhtenä perusteluna oli, että perusterveydenhuollossa pääsee halutessaan myös anonyymiin hiv-testiin. Tämä ei kuitenkaan Hivpointin selvitysten ja asiakastyön kokemusten perusteella aina toteudu. Testiin pääsy perusterveydenhuollossa on usein kaukana matalan kynnyksen palveluista, jos asiakas joutuu ajanvarauksessa perustelemaan, miksi haluaa testiin nimettömänä.
Tampereen kaupunki mukana matalan kynnyksen testauspalveluiden kehittämisessä
Matalan kynnyksen hiv-pikatestausta on voitu järjestää Hivpointissa Helsingin kaupungin rahoittamana. Saman ratkaisun on tehnyt nyt Tampereen kaupunki, joka rahoittaa Sinuiksi ry:n tarjoaman hiv-pikatestauspalvelun Tampereen seudun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.
”Hiv-tartuntoja ehkäistään ja ihmisten seksuaaliterveyttä tuetaan parhaiten, kun perusterveydenhuollon lisäksi on tarjolla myös kohdennettuja matalan kynnyksen testauspalveluja. On hienoa, että Tampereen kaupunki on ymmärtänyt tämän ja rahoittaa Sinuiksi ry:n järjestämää hiv-testauspalvelua.”
Hivpointin ennaltaehkäisy- ja palvelutoiminnan päällikkö Jenny Tigerstedt
Yhteinen huoli haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden mahdollisuudesta hiv-testiin
Julkiseen terveydenhuoltoon hakeutuminen voi olla osalle ihmisistä vaikeaa. Omalla terveysasemalla voi olla töissä tuttuja tai sukulaisia, joiden läsnäolo voi nostaa testiin hakeutumisen kynnyksen liian korkealle. Kaikki eivät myöskään pysty käyttämään ajanvarauspalveluja yhteisen kielen tai asiointitunnusten puuttumisen takia.
Julkinen terveydenhuolto tarjoaa Tampereella monia eri reittejä päästä hiv-testiin, mutta toistaiseksi testeihin pääsy anonyymisti on yhä vaivalloista, ellei mahdotonta. Terveydenhuollossa ei ole kiinnitetty riittää huomiota palvelujen sensitiivisyyteen, vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait velvoittavat syrjinnän ja vähemmistöstressin ennaltaehkäisyyn tietoisin keinoin. Toivottavasti Pirkanmaan hyvinvointialueen yhdenvertaisuussuunnitelma tuo epäkohtaan kaivatun muutoksen. Tiedämme kokemuksesta, että osa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista jättää käyttämättä itselleen jopa välttämättömiä terveyspalveluja, jos pelkäävät, että kohtaaminen ei ole hienotunteista ja kunnioittavaa. Hiv-testaus on erimerkki terveyspalvelusta, johon pääsy tulee turvata niin, että muun muassa huoli oman identiteetin suojaamisesta, ihmissuhdemuodosta tai mahdollisen tartuntatilanteeseen liittyvät arkaluontoisilta tuntuvat seikat eivät estä pääsyä hoidon piiriin.
Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja, seksuaaliterapeutti Mikko Ala-Kapee
Tähän huoleen Sinuiksi ry tarttui Tampereella toden teolla. Sopimus Sinuiksi ry:n, Tampereen kaupungin ja Hivpointin välillä järjestyi ja kuukauden välein toteutuva hiv-pikatestauspalvelu käynnistyy nyt huhtikuussa.
Hiv-pikatestausta Tampereella
Nimettömään ja maksuttomaan hiv-pikatestaukseen pääsee ilman ajanvarausta toistaiseksi kerran kuukaudessa. Testauspalvelu on tarkoitettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville henkilöille. Tarkemmat ajat löytyvät Sinuiksi.fi-sivuilta ja sosiaalisesta mediasta.
Hiv-testiin kannattaa hakeutua,
- jos on ollut emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja ei ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
- jos on suuseksissä saanut suuhunsa emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä, eikä ole tiedossa, onko seksikumppanilla hiv-tartunta.
Hiv-testiin kannattaa aikaisintaan hakeutua, kun altistuksesta on kulunut 4 viikkoa. Negatiivinen testitulos on täysin luotettava, kun riskitilanteesta on kulunut 3 kuukautta.
Paikka: Näsilinnankatu 48 E, 33200 Tampere.