Stigma ja syrjintä
Sivu on viimeksi tarkistettu 4.4.2025
Jokaisella ihmisellä on oikeus elää ilman syrjintää tai pelkoa syrjinnästä.
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai terveydentilan, kuten hiv-tartunnan perusteella.
Syrjintää on sellainen toiminta, jossa ihmistä kohdellaan muita huonommin jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden vuoksi.
Hiv-tartunta ei saa estää opintoihin tai työhön hakeutumista. Hiv-positiivisen terveydentilaa koskeviin tietoihin pätee sama vaitiolovelvollisuus kuin muihinkin terveystietoihin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö ei saa sivulliselle kertoa tai kolmannelle osapuolelle luovuttaa asiakkaisiin tai heidän läheisiinsä liittyviä terveystietoja ja asioita ilman lupaa.
Oletko kokenut syrjintää?
Jos olet kokenut syrjintää tai epäasiallista kohtelua, voit saada kokemuksen käsittelyyn tukea sekä apua tilanteen selvittämiseen meiltä Hivpointista. Ota rohkeasti yhteyttä Batulo Essakiin. Katso yhteystiedot tästä. Me tuemme sinua!
Syrjintätapauksissa voit olla yhteydessä myös yhdenvertaisuusvaltuutettuun. Jos olet kohdannut syrjintää tai epäasiallista kohtelua terveydenhuollossa, voit olla suoraan yhteydessä myös oman hyvinvointialueen potilasasiavastaavaan.
Tukea ja neuvontaa
Hivpoint
Hiv-tartunta voi itse sairauden lisäksi nostaa esiin monenlaisia kysymyksiä. Tarjoamme maksutonta tukea ja neuvontaa kaikissa hiviin liittyvissä asioissa hiv-tartunnan saaneille ja heidän läheisilleen. Kaikkiin tuki- ja neuvontapalveluihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kaikkia työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus. Voimme keskustella puhelimitse tai varata ajan tapaamiseen Hivpointin toimistolle Helsingin Kalasatamaan.
Positiiviset ry
Positiiviset ry on hiv-positiivisten ja heidän läheistensä vertaistuki- ja edunvalvontajärjestö. Positiivisissa on mahdollisuus käydä kahdenkeskisiä tukikeskusteluja työntekijän kanssa, sopia tukihenkilötapaamisesta tai osallistua monipuoliseen ryhmä- ja kurssitoimintaan.
Hiv-positiivisuudesta kertomista jarruttaa usein pelko epäasiallisesta kohtelusta ja hylätyksi tulemisesta
Mitä on stigma?
Hiviin liittyvä stigma on ennakkoluuloihin, pelkoihin tai häpeään perustuvaa negatiivista leimautumista, joka kohdistuu yksilöön tai ryhmään hiv-tartunnan perusteella. Stigma voi johtaa erilaisiin leimauttaviin kokemuksiin, kuten välttämiskäyttäytymiseen, nimittelyyn, sosiaaliseen hylkäämiseen ja syrjintään.
Stigma vaikuttaa olennaisesti hiv-positiivisuudesta kertomiseen. Valtaosa hiv-positiivisista kokee vaikeana kertoa muille ihmisille hiv-statuksestaan. Stigma Index –kyselyn mukaan näin oli 72 % kohdalla.
Hivistä kertomisen pelko ei valitettavasti ole vielä tänäkään päivänä turha, sillä suuri osa hiv-positiivisista on kokenut epäasiallista kohtelua tai syrjintää niin perheessä, lähisuhteessa, lähipiirissä, terveydenhuollossa, työpaikalla ja opiskeluympäristössä hiv-statuksensa johdosta. Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan 35 % hiv-positiivisista oli saanut tietoon muiden kuin perheenjäsenten juoruavan tai sanovan syrjiviä kommentteja. 31 % oli kokenut sanallista ahdistelua, huutamista tai mollaamista ja 22 % kiristämistä hiv-statukseen liittyen.
Hivistä kertomisen esteenä on usein pelko muiden ihmisten reaktioista, selän takana puhumisesta ja torjutuksi tulemisesta.
Hivistä kertominen voi kuitenkin olla helpottava kokemus. Suurimmalla osalla hiv-tartunnan saaneista on sekä hyviä että ikäviä kokemuksia ihmissuhteiden muodostamisesta ja hivistä kertomisesta. Osa hiv-positiivisista pystyy olemaan avoimia jo tutustumisvaiheessa, kun toiset eivät kykene kertomaan sairaudestaan edes läheisilleen. Osa kokee, että kertominen on lopulta ollut helpottava kokemus. Stigma Index -tutkimuksen mukaan puolet hiv-positiivisista kokee hivistä kertomisen olleen myönteinen kokemus. Suurin osa sai myös tukea läheisiltä, kun hiv-status tuli tietoon. Osalla hivistä kertominen helpottuu vuosien myötä.