14.9.2018

Lääkityksen teho

Kysymys

Olen kuullut, että olisi olemassa jokin lääke, jonka ottaminen 72 tunnin kuluessa epäillystä altistuksesta voisi jopa estää tartunnan saannin. Pitääkö tällainen tieto paikkansa ja jos pitää, niin mistä kaikkialta sitä lääkettä voisi saada?

Vastaus

Kyllä, on olemassa lääke, PEP (Post-Exposure Propylaxis), joka on hivin jälkiehkäisylääkitys. Lääkäri voi määrätä jälkiehkäisylääkityksen käytettäväksi tilanteissa, joissa on kohonnut riski saada hiv-tartunta. Pep-lääkityksen tarpeen ratkaisee päivystävän yksikön lääkäri. Pep-lääkitys pienentää hivin tarttumisriskiä, kun se otetaan 72 tunnin kuluessa. Pep-lääkitystä ei tarvita, jos tiedetään, että seksikumppani on hiv-positiivinen, mutta hänellä on toimiva hiv-lääkitys käytössä eikä myöskään silloin, jos kondomi on ollut käytössä koko yhdynnän ajan.

Pep–lääkityksenä käytettäviä hiv-lääkkeitä on Suomessa saatavilla jatkuvasti vain sairaala-apteekeista, minkä vuoksi näiden lääkkeiden määrääminen tavallisten apteekkien kautta ei ole 72 tunnin aikarajan puitteissa mahdollista. Uudet ohjeistukset eivät heti tavoita kaikkia terveydenhuollon toimijoita, joten on mahdollista, että päivystyksessä työskentelevä henkilö ei tiedä tästä ohjeistuksesta. Silloin kannattaa esimerkiksi Hivpointin nettisivuilta https://hivpoint.fi/hiv-ja-aids/pep/  ottaa ohje mukaan päivystykseen, paperisena tai sähköisenä. Jos haluat lisää tietoa tai keskustella asiasta, voit soittaa Hivpointin neuvontapuhelimeen: 0207 465 705, maanantaista torstaihin klo 10.00-15.30. Neuvontapuhelimessa voit jutella Hivpointin työntekijän kanssa luottamuksellisesti ja avoimesti. Myös Hivpointin nettisivuilta löytyy lisää tietoa asiasta.