Raskaus ja hiv

Hiv voi tarttua sikiöön raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. Ajoissa aloitettu hiv-lääkitys estää tartunnan siirtymisen äidiltä sikiölle. Suomessa ei ole syntynyt yhtään hiv-positiivista lasta, kun tehokas ehkäisylääkitys on toteutunut.

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin kannattaa hakeutua jo raskautta suunniteltaessa. Raskauden alkuvaiheessa äitiysneuvolassa tarjotaan jokaiselle raskaana olevalle hiv-testiä. Myös raskaana olevan kumppani voi samalla pyytää hiv-testiä itselleen. Testaus on tärkeää, jotta hiv-tartunta löydetään raskauden varhaisessa vaiheessa. Hivin lääkehoito raskauden aikana ja verikontaktin minimoiminen synnytyksessä estävät tehokkaasti tartunnan siirtymistä raskaana olevalta syntyvälle lapselle. Ilman lääkehoitoa on hiv-tartunnan riski 15-40 %:n luokkaa. Hivin varhainen toteaminen ja äidin säännöllisesti otettu ja hyvin hoidettu lääkitys alentavat tartuntariskin alle yhteen prosenttiin.

Jos naisella tai hänen puolisollaan on raskauden aikana mahdollisia riskitilanteita, joissa hiv voi tarttua, suositellaan uusintatestiä.

Hiv-positiivisena raskaaksi

Hiv-tartunta ei vähennä naisen hedelmällisyyttä eikä vaikuta raskauden kulkuun. Hiv-positiivisten henkilöiden kannattaa ottaa raskauden suunnittelu puheeksi oman hoitavan lääkärin kanssa. Raskaus ja synnytys eivät vaikuta naisen hiv-tartunnan kulkuun silloin, kun hiv-tartuntaa hoidetaan asianmukaisesti. Toisinaan naisen viruslääkitystä saatetaan joutua muuttamaan raskautta suunniteltaessa tai raskauden aikana.

Hiv-positiivisen hedelmällisessä iässä olevan naisen lääkitys tulee suunnitella ottaen huomioon raskauden mahdollisuus. Kun hiv-tartunnan saanut on toimivalla lääkityksellä, voi hedelmöityskeinona olla yhdyntä. Tällöin käytössä olevan lääkityksen johdosta virusmäärä laskee mittaamattomalle tasolle, eikä hiv-negatiivisella kumppanilla tällöin ole hiv-tartunnan riskiä edes suojaamattomassa yhdynnässä.

Hiv-positiivisen naisen raskautta seurataan hieman tiheämmin ja synnytystapa suunnitellaan etukäteen. Suomen olosuhteissa hiv-tartunnan saaneen ei pidä imettää, vaan ruokinta tapahtuu korvikemaidon tai luovutetun äidinmaidon avulla. Synnytyksen jälkeen äiti saa estolääkkeen maidonnousuun.

Jos raskaus ei onnistu vuoden kuluessa, suositellaan keskustelemaan asiasta gynekologisen seurannan tai infektiolääkärin vastaanoton yhteydessä lapsettomuusselvitysten käynnistämiseksi. Myös hiv-tartunnan saaneilla on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin. 

Lisätietoa: Terveyskirjasto.fi ja Arvosta.fi.